Sorgtungt farvel med Gustav Lorentzen

Øystein Dolmen bar kisten med sin gode venn

BERGEN/OSLO (VG Nett) - Vi sørger over tapet, sa en preget Bjarte Hjelmeland som sammen med Gustav Lorentzens familie, venner og fans i dag tok et siste farvel med musikeren.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL
Knutsen & Ludvigsen

VGTV sendte den timelange seremonien direkte.

VGTV: Se opptak her

Bisettelsen i Grieghallen rundet av med at Lorentzens kiste ble båret ut. Blant dem som bar, var Knutsen & Ludvigsen-makker og nære venn Øystein Dolmen. Les også: Bærer på en enorm sorg.

Dolmen holdt ikke tale under seremonien, men han publiserte i går en lang minnetekst om vennen. Les minnetalen her.

Rørt Hjelmeland

Bergen by var regnvåt, og utenfor Grieghallen flagget de på halv stang. Gustav Lorentzens kiste sto fremme på podiet omgitt av store kranser og blomsteroppsatser. Kisten var også dekorert med en stor rosekreasjon formet som en gitar. «Savnevise» tonet ut av høyttalerne før seremonien startet.

Skuespiller og teatersjef ved Den Nationale Scene i Bergen, Bjarte Hjelmeland, åpnet den borgerlige seremonien og beskrev minnestunden som «en sørgelig sammenkomst». Hjelmeland, som er den som leder hele seremonien fra start til slutt, fortalte også at han bare to dager før Lorentzen døde snakket med musikeren.

- Vi sørger over tapet og hilser fra alle vennene, sa en tydelig rørt Hjelmeland før Julian Berntsen, kjent popsanger og nær venn av Lorentzen, sang og spilte piano.

Broren talte

Neste taler var Bernt Lorentzen, Gustavs bror.

- Savnet etter Gustav er stort, så hvis jeg ikke klarer å fullføre, så må dere bære over med meg. Vanligvis ville Gustav ha hjulpet meg. Kjære Gustav, du var en fantastisk bror, lillebror og storebror. Du kunne fylle et hus med latter på et øyeblikk. Du kunne også være stillfaren og tenksom. Og du var ubegripelig klok, lød det i talen på vegne av Gustavs søsken før Marit Voldsæter gikk på scenen og sang.

Skribent og venn Bård Ose fremhevet Lorentzen som «enestående i alt han gjorde».

- Han klarte å skape en helt særegen stil som traff både unge og gamle, sa Ose i minnetalen før Kjartan og Prepple fra DumDum Boys gikk på scenen. Gjennom hele seremonien ble det vist bilder av Lorentzens liv på storskjerm.

Tellefsen: - Buen vil skjelve

Fiolinist Arve Tellefsen opplyste til VG Nett på vei inn i Grieghallen at han også skulle spille under seremonien.

- Det blir en sterk opplevelse, og det blir vanskelig å spille uten at buen skjelver. Men på en dag som denne er det tilgitt. Det er uvirkelig å skulle spille for Gustav og at Gustav er død. Jeg skjønner det ikke. Vi skulle jo egentlig spille sammen, sa en sorgtung Tellefsen.

SKAL SPILLE: Arve Tellefsen. Foto: Hallgeir Vågenes

Tellefsen fremførte et stykke av Ole Bull som heter «En Moders Bønn», og «Eventyret om en melodi», som Lorentzen selv har skrevet.

Dolmen bar kisten

Etter at Tellefsen hadde spilt og rundet av seremonien, fulgte aller nærmeste familie kisten med Lorentzen ut av Grieghallen. Øystein Dolmen var også med og bar kisten med sin gode venn - samtidig som tonene til Lorentzens «Meg om 100 år», fra Lorentzens debutsoloplate. Ett vers lyder som følger:

«En hule uten sjørøverskatt,
det er meg om 100 år.
Og lufta i et dekk som er flatt,
det er meg om 100 år.
Men fuglene vil synge
hver gang det blir vår.
Melodien i en forsommernatt,
det er meg om 100 år».

De andre gjestene, deriblant kulturminister Anniken Huitfeldt, ble invitert til en annen del av lokalet for videre minnesamvær og lettere servering.

Familien takket via Hjelmeland alle de fremmøtte.

Hvor Lorentzen får sitt aller siste hvilested, er ikke gjort kjent.

Les også: Minner Lorentzen med «Savnevise»

Dolmen tidlig ute

Familien til Lorentzen var tidlig ute før seremonistart. Øystein Dolmen ankom også tidlig, men han ønsket ikke å snakke med pressen før seremonien.

Kjersti Berge, kjent fra «Kvinner på randen», som også var på plass, forklarte til VG Nett at dødsfallet kom som et sjokk på henne.

- Men det er fint å få minne ham på denne måten. Han var en utrolig varm person som alltid smilte og kunne spøke, uttalte Berge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KISTEN: Kisten med Gustav Lorentzen inne i Grieghallen. Ved siden av står Lorentzens gitar. Foto: Hallgeir Vågenes


Andre kjendisvenner som fant veien til bisettelsen, var Lage Fosheim, Martin Andresen, Rune Larsen og Torhild Sivertsen. Den kjente barnepsykologen og Unicef-presidenten Magne Raundalen, som var nær venn av Lorentzen, var preget av stundens alvor.

- Jeg er takknemlig for at jeg fikk så mange år med Gustav, og jeg vil hedre ham. Det er ikke tungt. Det som er tungt, er at det nå er slutt på kontakten, sa Raundalen til VG Nett. Han var også blant dem som holdt tale under seremonien. Raundalen og Lorentzen jobbet sammen i Unicef, hvor Lorentzen var ambassadør - en innsats Raundalen berømmet ham stort for i minnetalen.

Les også: En konge abdiserer

Døde brått

Den folkekjære artisten, kjent som Ludvigsen fra duoen Knutsen & Ludvigsen, døde brått under et orienteringsløp i forrige uke - bare 62 år gammel. Bisettelsen i Grieghallen var åpen for alle. Ikke bare familie og venner var til stede, men et stort antall fans strømmet til Bergens storstue.

Bildespesial: Lorentzens liv

Sammen med Øystein Dolmen sto Lorentzen bak kjente låter som «Grevling i taket», «Kanskje kommer Kongen» og «Dum og deilig».

- Et ankerfeste røk

«En bunnløs sorg», skrev Dolmen i om reaksjonen da han fikk den triste beskjeden om vennens plutselige bortgang. I minneordene lyder det:

«Da Alis, Gustavs kone, ringte meg og fortalte at Gustav var borte, tok det lang tid før jeg forsto. Jeg trodde jeg hadde drømt hele samtalen. Så kom sjokket. Så kom den bunnløse, uvirkelige sorgen. Det var en sorg jeg behøvde enerom for å ta inn over meg. En vegg i livet mitt ramlet ut. Et ankerfeste røk. Jeg mistet balansen, og det var ikke grunn under bena mine».

LES HELE DOLMENS MINNETALE HER

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOLKEKJÆR DUO: Gustav Lorentzen og Øystein Dolmen - best kjent som Knutsen og Ludvigsen. Foto: Kristian Helgesen


I VG Netts kondolanseprotokoll har hundrevis med sørgende fans skrevet minneord om Lorentzen.

«Sang for livet.Takk for at du fikk meg til å oppdage gleden ved å synge.- Mads (30) fra Bergen»

«Takk for alt, og hvil i fred.Gustav Lorentzen har lært meg at det er lov å være barnslig og litt tullete selv om man er voksen, og at man ikke skal ta seg selv for høytidelig. Som jeg så i en kommentar - han hadde «absolutt gehør for musikk og barn». Han hadde nok absolutt gehør for livet også. Skulle ønske flere var som ham.- R (55) fra Asker»

«Musikken vil leve evig!Jeg husker min avdøde pappa (han døde da jeg var 13), han sang alltid grevling i taket, spesielt da jeg var trist og lei, og han fikk meg alltid til å smile igjen. Nå spilles musikken for mine barn, og de elsker den. Dette er ufattelig trist, kondolerer til nærmeste familie og venner som har det vondt nå. Norge har mistet en flott humoristisk artist, og et menneske som tenkte på alle andre enn seg selv.- Elin (39) fra Bergen»

I 2006 svarte Knutsen & Ludvigsen VG Netts lesere Tett på nett. Les svarene fra nettmøtet her.

Knutsen og Ludvigsens plasseringer på VG-lista

Les også

 1. Dolmens minneord om Lorentzen: - Han vil fortsette å være til stede med sin smittende gladenergi

  - Han smilte. Han lo. Og han ga raust og gavmildt av sitt utømmelige reservoar av glede til inspirasjon, skriver Øystein…
 2. Øystein Dolmen om samarbeidet med Gustav Lorentzen: - Et eneste stort eventyr

  (VG Nett) Øystein Dolmen ble knust da han fikk beskjed om sin gode venns brå død.
 3. - Han var blid og gledet seg veldig til sesongen

  (VG Nett) Få minutter før Gustav «Ludvigsen» Lorentzen la ut på sitt siste løp, slo han strålende opplagt av en prat med…
 4. Øystein Dolmen: - Jeg bærer på en enorm sorg

  (VG Nett) Øystein Dolmen (63) ber om ro etter Gustav Lorentzens (62) dødsfall.
 5. Kanskje kondolerer Kongen

  (VG Nett) Kongehuset vil ikke svare på om de vil sende sine kondolanser til avdøde Gustav Lorentzen.
 6. Minner Lorentzen med «Savnevise»

  (VG Nett) Mange har vanskelig for å holde tårene tilbake når de hører denne låten i dag.
 7. En konge abdiserer

  Middagen er kald, perrongen tom. Kongen kommer ikke likevel, skriver VGs Stein Østbø i en kommentar.
 8. Jens Stoltenberg: - Han var en stor kulturpersonlighet

  (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg mener Gustav Lorentzen og Knutsen & Ludvigsen er blitt en del av norske…
 9. Gatas Parlament lagde hyllest-mix til Ludvigsen

  (VG Nett) Sent i går kveld publiserte hip hop-trioen Gatas Parlament en mixtape med noen av deres coverlåter fra Knutsen…
 10. Tellefsen: - Det er et sjokk

  (VG Nett) - Jeg forstår ikke at det er sant. Vi hadde planlagt en konsert sammen, forteller Arve Tellefsen om bortgangen…
 11. Slik minnes leserne Gustav Lorentzen (62)

  (VG Nett) - Gustav Lorentzen har betydd enormt mye for barnekulturen, sier kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap).
 12. Gustav Lorentzen er død

  (VG Nett) Gustav Lorentzen (62), kjent som Ludvigsen fra Knutsen og Ludvigsen, døde onsdag, opplyser sønnen hans.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder