JULE-SUKSESS: Kurt Nilsen har blitt essensiell i høyttaleren for mange etter han slapp juleplaten «Have Yourself a Merry Little Christmas» i 2010. Foto: Frode Hansen/VG

Kurt Nilsen dominerer listen over de mest spilte julesangene

FOLKETEATERET (VG) 14 år etter at Kurt Nilsen gikk til topps i «Idol», er han Norges største julestjerne.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

I 2003 vant den 24 år gamle rørleggeren Kurt Nilsen Norges første sesong av «Idol». Årets etter vant han den eneste runden av «World Idol», og superstjerne Kelly Clarkson måtte se seg slått av bergenseren. «Idol»-singelen «She’s So High» toppet VG-lista i hele åtte uker på rad.

Den nå 39 år gamle artisten har gitt ut åtte album, inkludert et live-album, og opererer i flere sjangere. Men i 2017 er det kanskje julen folk flest forbinder Nilsen med.

Om du er en av dem som har «Himmel På Jord» på julespillelisten din, er du ikke alene. Låten, fra albumet «Have Yourself a Merry Little Christmas» som Nilsen slapp i 2010, er nemlig den mest populære julesangen i norske ører, viser tall fra plateselskapenes organisasjon IFPI Norge. På Spotify er den spilt mer enn 14 millioner ganger.

Med andre ord er den mer populær enn Mariah Careys «All I Want for Christmas is You» her til lands. Den har også ligget på VG-lista hvert eneste år siden den ble sluppet, med fjerdeplass som høyeste plassering.

Ikke planlagt suksess

Albumet har også toppet VG-lista for album hvert år siden den ble sluppet, med unntak av 2011 og 2012.

At det norske folk har trykket juleplaten til sitt bryst, kaller Nilsen en «julegave».

– Det var langt utenfor hva vi trodde kom til å skje. Jeg hadde ikke i min villeste fantasi forestilt meg at den skulle bli så populær, og det var ikke meningen at den skulle bli det, sier Nilsen til VG.

JULEKONSERT: Kurt Nilsen er selvskreven gjest når NRK inviterer til julekonsert i Folketeateret. Foto: Frode Hansen/VG

IFPI Norge, som blant annet utarbeider VG-lista, har gjennomgått salg og strømming av julelåter i Norge fra 2012 til 2016. Blant de 20 mest populære låtene finner vi hele syv fra Kurt Nilsens julealbum.

En som har fulgt Nilsen gjennom hele karrieren er manager Jan Fredrik Karlsen.

– Vi traff hverandre første gang i Bergen 9. desember 2002. Jeg tror det var en søndag, klokken elleve på formiddagen, forteller han og ler.

En slags kjærlighet ved første blikk, ifølge Karlsen.

– Vi har vært på en fantastisk reise med alt vi har vært heldige å få lov til å oppleve. Jeg elsker å jobbe med ham, og er veldig takknemlig. Jeg er Norges største Kurt Nilsen-fan, sier han.

Kristne referanser

Manageren mener «Have Yourself a Merry Little Christmas» er blitt en juleklassiker, og tror den er blitt det fordi den er utradisjonell. Den ble til etter et ønske å lage en croonerplate (måte å synge på, tenk Michael Bublé og Frank Sinatra, journ.anm.).

– Ofte er det de mer kristne tradisjonene og verdiene som ligger i julemusikken. Både «Himmel På Jord» og «Stjernesludd» er litt utradisjonelle, men veldig fine. Men man kan ikke planlegge at det blir en juleklassiker.

– Men flere av låtene har kristne budskap?

– Jo, det er kristne referanser der. Men vi har ikke gjort låter som er veldig linket opp mot kristendommen som «O helga natt».

Nilsen selv forteller at han er kristen, men at juleplaten og konsertene ikke handler om å spre noe kristent budskap.

– Jeg tenker ikke over at det er kristne referanser. Jeg er mest opptatt av at sangene er fine, sier han.

Se VGTV på innspilling av juleplaten til Nilsen i 2010 under:

Jan Fredrik Karlsen forteller at det ligger mye penger i julekonserter, men ønsker ikke si noe om størrelsen på omsetningen.

– Vi gjør aldri beslutninger basert på penger. Vi baserer oss på talentet, og ønsker å treffe mest mulig folk, sier han.

Neste år trapper Kurt Nilsen ned på antall konserter, ifølge Karlsen. Da blir det fokus på låtskriving.

– Men jeg antar at vi kommer til å gjøre juleturné.

MANAGER: Jan Fredrik Karlsen har fulgt Kurt Nilsen som manager gjennom hele hans karriere. Foto: Line Møller/VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder