PEKER FREMOVER: Spellemannprisen gjør en stor endring i sitt reglement. Her fra utdelingen i januar, da Bård Ylvisåker og Vegard Ylvisåker (t.v.) vant prisen for «årets hit». Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG Foto: ,

Album ikke lenger et krav: Spellemannprisen endrer spillereglene

Albumformatet blir ikke lenger enerådende for artister som håper på å vinne en Spellemannpris.

  • Thomas Talseth

Artikkelen er over fem år gammel

Styret i ofte utskjelte Spellemann bekrefter overfor VG at reglene endres i forkant av neste års Spellemann-utdeling.

Med unntak av kategoriene «årets hit», «årets Spellemann» og hedersprisen har regelen til nå vært at de påmeldte artistene måtte ha utgitt et album på minimum 25 minutters lengde i løpet av året prisutdelingen dekker.

For 2014 blir det slik: Artistene må kunne presentere en spilleliste som til sammen inneholder minst 25 minutter musikk utgitt i løpet av året.

BLE UTELATT: Jaa9 & OnklP (t.h.) Foto: HALLGEIR VÅGENES/VG Foto: ,

Det vil si at enkeltstående låter, EP-kutt og eksklusive spor fra samleplater alle kan brukes til å danne et Spellemann-kandidatur for en artist eller et band som ikke har gitt ut et album.

– Musikkbransjen er i endring, og flere slipper enkeltlåter og EP-er i stedet for tradisjonelle album. Det er viktig for oss å tilpasse oss trendene, og fange opp også de som utgir musikk i andre formater enn album, sier styreleder i Spellemann, Marte Thorsby.

Hun tror at endringen blant annet vil komme artister i «urban»-kategorien til gode, og håper på flere påmeldte artister der.

– Vi har jo til og med et år vært nødt til å avvikle hip hop som egen kategori på grunn av for få påmeldte album, påpeker hun.

Thorsby nevner ett eksempel fra senere tid, på en utelatelse mange nok skulle vært foruten:

I 2011 slapp Jaa9 og OnklP EP-ene «Lasse» og «Geir», på henholdsvis 20 og 23 minutter. Men albumregelen hindret duoen i å kunne påmeldes i den daværende hip hop-kategorien.

– Vi synes vi tar et riktig steg fremover nå, og håper dette er en fornyelse som blir tatt godt imot, sier Thorsby.

VGs musikkjournalist Stein Østbø bifaller endringen.

– Dette er en klok avgjørelse på linje med fjerningen av kjønnskategoriene for to år siden. Spellemann-styret viser i det hele tatt større fleksibilitet enn på mange år i forhold til hva som faktisk skjer i bransjen, sier Østbø.

Han mener likevel at Spellemann har flere tilpasninger å ta stilling til.

HVA MED DENNE KAREN? VGs musikkjournalist lurer på hvordan Spellemann skal hedre remiks-eksperten Kygo. Foto: FRODE HANSEN/VG Foto: ,

– Hvordan skal man for eksempel forholde seg til remikser av eksisterende verk? Er den kunstneriske verdien av en remiks blitt såpass høy at de bør tas inn i varmen? Spørsmålet dukker selvfølgelig opp etter en sommer der Kygos fabelaktige omarbeidelse av Seinabo Seys «Younger» har preget radiolister og toppet VG-lista i syv strake uker, sier Østbø.

Spellemannprisen for 2014 deles ut i Stavanger Konserthus 17. januar 2015.

Mer om

  1. Spellemannprisen

Flere artikler

  1. Regjerer VG-lista, men er ikke nominert: Kygo refser Spellemannprisen

  2. Plateselskapsjef om Spellemann: – Astrid Smeplass-låt burde kanskje ikke vært nominert

  3. Fjerner danseband-kategorien fra Spellemannprisen

  4. Kommentar: Ingen stopp for Röyksopp

  5. Dette er de nye reglene for Spellemannprisen

  6. Norske artister til prestisjetung musikkfestival

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder