SEIERSHERRE: Carl Espen gikk videre til lørdagens Eurovision-finale i København i Danmark. Foto: NTB SCANPIX

Full stormkraft fra Carl Espen

Ikke overraskende, men likevel gledelig: Norge og Carl Espens «Silent Storm» er klar for den internasjonale Eurovision-finalen lørdag.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Han kvalifiserte seg på imponerende måte. Man kunne faktisk høre at han har gått hos sangpedagog siden han vant den norske Melodi Grand Prix-finalen.

Litt forsiktig var han i begynnelsen, men vi forsto fort at dette kun hadde å gjøre med låtens dynamikk. For måten han brukte både mage og lunger for å trøkke til mot slutten av «Silent Storm» - akkurat før kraftanstrengelsen blir kuttet helt avslutningsvis - har ikke Carl Espen vært i nærheten av tidligere.

Det lover godt for lørdagen.

MGP-KOMMENTATOR: VGs musikkanmelder Stein Østbø. Foto: NILS BJÅLAND

Vi skal heller ikke glemme at selv de svenske ekspertene lot seg begeistre over Carl Espens prestasjon i semifinalen. Jeg tror de mener det, selv om det selvfølgelig også kan være en liten taktisk manøver i forhold til sitt eget bidrag -
Sanna Nielsens «Undo» er tross alt fremdeles den store favoritten...

Jeg tror både Norge og Sverige kommer høyt. De har de kvalitativt beste balladene, sammen med min andre forhåndsfavoritt, Aserbajdsjan (skrevet av en svenske, den også).

Men det finnes flere ballader, og Eurovision-publikummet kan være lunefullt. Den største yndlingen her nede, som kom til finalen som siste oppropte navn, kaller seg lille musling til fornavn og pølse til etternavn - kvinne og mann, Conchita Wurst.

Dragartisten har et nummer som Eurovision-publikummet elsker - en dramatisk, storslått ballade som overskygger det faktum at Wurst ikke synger spesielt bra. Men det er jo ikke alltid det har vært nødvendig for å vinne Eurovision.

Den manglende glamourfaktoren kan faktisk bli utslagsgivende også for Carl Espen. Han er i helt motsatt ende av skalaen enn Conchita Wurst og må kompensere med stemmeprakt.

Det er jeg sikker på at Carl Espen gjør sitt ytterste for å å gjennomføre på lørdag.

Mine fem favoritter til de øverste plassene lørdag etter ukens to semifinaler? Tittelholder Danmarks sjarmerende, men uimotståelige tøyselåt, Ukrainas freske fraspark og de like uimotståelige balladene fra Norge, Sverige og Aserbajdsjan.

Sees i København lørdag!

STEIN ØSTBØ

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder