ROCKERE: Bono (i midten) og gitaristen Edge åpnet U2s europeiske turne i Torino. Foto: Alessandro Di Marco , Ap

Bono sang om Alan under turnestart

U2 ba Europa ta seg av flyktningene som strømmer til kontintetet under sin turnéåpning i Italia.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Denne helgen gikk startskuddet for den europeiske delen av verdensturneen til U2, som har fått navnet: «Innocence + Experience». Under åpningskveldene i Torino la ikke rockestjernene skjul på at de er sterk preget av bildene av flyktninger som drukner på vei til Europa.

– Vi vet ikke hva løsningen på flyktningekrisen i Europa og Afrika er, men vi vet at om vi ikke finner den, vil Europa, som er en vakker idé, opphøre. Så vi må finne løsningen, uansett hva den der, sa Bono fra scenen lørdag kveld, og la til at man «må jobbe sammen» for å finne den, skriver The Guardian.

Denne uken har en hel verden blitt rystet av bildet av den lille, syriske gutten Alan (3) på stranden i tyrkiske Bodrum. Med hodet ned i sanden ble treårige Alan Kurdis funnet død - skylt i land få kilometer fra en tryggere tilværelse i Europa.

DRUKNET: Den tre år gamle gutten Alan druknet da familien forsøkte å flykte fra Tyrkia til Hellas. Foto: Nilufer Demir , Ap

Bildet har på nytt skapt debatt om hvordan Europa håndterer strømmen av flyktninger fra Syria, Midtøsten og Nord-Afrika.

Les alt om flyktningkrisen i Europa her.

Bono under turnestarten referte til bildet ved å forandre teksten i rockebandets hit «Pride» til: «One boy washed up on an empty beach», melder Sky News.

Bandet viste også andre bilder av flyktninger til Europa på storskjermene ved scenen.

– Hva vil dere ha? Et Europa med sitt hjerte og sine grenser stengt for barmhjertighet? Eller et Europa med et åpent hjerte? spurte Bono fra scenen.

Fredag ble det kjent at Tyskland og Østerrike har åpnet grensene sine for flere tusen flyktninger som har vært i en svært fastlåst situasjon i Ungarn. Etter først å ha blitt stanset utenfor togstasjonen i Budapest, ble mange av dem sendt til et asylmottak, før flere enn tusen av dem gikk til fots mot Østerrike. Omsider valgte ungarske myndigheter å sende busser som plukket dem opp og kjørte dem til grensen.

Senere i måneden, nærmere bestemt 16., 17., 20. og 21. september står U2 på scenen i Globen i Stockholm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder