VIL IKKE SPILLE: Etter at organisasjoner som arbeider for menneskerettigheter i Russland ble gjennomsøkt har Knopfler nå avlyst to konserter han skulle holde i juni. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN

Mark Knopfler avlyser konserter i Russland i protest

Mener landet bryter menneskerettighetene.

Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Etter at russiske myndigheter gjennomsøkte kontorene til ulike menneskerettighetsorganisasjoner som Human Right Watch og Amnesty International, har Mark Knopfler nå avlyst to konserter han skulle holde i juni. Det skriver BBC.

«Jeg håper dagens klima vil endre seg snart», skriver Knophler på sin hjemmeside. Konsertene skulle finne sted i Moskva og St. Petersburg.

- Det er veldig alvorlig at russiske myndigheter gjennomsøker kontorer til disse organisasjonene, sier Njål Høstmelingen, som er direktør for International Law and Policy institute.

- Amnesty er en viktig brikke for demokratiet i Russland, og ofte en temperaturmåler for hvor bra det står til med demokratiet i landet, opplyser Høstmælingen.

Knopfler skriver også at han «alltid har elsket å spille i Russland, og har stor hengivenhet for landet og folket».

Utenlandske agenter

Artistens beslutning ble støttet av motstandere av Vladimir Putin, skriver BBC. Bakgrunnen er at United Russia, som er det største partiet i Russland godtok et lovvedtak om at alle non-govermental organisations (NGOs) som deltar i politisk aktivitet og mottar utenlandsk støtte må registrere seg som «utenlandske agenter».

- Alle NGOs må registrere seg på en eller annen måte, men å pålegge organisasjonen å kalle seg «utenlandsk agent» vil for mange virke skremmende, med tanke på den historien Russland og Sovjetunionen har med tanke på behandling av disse, sier Høstmælingen.

Dømt for brudd

Ifølge BBC skal mer enn 100 frivillige organisasjoner ha blitt gjennomsøkt de siste ukene. Forrige måned meldte menneskerettighetenes vaktbikkje Agora at de hadde fått flere telefoner fra frivillige organisasjoner som hadde fått besøk av ulike tjenestemenn og representanter fra Justisdepartementet.

Høstmælingen mener Russland likevel er opptatt av menneskerettigheter, men at landet bryter disse for ofte.

- Ved å være medlem av Europarådet må Russland følge den europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Dersom en Russisk statsborger mener at hans rettigheter er brutt , har han mulighet til å få Russland dømt i den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

- Russland har blitt dømt påfallende mange ganger i domstolen, uten at jeg sitter med de nøyaktige tallene, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder