HEIER: Lys Assia (t.v.) på et bilde fra et par år tilbake. Hun holder en knapp på Mørland & Debrah Scarlett. Foto:AFP og TROND SOLBERG/VG,

Eurovision-ikon tror på norsk seier

Tidenes første vinner av Eurovision Song Contest, Lys Assia (91) fra Sveits, mener at Norge har den beste låten i år.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Facebook - Log In or Sign Up

Lys Assia, som vant Eurovision Song Contest 24. mai i 1956, har denne uken listet opp de 20 bidragene hun mener stiller sterkest i år. Helt øverst på listen troner Norge, mens betting-favoritt Sverige, må ta til takke med en 19.-plass.

Det er Team Assia, managementet som driver sangerens offisielle Facebook-side, som har fått Eurovision-legenden til å rangere sine favoritter. Med listen har hun også postet én video – Kjetil Mørland og Debrah Scarletts «A Monster Like Me»

– Klassisk og moderne

VG har vært i kontakt med Team Assia, som forklarer at 91-åringen har hørt gjennom samtlige av årets bidrag.

– Lys synes Norges låt er veldig interessant. Hun liker stemmene til de to sangerne og har stor sans for musikkvideoen. Hun synes den bærer preg av profesjonalitet og klasse. Låten er klassisk og moderne på samme tid. Ifølge Lys er det akkurat det Eurovision trenger, skriver Ralph Müller i en e-post til VG.

Fornøyd med topp 10

Kjetil Mørland (34) synes det er veldig hyggelig å ha en så sentral beundrer.

– Det er moro! Jeg kjenner ikke så godt til Lys Assio, men jeg har fått med meg at hun er gjest på hver eneste finale. Når det er sagt, så prøver vi å ikke fokusere så mye på bettinger og kåringer, for vi ønsker ikke å miste konsentrasjonen. Vi må bare tenke på det vi skal gjøre, sier han til VG.

Mørland sier at han og Debrah Scarlett (21) er veldig fornøyde hvis de havner på topp 10 i Wien.

– Men først må vi komme oss til finalen. Det blir vår første utfordring!

Norge skal kjempe mot blant andre Sverige i den andre delfinalen – 21. mai.

Elsker Bobbysocks

Team Assia opplyser at Assio ikke har noen soleklare norgesfavoritter fra tidligere år, men at hun storkoste seg med Bobbysocks og «La Det Swinge» under BBCs i stjernespekkede TV-konsert i anledning Eurovisions 60-årsjubileum nylig. Da var Assia nemlig blant hedersgjestene i salen.

VANT FØRST: Lys Assia var 32 år da hun vant Eurovision Song Contest. Her fra en opptreden i 1959. Foto:NTB Scanpix,

– Hun elsket Bobbysocks i London! sier Team Assia, som opplyser at 91-åringen også vil være med som æresgjest når Østerrike arrangerer finalen i Eurovision Song Contest i Wien 23. mai.

– Så sant henne fysiske helse tillater det. Reisingen avhenger alltid av det.

Bare syv land

Den da 32 år gamle Assia slo alle de seks rivalene i den aller første Eurovisionfinalen i 1956 med låten «Refrain» – for ja – bare syv land var med den aller første gangen. Hvert land fikk til gjengjeld stille med to låter.

91-åringen deltok også i Eurovision 1957 og 1958, men vant ingen av de finalene, men plasserte seg som henholdsvis nummer åtte og nummer to. Hun søkte igjen i 2011 om å få representere hjemlandet i konkurransen, men nådde ikke frem med ønsket sitt.

Gjennom alle år har Assia engasjert seg sterkt i Eurovision Song Contest, og hun har besøkt en rekke land og kastet glans over deres ulike finaler.

Assia giftet seg i 1963 med en dansk mann, som døde i en bilulykke 12 år senere. I dag veksler hun mellom å bo i Frankrike og Sveits.

DISKUTER:Hvem tror du vinner? Hvem gjør det best av Sverige og Norge? Kjør debatt i kommentarfeltet nederst i artikkelen!

Under ser du den mørke, Ibsen-inspirerte musikkvideoen til Mørland og Debrah Scarletts «A Monster Like me».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder