Morten Harkets dilemma ved å være fritt vilt

Musikkvideopremiere: «Do You Remember Me?»

Etter over 30 år i musikkbransjen mener Morten Harket (55)
at han har utviklet noen skarpe instinkter på hvordan folk reagerer når de ser ham.

Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I 1982 ble a-ha dannet, og tre år senere kom «Take on Me» ut. Siden da har Harket vært et kjent fjes ­ både her hjemme i Norge og i utlandet.

Med popularitet kommer oppmerksomhet, og artisten - som fyller 55 år i dag - har i løpet av sine år i bransjen lært seg noen triks.

UNG ARTIST: Her er Morten Harket fotografert i 1985. Foto:Tore Berntsen,VG

- Jeg har levd med dette i over 30 år, og med det har jeg utviklet noen skarpe instinkter på hva det er som skjer rundt meg. Når jeg blir gjenkjent, kan jeg fange det opp før den som ser meg oppdager det selv, sier han til VG og forklarer videre:

- Å gjenkjenne noen er en prosess som tar litt tid for alle. Fra sanseinntrykk til erkjennelse. Siden jeg har levd med dette i så mange år, er jeg svært var på det. Jeg kjenner igjen den underbevisste reaksjonen, og vet med en gang hva som kommer til å skje. I det øyeblikket må jeg bestemme meg for om jeg skal stikke meg unna i tide, eller møte det som kommer.

- Fritt vilt

- Er det slitsomt å vite slikt?

- Jeg møter så og si utelukkende hyggelige folk. Men dilemmaet er dette: Å aldri kunne ta bussen, trikken, gå ned en gate eller sitte på en restaurant uten at fremmede mennesker skal mene noe eller få en reaksjon som endrer atmosfæren.

- Det skal jo egentlig være en «fredet» situasjon å ta en tur ut, men du er når som helst fritt vilt. Vi mennesker tror liksom at å treffe på en kjendis er noe «viktig», selv om «hendelsen» egentlig ikke handler om noe som helst.

I dag har VGTV musikkvideopremiere på låten «Do You Remember Me?», som er fra Harkets sjette soloplate «Brother».

«Starstruck» av kun èn person

55-åringen er godt vant med at folk kjenner ham igjen på gaten, men det er kun én som har gjort Harket selv «starstruck».

- Jeg har truffet mange svært berømte mennesker uten å oppleve at det påvirker meg. Vi lever under stort sett tilsvarende betingelser. Men jeg har opplevd den reaksjonen, og da ble jeg litt tatt på sengen av det. Jeg var ikke oppmerksom på min egen reaksjon før jeg var midt i det, sier han.

Hendelsen skjedde i London for en del år siden.

- Personen jeg fikk en slik reaksjon på, var Denzel Washington. Jeg møtte ham i et TV-studio, og jeg var plutselig ikke helt i mitt eget senter. Det var noe med hans vesen og karma, han er virkelig en flott fyr.

PÅ FESTIVAL: Skuespiller Denzel Washington under pressekonferansen til filmen «The Equalizer» under filmfestivalen i Toronto for en ukes tid siden. Foto:Hannah Yoon,Pa Photos

- Forsto at jeg kom til å få et «posterboy»-stempel

Harket har gjennom hele sin karriere fått mye oppmerksomhet for utseendet, men mener at han ikke lar det gå inn på seg.

- Jeg tror nok jeg har en skarp iakttagerevne. Jeg er bevisst på hvordan ting tar seg ut; mennesker, dyr, bygninger, utsagn... Jeg er veldig selvbevisst, men samtidig lite jålete. Jeg griper i veldig liten grad inn i ting som har med utseende å gjøre,­ som trening og kosmetikk. Jeg fokuserer på det som er praktisk og ikke krever for mye oppmerksomhet eller tid for å oppnå.

- Har du alltid hatt et slik forhold til det?

- Det var slik da jeg var ung også. Da jeg startet i denne bransjen som 20-åring, forsto jeg at jeg kom til å få et «posterboy»-stempel. Jeg har alltid hatt et avslappet forhold til den siden ved dette. Jeg er bare meg selv uansett, mens utad representerer man et bilde på noe, en slags referanse ­ og det må man bare akseptere. Det har strengt tatt ikke noe med meg å gjøre, men er mekanismer i samfunnet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder