TURNÉ OG PLATE: Rolf Løvland og Fionnuala Sherry i Secret Garden startet norgesturné i kjølvannet av ferske «Winter Poem» i Drammen torsdag. Etter a-has karriereslutt utgjør duoen Norges største musikalske eksportartikkel, med snart fem millioner solgte plater. Foto: Mattis Sandblad, VG
TURNÉ OG PLATE: Rolf Løvland og Fionnuala Sherry i Secret Garden startet norgesturné i kjølvannet av ferske «Winter Poem» i Drammen torsdag. Etter a-has karriereslutt utgjør duoen Norges største musikalske eksportartikkel, med snart fem millioner solgte plater. Foto: Mattis Sandblad, VG

Løvland feirer at «You Raise Me Up» er ti år

MUSIKK

Rolf Løvlands gigantsuksess «You Raise Me Up» ble urfremført i hans egen mors begravelse. Ti år senere har sangen vært med på 60 millioner solgte plater.

Publisert:


- Det er litt av et sprang, ja ... Hun fikk aldri høre den med tekst, men på demostadiet i Kristiansand - da den ennå het «Silent Story» - var Fionnuala og jeg ofte oppe og besøkte mor, hun var veldig opptatt av musikk.
Faktisk var det på den siste dagen av plateproduksjonen at jeg fikk telefon med beskjed om at mor var død, sier Rolf Løvland (56), som sammen med Secret Garden-makker Fionnuala Sherry (48) nå er aktuell med platen «Winter Poem».

Les om Rolf Løvland på VG-lista her

Begravelser
På disse ti årene har «You Raised Me Up» blitt brukt i utallige begravelser - The Telegraph skrev for to år siden at sangen var den nest mest brukte i britiske begravelser.

Selv husker Rolf Løvland sterkest bruken av den i begravelsen til fotball-legenden George Best i 2006.

Les også: Kan leve fett på en sang

En av kistebærerne her var for øvrig Wolverhampton-kjempen Derek Dougan. Da han døde året etter, ble også «You Raise Me Up» fremført.

- En begravelse er noe veldig spesielt og nært, og det har alltid vært viktig for meg at musikken min blir bruksmusikk på den måten at den betyr noe mer enn bare salgstall og listeplasseringer, sier Løvland og trekker på oppfordring frem et par bruksområder som betyr ekstra mye for ham.

- Det som gjør aller mest inntrykk, er nok at den brukes hvert år i minnemarkeringene etter 11. september 2001. Og da Josh Groban fremførte den på Superbowl til minne om de syv omkomne i romfergen «Columbia». Det er ganske sterke greier, nesten for stort å forholde seg til, sier han.

60 millioner solgte

Både Groban og Westlife har solgt over millionen av singleversjonen.

Til sammen har «You Raise Me Up» vært med på å selge singler og album i et antall på ufattelige 60 millioner. Og med en slik popularitet, kommer også beskyldningene om plagiat.

- Det har kommet mange, men ingen har nådd frem, så vidt jeg vet. Den risikoen ligger alltid der når man jobber med tradisjonsmusikk - at det man lager ligger tett inntil noe annet. Og så er det jo slik at antall plagiatbeskyldninger alltid øker proporsjonalt med sangens popularitet.

- Har noen i Irland sagt til deg at den kan minne om den tradisjonelle «Danny Boy»?

- Ja, og det er likheter her, men ikke plagiat. Da jeg skrev «You Raise Me Up», spurte jeg meg selv - hva er den aller innerste essensen av irsk musikk? Jeg skriver også i coverheftet på den platen at «You Raise Me Up» er inspirert av en tradisjonell irsk melodi, forteller Rolf Løvland.

Duo igjen

På ferske «Winter Poem» har han gått tilbake til Secret Gardens opprinnelige duoformat etter suksessen med «Inside I'm Singing», der han hyret inn en rekke gjestevokalister.

- Mange i utlandet ble litt forvirret over all vokalen sist gang, og platen gjorde det ikke så bra som tidligere. Nå fikk vi derimot ja til utgivelse fra tyve land umiddelbart, responsen har vært fantastisk. I USA er forhåndssalget faktisk så stort at «Winter Poem» vil gå rett inn på Billboards new age-liste, sier en fornøyd Rolf Løvland.

Les flere nyheter på Rampelys