DØDE MANDAG: Jazzlegenden Gerald Wilson er død. Han preget jazzen i hele 75 år.

DØDE MANDAG: Jazzlegenden Gerald Wilson er død. Han preget jazzen i hele 75 år. Foto:Reed Saxon,Ap

Gerald Wilson ble 96 år gammel: Jazz-legende er død

Jazzlegenden Gerald Wilson er død. Han ble 96 år og hans karriere innenfor jazzen strakte seg over hele 75 år.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Hans sønn, Anthony Wilson, opplyser til nyhetsbyrået AP at faren døde av lungebetennelse i sitt hjem i Los Angeles på mandag. Han etterlater seg kone, tre barn og fire barnebarn. Sønnen Anthony er for øvrig gitarist for Diana Krall.

Gerald Wilson var en markant jazz trompetist, storbandleder, komponist/arrangør, og instruktør. Mye av musikken han komponerte gjorde han i fellesskap med størrelser som Duke Ellington, Count Basie and Dizzy Gillespie.

Wilson startet karrieren som trompetist og arrangør for Jimmie Lunceford og hans orkester i 1939. Under adre verdenskrig opptrådte han også for US Navy, før han etter krigen startet sitt eget band med stor suksess.

Flere av de Wilson pptrådte sammen med under krigen, musikere som Clark Terry, Willie Smith og Jimmy Nottingham, slo seg sammen igjen for rundt 10 år siden i det de kalte The Great Lakes Experience Big Band, med Wilson som dirigent og Ernie Andrews som gjesteartist. Sammen holdt de flere konserter.

Wilson har satt dype spor etter seg og har opp gjennom sin lange karriere utgitt en rekke plater som vil bli husket i årevis fremover. I 1973 gjestet han Norge og Kongsberg jazzfestival hvor han spilte sammen med et festivalstorband.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder