STORESLEM: Billie Eilish kunne ta med seg fem priser hjem etter nattens Grammy-utdeling. Foto: FREDERIC J. BROWN / AFP

Billie Eilish (18) med historisk Grammy: – Unnskyld

Amerikanske Billie Eilish stakk av med seieren i fire av de største kategoriene under verdens største musikkpris natt til mandag.

 • Ingrid Hovda Storaas

– Hvorfor? Å herregud, så mange andre låter fortjener dette. Unnskyld, sa artisten da hun mottok prisen for årets beste låt for «Bad Guy».

Med seg opp på scenen da hun tok i mot prisen hadde hun produsentbroren Finneas O'Connell, som hun introduserte som sin beste venn.

– Dette er min første Grammy-utdeling. Jeg trodde aldri dette ville skje meg, jeg vokste opp med å se på, sa artisten.

Bakgrunn: Billie Eilish (17) skriver Grammy-historie

FAMILIEBEDRIFT: Billie Eilish og produsentbroren Finneas O’Connell tar i mot prisen for årets album, som de skrev hjemme på soverommet. Foto: KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Og Grammy-debuten ble stor: Billie Eilish gjorde nesten rent bord under nattens utdeling i Los Angeles, hvor hun stakk av med prisene for Årets nykommer, Årets låt for «Bad Guy», årets beste album for «When We All Fall Asleep, Where Do We Go?» og årets beste plateinnspilling for «Bad Guy».

– Kan jeg bare si at jeg synes Ariana fortjener denne? sa Eilish da hun gikk opp på scenen for tredje gang for å ta imot prisen for årets album, som hun laget sammen med broren

Artisten, som var 17 år gammel da Grammy-nominasjonene ble offentliggjort i november, er den yngste artisten som stikker av med de fire store prisene, og den eneste siden Christopher Cross i 1981, skriver nyhetsbyrået AP.

Før det TV-sendte showet stakk Eilih også av med prisen for beste popvokal-album for «When We All Fall Asleep, Where Do We Go?».

FØLELSESLADET TAKKETALE: Lizzo. Foto: Matt Sayles / Invision

– Vi må lage musikk som beveger folk igjen

Blant artistene Eilish danket ut i konkurransen om årets låt, var Lizzo (31), som hadde hele åtte nominasjoner under nattens utdeling.

Like etter at hun åpnet showet med en medley av låtene «Truth Hurts» og «Cuz i Love You», som hun dedikerte til den avdøde basketballegenden Kobe Bryant, tok Lizzo imot prisen for årets beste «pop solo-fremføring».

Les også: Full krig i Grammy-leiren

Prisen fikk hun for «Truth Hurts», og artisten trengte noen sekunder på å hente seg inn på scenen før hun begynte på den følelsesladede takketalen.

– Hele denne uken har jeg vært oppslukt av mine egne problemer, mitt eget stress, men på et øyeblikk kan alt dette forsvinne. I dag ble alle problemene, som jeg trodde var de største i verden borte, og jeg forsto at folk har det vondt, sa hun, før hun fortsatte med en oppfordring til alle artistene i salen:

– Dere skaper nydelig musikk, dere bringer folk sammen. Vi må fortsette å nå ut, lage musikk som beveger folk igjen, lage musikk som føles bra, som setter folk fri.

Før TV-sendingen startet, hadde hun allerede stukket av med to priser: «Beste tradisjonelle R & B-opptreden» for «Jerome» og «Beste urbane samtidsalbum» for «Cuz I Love You (Deluxe).

TAKKET MAMMA: Rapperen Tyler, The Creator. Foto: KEVORK DJANSEZIAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Tok med moren på scenen

De fleste av musikkprisens 84 priser ble delt ut før de offisielle TV-sendingene startet natt til mandag, blant dem prisen til den norske lydteknikeren Morten Lindberg, for beste «Immersive Audio Album» for Lux.

Ni priser ble delt ut under det offisielle showet, blant dem prisen for «beste rapalbum», som gikk til Tyler, The Creators «Igor». Artisten hadde med seg moren sin på scenen da han tok imot prisen.

– Til moren min, du gjorde en god jobb med å oppdra denne fyren, sa han.

Som vanlig besto Grammy-showet i Los Angeles av flere store stjerne-opptredener. Blant annet hedret Usher avdøde Prince med en medley, hvor han fikk med seg FKA Twigs på låten «Kiss».

Også Billie Eilish, Demo Lovato, Ariana Grande og Jonas Brothers var blant artistene som opptrådte.

Mer om

 1. Musikk
 2. Grammy

Flere artikler

 1. – Vi lager bare musikk sammen på et soverom

 2. Billie Eilish (18) med historisk Grammy

 3. Billie Eilish gjør den offisielle James Bond-låten

 4. Billie Eilish om kommentarer: – Det ødela livet mitt

 5. Lydtekniker Morten Lindberg vant Grammy

Fra andre aviser

 1. Grammy: Prisdryss for Billie Eilish

  Aftenposten
 2. Grammy til norske Morten Lindberg

  Aftenposten
 3. Billie Eilish er den mest strømmede artisten i Norge i år

  Aftenposten
 4. Grammy-pris til norsk lydtekniker

  Aftenposten
 5. Dette skjedde natt til mandag

  Fædrelandsvennen
 6. Dette er årets ti beste utenlandske album

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no