Finnsnes-folket insisterer: Vil ha VG-lista til byen

Troms-byen Finnsnes mobiliserer alt de kan for få å få årets VG-show til byen. Både toppløse damer, topp-politikere og selveste Spiderman har hevet seg med i kampen.

Facebook og Instagram flommer over av bilder og videoer med folk som vil ha VG-lista til sin by 30. juli.

Det har særlig vært et stort folkelig engasjement for å lokke VG-lista til byen Finnsnes i Troms. Lørdag fikk initiativtakere i samlet omkring tusen mennesker på torget i Finnsnes for å delta i en «harlem shake».

BAKRGUNN: Massivt engasjement rundt VG-lista-konkurranse

Pupp for konsert

Men ikke nok med det. En sprek og lettkledd jentegjeng på Senja stilte opp med brystene vendt mot Husøya for å skape blest om byen.

- Det blir en folkefest uten like hvis vi får showet til byen, sier Jeanette Rokstad (30), som legger til at hun gjerne vil bake VG-lista inn i festivalen Finnsnes i Fest.

BARE BUKSENE PÅ: Jentegjengen fra Finnsnes vil veldig gjerne ha VG-showet til sitt hjemsted, nok til at de poserer toppløse på Senja. Fra venstre Jeanette Rokstad (30), Liss Rasmussen (31), June Pettersen (30) og Meibel Uteng (26). Foto: JEANETTE ROKSTAD

På Facebook lover hun å snu seg dersom byen vinner konkurransen.

Titusener i sving

- Det er helt vilt! Dette er det morsomste jeg har jobbet med, utbryter Øyvind Solstad, som er VGs ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier.

VG-lista besøker Oslo, Trondheim, Stavanger, Bergen og Tromsø. Men en by skal velges, og 74 byer kan bli den siste byen som får besøk av VG-lista Topp 20 i sommer.

VG-lista Topp 20 konkurranse: By X

Solstad forteller at det aldri før har vært større engasjement rundt et VG-arrangement på sosiale medier. Flere titusener av mennesker land og strand rundt har engasjert seg i sosiale medier for å bidra til å få VG-listashowet til sin by.

Finnsnes har overraskende nok fått en politisk slagside. Kampen har nemlig splittet regjeringen. Statsminister Erna Solberg med ektemann, som stiller seg bak #vglistatilfinnsnes, mens kulturminister Torhild Widvey, kunnskapsminister Thorbjørn Røe Isaksen og helseminister Bent Høie stiller seg bak «VG-lista til Haugesund».

YO: Bjørg Torbjørnsen (73) rocket opp sitt bidrag for å få VG-lista til Vardø. Foto: Monica Esbensen

Hekser og pensjonister

Imidlertid har de skarp konkurranse fra Vardø-folket. Der har innbyggerne bokstavelig talt mobilisert folk og fe. En forkjemper har nemlig lagt ut bilde av en rekke gårdsdyr som «poserer» med en plakat lydende #vglistatilvardø.

LES OGSÅ: Van Zandt kjemper for VG-lista til Lillehammer

Konkurransen har etter sigende samlet generasjoner for å få musikk til byen. Vardøling Monica Esbensen fikk Bjørg Torbjørnsen (73) til å vise sin mer ungdommelige side på Instagram da hun avga sitt bidra for å få VG-lista til byen.

- Det er veldig mange som er engasjert i det her og det hadde vært bra å få musikken hit. Ungdommen er jo fremtiden og da unner jeg dem å ha det litt gøy, sier 73-åringen til VG.

Hennes fotograf, Esbensen, mener showet kan tilføre mye positivt.

- Byen har opplevd mange nedturer med fraflytting og nedleggingen av fiskebrukene. Jeg vil vise ungdommene i byen at de kan få til noe bra hvis de løfter på ræva og samler seg, sier hun til VG.

I Vardø har også byens hekser stilt opp. De har laget denne musikkvideoen (anbefales ikke hvis du er redd for hekser!).

- Ikke alle vardøhekser er flyvedyktige så tidlig på våren, men når VG-lista kommer skal de være klare. I mellomtiden lager de heksebrygg og øver på sopelimeflyving i vårsolen, heter det i introen til videoen.

VG-LUE: Kristin Haugnes (30) har meldt seg inn i konkurransen med tekstiler. Hun forteller at moren hennes, Ann-Kirsti, strikket listeluen på en dag. Foto: KRISTIN HAUGNES

- Dette er utrolig kult. I mange byer er det masse mennesker som har tatt til gatene, og det er utrolig gøy hvor mye kreativitet denne konkurransen har utløst. Selv om det bare vil bli én vinner, har folk hatt det utrolig moro med alt som de har funnet på, sier Solstad.

Danset jenka

Forrige helg skrev VG om folk i Hammerfest og Sandnessjøen som har samlet seg og laget musikkvideoer for å få bli «By X». Nå er det laget over 90 videoer som er lastet opp på Youtube!

Her kan du for eksempel se gutta i 68 Grader Nord, som har spilt inn en låt for å overbevise juryen om at VG-Listashowet må komme til Sortland.

I Otta i Gudbrandsdalen stilte ifølge lokalavisen hele 1100 innbyggere opp lørdag for å slå seg løs på i parken med innøvde «moves» og jenkadans!

Mandag kveld er konkurransen over, og etter at juryen har møttes til rådslagning tirsdag, vil vinneren kunngjøres onsdag.

Om konkurransen:

Det er TO kriterier: engasjement og kreativitet.

1) ENGASJEMENT
Få flest mulig til å stemme på, kommentere og dele bildet fra den byen du vil stemme på. Jo flere, jo større sjanse for at VG-lista kommer til DIN by.

Det er en egen hashtag for hver by - og alle instagrams, tweets og videoer med hashtagen teller med! Du finner hashtagen på bildet av byen på VG-lista sin Facebook-side.

2) KREATIVITET
Om din by ikke får flest stemmer, kan du likevel få VG-lista til din by!

Få med vennene, mamma og pappa, klubben, korpset, ordføreren, idrettslaget, slektninger, læreren, skolen, klassen og butikkene: gjør rare ting! Legg det ut på nettet. Post en lenke i kommentarfeltet til byen det gjelder - vi lover å se på alt du finner på! Kanskje kommer VGs Rampelys til dere og dekker det. Vær kreativ! Jo mer oppfinnsom, jo bedre.

En jury vil velge ut de byene med MEST ENGASJEMENT og MEST KREATIVITET - og til slutt kåre en vinner - en by X hvor VG-lista kommer 30. juli.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder