Røper hva de betaler artistene for musikken

Spotify-sjef får støtte av U2-Bono

Spotify slår tilbake mot Taylor Swift: Spotify-sjefen: Swift tjener over 40 millioner kroner

I et åpent brev slår Spotify tilbake mot Taylor Swift. De 40 millionene som popstjernen har tjent på Spotify årlig, står i sterk kontrast til superstjernens begrunnelse for boikotten, mener musikkselskapet.

 • Martine Haug Nysether
 • Sofia Storhaug

Artikkelen er over fem år gammel

Samtidig som nyhetsbyrået AFP meldte at Taylor Swifts ferske album «1989» kan skilte med det høyeste ukesalget i USA på 12 år, fjernet popartisten alle sine album fra strømmetjenesten Spotify.

Selv var 24-åringens begrunnelse for å trekke låtene, til nettstedet Yahoo: «at hun ikke tjente noe på det, og at hun ikke ønsket å dedikere sitt livsverk til en strømmetjeneste som ikke gagner artistene».

Kommentaren står stikk i strid med det Spotify-sjef Daniel Ek har å melde på Spotifys egnehjemmesiderhvor han, i et åpent brev,kritiserer artisten for å begrunne Spotify-boikotten med at hun ikke tjener nok.

Får millioner

– Utbetalinger til toppartister som Taylor Swift er på nesten 40 millioner kroner i året, og det beløpet fortsetter å vokse. Uansett hvordan du vrir og vender på det er en ting klart: Vi betaler en enorm sum med penger til plateselskapene, musikkforlag og forvaltningsorganisasjoner for distrubisjon til låtskrivere og artister, opplyser han.

Musikk-kommentar: Tyven Taylor Swift

Det er første gang Ek forteller hvor mye den svenske streamingtjenesten betaler sine artister.

– Få vil betale for musikk

– Spotify har betalt mer enn to milliarder dollar til plateselskapene, musikkforlag og forvaltningsorganisasjoner for distrubisjon til låtskrivere og artister. En milliard dollar fra da vi startet Spotify i 2008 til i fjor, og ytterligere en milliard siden da. Det er to milliarder av lytting som ville ha skjedd med null eller liten kompensasjon til artister og låtskrivere gjennom piratkopiering eller lignende tjenester hvis Spotify ikke eksisterte, skriver Ek.

Spotify-gründeren skriver også at 12, 5 millioner av musikkstrømmetjenestens 50 milioner medlemmer betaler et gjennomsnitt på 720 kroner i året.

– Det er tre ganger mer enn hva en gjennomsnittlig musikkinteressert tidligere har betalt. Dessuten er gjennomsnittet av dem som betaler for Spotify under 27 år gamle. De har også vokst opp med piratkopieringstjenester, og kunne aldri tenkt seg å betale for musikk.

- Bortkjemt rockestjerne

POPULÆR: Bono på scenen under MTV Europe MTV Europe Music Awards i Glasgow i Scotland i november i år. Foto:Toby Melville,Reuters

Ek får støtte av U2-artisten Bono. Den irske rockestjernen går i mot Swift og hennes utsagn om at Spotify bare eksperimenterer.

Vi lever i en eksperimentell verden. Vi kan vel prøve, og se hva som funker, sier den populære frontfiguren til magasinet Rolling Stone. Og fastslår at det ikke er Spotify som er fienden.

– Musikere må klart få mer betalt enn hva de får i dag, men den beste og den mest rettferdige måten å gjøre det på er at mange mennesker hører på dem. Det er verd mer enn penger, sier Bono og legger til:

– Jeg får allerede mye betalt, og er en bortskjemt rockestjerne. Men jeg tror fremdeles at det å spille i band er noe av det heftigste man kan gjøre.

LES PÅ VG+:Slik ble Taylor Swift den største popstjernen akkurat nå (krever innlogging)

Undervurderer

I juli skrev Swift selv et debattinnlegg i Wall Street Journal, som også ble referert til i Time Magazine.

– Piratkopiering, fildeling og streaming har krympet antall solgte album drastisk, og hver artist har håndtert denne utviklingen på forskjellige måter. Det er min oppfatning at musikk skal være gratis, og min vurdering er at enkeltkunstnere og deres plateselskap en dag vil avgjøre hva et album skal koste. Jeg håper de ikke undervurderer seg selv eller sin kunst.

I går hadde popprinsessen premiere på musikkvideoen «Blank Space», som i skrivende stund er sett av over 16 millioner på YouTube. Du kan se den på VGTV her.

Les også

 1. Plateanmeldelse: Taylor Swift - «1989»

  Hun låter fortsatt bra, men mer og mer som alle de andre.
 2. Musikk-kommentar: Tyven Taylor Swift

  De store plateselskapene gir deg ikke produktet du som streamingkunde betaler for.
 3. Taylor Swift størst siden Eminem

  Taylor Swifts nye album kan skilte med det høyeste ukesalget i USA på 12 år.
 4. Taylor Swift er lei av dating

  Taylor Swift (24) har sin unge alder til tross rukket å ha en rekke celebre kjærester.

Mer om

 1. Hollywood

Flere artikler

 1. Swift fortsetter kampen mot Spotfiy

 2. De er verdens rikeste kjendispar

 3. Taylor Swift vil ha personlig strømmetjeneste

 4. Nico & Vinz soper inn millioner på Spotify

 5. Taylor Swift er tilbake på Spotify

Fra andre aviser

 1. Taylor Swift boikotter Spotify

  Aftenposten
 2. Apple snur etter Taylor Swift-brev

  Aftenposten
 3. Spotify taper milliarder

  Bergens Tidende
 4. Nytt Taylor Swift-album: Melodier trumfer drama

  Aftenposten
 5. Apple vil halvere prisen for strømming

  Aftenposten
 6. Et nytt år null for musikkbransjen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no