NORGES STEMMER: Disse fire som omkranser Norges håp Carl Espen Thorbjørnsen, i tillegg til Rannveig Sundelin, bestemmer 50 prosent av hvordan Norge stemmer i den internasjonale finalen av Melodi Grand Prix. Med klokken fra venstre: Ahmed Fawad Ashraf, Jonas Brenna, Jan Thomas Holmlund og Monica Johansen. Foto: SCANPIX, AFP, ESPEN BRAATA, PRIVAT

Her er den ukjente Eurovision-juryen

Disse bestemmer skjebnen til Norges MGP-konkurrenter

KØBENHAVN (VG) Mens våre nordiske naboer har etablerte musikknavn i sine nasjonale Eurovision-juryer, har Norge gått for kulturjournalister og ukjente musikere.

Lørdag kveld blir vinneren av årets Eurovision-finale kåret i B&W Hallerne i København i Danmark.

Før 2009 var det kun TV-seerne som bestemte alt, men etter finalen i Russland, hvor Alexander Rybak vant, ble det bestemt at hvert deltagerland skal ha en egen jury bestående av fem kvalifiserte personer.

Disse har ikke lov til å stemme på sitt eget lands artist. Det resultatet juryen kommer fram til, teller like mye som TV-stemmene.

Inntil i år har juryene vært hemmelige, men på grunn av at Eurovision-ledelsen ønsker å luke ut inhabile jurymedlemmer, har de besluttet å offentliggjøre navnelisten på sine nettsider.

De norske jurymedlemmene er kulturjournalist Ahmed Fawad Ashraf i Aftenposten, web-TV-ansvarlig Jonas Brenna i samme avis, kulturjournalist Jan Thomas Holmlund i Dagbladet, tidligere MGP-deltaker Monica «Minnie-Oh» Johansen og Rannveig Sundelin.

Sundelin er for tiden talskvinne mot rasisme i Vålerenga og er fast vokalist i det relativt ukjente brassbandet Funk Factory Big Band.

KOMMENTAR: - Klønete av NRK!

Ifølge pressekontakt i Eurovision, Jarmo Siim, er jurymedlemmene valgt av landets kringkaster - i Norges tilfelle, NRK.

- Litt intetsigende

En av EBUs kriterier for å sitte i den nasjonale juryen, er at du er en fagperson fra musikkbransjen - uten å utdype hva de legger i det. Det skal også være spredning i alder.

GP-SJEF: President i Grand Prix-klubben Morten Thomassen. Foto: SCANPIX

President i Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, stusser over personvalgene fra statskanalen.

- Jeg synes det kunne vært litt flere kjente navn, og navn som folk forbinder med Melodi Grand Prix. Per Sundnes, Hanne Krogh, man burde kanskje ha valgt noe sånt.

- For folk flest vil ingen av navnene si noe som helst. Det blir litt intetsigende. Jeg har sett oversikten, og mange land har med i hvert fall én eller to som har en Eurovision-tilknytning, sier Thomassen.

Etablerte musikknavn

Sveriges jury består blant annet av musikkansvarlig i en av Sveriges største radiostasjon, Rix FM.

I tillegg har de to artister som har deltatt i Melodifestivalen og en koreograf og danser som har bidratt i mange svenske numre i musikkonkurransen.

DANSKPRODUSERT HIT: Den britiske artisten Jamelia fikk sitt gjennombrudd med en låt fra danske Mich Hedin var med å lage. Her er hun i 2004 på MTV Music Awards. Foto: ESPEN RASMUSSEN

I danskenes jury sitter Mich Hedin, bedre kjent som Cutfather, som står bak den internasjonale hiten «Superstar» og har samarbeidet med artister som Kylie Minogue og Christina Aguilera.

I tillegg har de to etablerte artister, en filmkomponist og låtskriveren til fjorårets vinnerlåt i Eurovision - «Teardrops».

Mer spredt

Thomassen kunne tenkt seg større aldersmessig spredning i den norske juryen, som nesten bare består av personer i 30-årene. Aftenpostens Ahmed Fawad Ashraf er 29, men blir 30 i løpet av året.

- Det ser veldig ungt og hipt ut. Jeg kunne tenkt meg noen mer voksne, mer forskjellig musikksmak, slik at det blir mer spredt - både musikksmak, alder og ståsted i musikkbransjen.

- Stoler du på at juryens kompetanse?

- Det er i alle tilfeller smaken til fem personer. De stemmer vel etter hjertet og hjernen, og forhåpentligvis ser de mer på kvalitet og mindre på det som skjer på skjermen, sier han.

Hvem som helst

MGP-SJEF: Stian Malme er prosjektleder for MGP i NRK. Foto: MATTIS SANDBLAD

Prosektlederen for Melodi Grand Prix i NRK, Stian Malme, svarer slik på spørsmål om hvorfor de fem jurymedlemmene er valgt:

- Vi kunne valgt hvem som helst. Vi prøver å finne en gruppe som hadde tid og anledning og fyller kriteriene fra EBU. Kravene er at de ikke er tilknyttet NRK, at de jobber med musikk på et vis og at det er kjønnsbalanse. Vi tenker at disse kan gjøre en god jobb, og de er godkjent av EBU.

- De andre nordiske landene har mer etablerte navn. Hvorfor har ikke vi det?

- Jeg synes de har en fin bakgrunn, og tror du vil finne store forskjeller mellom landene. Sveriges største eksportvare er musikk, og de har mange kyndige kandidater. De har valgt å gå den veien, og vi har bare fulgt regelverket EBU har gitt oss.

- Grand Prix-klubben etterlyser mer kjente navn og større spredning i alder og bakgrunn. Hva tenker du om det?

- Det er det samme svaret. Vi har valgt en gruppe vi tror kan representere Norge bra i år. Så får vi se hvordan vi gjør det neste år.

Kjente navn

- Et av kravene fra EBU er aldersmessig spredning, men alle disse er mellom 29 og 37?

- Vi meldte nå inn disse navnene, og EBU godkjente dem.

- Er det vanskelig å få mer kjente navn?

- Nei, det tror jeg ikke vil være noe stort problem.

- Er de «music industry professionals», slik kriteriene på EBUs sider tilsier?

- Kriteriet er at de skal være involvert i musikkbransjen og kjenne underholdningsfeltet. Det er det vi har blitt forklart. Og EBU har godkjent og sagt at dette er OK.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder