Demon døtte!

Konsertanmeldelse: Motorpsycho

Da Motorpsycho nesten ble tatt av vinden.

Artikkelen er over fem år gammel

KONSERT: Motorpsycho

STED: Kastellscenen, Slottsfjellfestivalen, Tønsberg

PUBLIKUM: Ca. 4000

AKTUELT ALBUM: «En konsert for folk flest»

VG:s terninger viser 4 prikker

Lenge så det ut til at det ikke ville bli noen konsert i det hele tatt.

Vinden røsket og rev i hele festivalområdet. Men i særdeleshet på fjellets høyeste topp, den såkalte Kastellscenen. Flere av de andre konsertene på de mest utsatte områdene hadde blitt avlyst denne mildt sagt trekkfulle dagen i Tønsberg (deriblant, tragisk nok, Chris Bartenders Magic Dildoshow).

Men konsert ble det. Selv for publikummere som var så uheldige å befinne seg på den høyre siden av scenen, der den ufyselige vinden liksom penetrerte både marg og bein. Norge er i sannhet et latterlig land å arrangere festival i.

Motorpsycho tiltrekker seg et noe eldre og mer skjeggete publikum enn Slottsfjellfestivalens hovedmålgruppe: De unge og de drita. Platen de spiller, i sin helhet, det kunstneriske gjennombruddsalbumet «Demon Box», er 22 år gammelt. Det er omtrent gjennomsnittsalderen blant de tynnkledde ungdommene som er nede og ser Ellie Goulding på hovedscenen.

De følger lenge det opprinnelige albumets låtrekkefølge. Hvilket vil si at de starter med «Waiting For The One». Håkon Gebhardt, som spilte trommer i 1993, men sluttet i bandet i 2005, er med på akustisk gitar.

Gitaristen Hans Magnus «Snah» Ryan spiller fele. Han får «Waiting For The One» til å høres ut som en gammel norsk folketone.

Gebhardt plasserer seg bak trommene for «Nothing To Say». Bandets nåværende trommeslager, Kenneth Kapstad, er selvsagt også med. Det samme er bandets gamle «audiovirus»-ansvarlige, Helge «Deathprod.» Sten.

Han står foran et stort kontorbord med diverse duppeditter og en Mac, midt på scenen, og ser fabelaktig ut. Til fulle den «soniske vitenskapsmannen»/samtidsmusikeren – med velstelt, kjemmet hår og stort, svart skjegg.

«Feedtime» er muligens bandets beste metallåt. Riffene låter som drønn – det er et under at vinden ikke stikker av med dem, men så skjer faktisk ikke. Bassist Bent Sæthers vokal har det imidlertid med å drukne. Det blir en god håndfull sure toner også. Det er lenge siden han drev med denne black metal-«growlingen» på fulltid nå.

«Gutwrench» er mer metal («death and loneliness!»). Sten begynner for alvor leke med vondeboksene og skru på spetakkelknottene. «Pog litt og sånn», henstiller Sæther. «Sånn som vi gjorde på nittitallet!». Ett er sikkert: «Rockefoten», som han bessfar kaller det, går. Av ren nødvendighet. Det er så kaldt og guffent.

«Sunchild» minner oss om at Motorpsycho er et langt, langt mer sofistikert band i 2015 enn de var i 1993. De spiller selvfølgelig «Mountain» også. Selvsagt forholder de seg til den doble vinylplaten «Demon Box», og ikke noe så vulgært som den forkortede CD-versjonen.

«Tuseday Morning» er tander og trolsk. «All Is Loneliness» er en ragarockende tolkning av gatemusikeren Moondogs underlige verk. Dernest hopper de med ett til «side 4».

Gebhardt får lov til å fremføre sin Knutsen & Ludvigsen-surrealistiske «Mr. Who». Så er det høytid, i form av «Plan #1», med Matt Burts obskure (og nyinnspilte?) poesi på teip. Den er en av rockens store «rysare». Gåsehuden skyldes ikke lenger utelukkende kulden.

Sæther tar «Come On In» alene. Helt til sist, etter at han har sitert Pete Townshend på Monterey Pop-festivalen i 1967 (nørder!), kommer tittelkuttet. Hvori Sten får boltre seg med all verdens ulyd, i et epileptisk inferno av en låt. Scenen bades i stressende hvitt og grønt lys, og Motorpsycho kommer igjen i kontakt med sitt gamle, purt støyrockende jeg. Det er en stund siden sist.

Jeg har sett bandet betydelig bedre, og under betydelig mer behagelige omstendigheter. Men la det være sagt: Å se alle de viktigste medlemmene i tidenes viktigste norske rockband fremføre et så viktig album, er en fryd og en ære.

MORTEN STÅLE NILSEN

Flere artikler

 1. Motorpsycho gir ut samlealbum

 2. Utstilling: Motorpsycho - motorsonisk vitenskap

 3. Pluss content

  Artistenes egne festivalminner

 4. Reagerer på at rapper viste porno på festivalscenen

 5. Konsertanmeldelse: Band Of Gold

Fra andre aviser

 1. Trippelaktuelle: Motorpsycho lanserer samlealbum, Rockheim-utstilling og antologi samtidig

  Aftenposten
 2. Storartet fra Motorpsycho – som alltid

  Bergens Tidende
 3. - Vi kommer til å tillate oss å dra helt på bærtur

  Fædrelandsvennen
 4. Arcade Fire på Øya: Grandios moro

  Aftenposten
 5. Ulver i Oslo: – Det skal kjennes i mellomgulvet

  Aftenposten
 6. Motorpsycho, Susanna og Carte Blanche i Operaen

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder