FÅR STØTTE: TV 2s aktualitetsredaktør Gerhard Helskog kommer til ønske Vår Staude velkommen tilbake på jobb med en varm klem. Foto:Jan Petter Lynau,VG

TV 2-Staude får både støtte og refs

Vår Staude har fått hard kritikk i sosiale medier etter at hun intervjuet artisten Arshad Maimouni (21). Nå får hun støtte av komiker Zahid Ali.

  • Jennifer Bråthen

Artikkelen er over fem år gammel

Mandag gjestet R & B-artisten Arshad Maimouni «God Morgen Norge» på TV 2, i forbindelse med utgivelsen av sitt første album. I etterkant har flere reagert på intervjuet og Staudes spørsmål som var vinklet på Maimounis tro og hvor han «kommer fra».

I intervjuet spør Staude om artisten har fått reaksjoner på sitt valg av yrke på grunn av sin religiøse bakgrunn.

– Arshad, du er muslim. Sist jeg sjekket var det å være profesjonell musiker ikke helt forenlig med den troen. Hva slags reaksjoner har du fått?

– Jeg har bare fått positive reaksjoner, både fra bekjente, familie og ukjente.

– Ja … så det er ingen som synes dette er synd og skam?

– Absolutt ikke, svarte Maimouni.

SKJØNNER IKKE PROBLEMET: Komiker Zahid Ali synes Staudes spørsmål til Maimouni er helt greie. Foto:Frode Hansen,VG

Intervjuet spredte seg som ild i tørt gress på sosiale medier, og mange var lite nådige i sin kritikk av programlederens spørsmål. Flere har også tatt bladet fra munnen og gitt programlederen støtte.

«Skjønner ikke hva som var galt med spørsmålet til Vår Staude», skriver komiker Zahid Ali i kommentarfeltet under VGs kommentar.

– Det å stille spørsmål om hvordan musikk og religion henger sammen bør ikke være et problem. I dette intervjuet er det legitimt. Maimounis har jo selv sagt at dette hører sammen, riktignok i et annet intervju, utdyper Ali overfor VG.

Han forteller at pakistanere som underholder og artister generelt er en del av en lavkaste i Pakistan. Selv om kastesystemet offisielt er avskaffet, er det ikke borte.

– Jeg har selv hørt at folk faktisk lurer på om jeg er fra lavkasten. Helt fra jeg begynte med stand up. Dette er fortsatt et problem blant innvandrere i Norge, sier han, og legger til:

– Anders Magnus' intervju med Deepika på 90-tallet er et intervju jeg forstår at mange reagerte på. Der måtte hun svare på en rekke spørsmål som omhandlet attentatet på William Nygaard, og fatwaen som var utstedt av Iran uten å kunne snakke om musikken sin. Det var et traumatiserende intervju for mange innvandrere – den gangen var jeg sjokkert. Dette er null stress!

Ali er ikke den eneste som har engasjert seg. Twitter-brukere landet rundt viser sin støtte:

Musikk og religion

TV 2s aktualitetsredaktør Gerhard Helskog sier til VG at noe av kritikken som programleder har fått i sosiale medier, av blant annet Nico Sereba, Linnéa Myhre og tidligere «Stjernekamp»-deltager Suzanne «Sisi» Sumbundu, er riktig.

GJEST: Arshad Maimouni var på «God Morgen Norge» mandag. Foto: MER Foto:,

– Vi var ikke nyanserte nok. Formuleringen i det ene spørsmålet ble ikke presist nok, på direkten. Men det vi tar opp er viktig. Det er muslimske ekstremister som ødelegger for muslimske artister, skriver Helskog i e-post.

VGs kommentator mener TV 2 overser at for det overveldende flertallet av muslimer spiller forbud av enkelte former for musikk innen islam ingen rolle.

– Hør, vi har hatt en rekke muslimske artister i studio. Vi vet dette. Så kom en setning litt feil ut, ok, men det er altså artisten selv som har sagt at islam ikke tillater musikk. Da må vi snakke med han om det, svarer Helskog.

– Hvordan kommer dere til å følge opp dette med Vår når hun er tilbake på jobb? Vil det få konsekvenser?

– Ja, hun kommer til å få en varm klem neste gang jeg ser henne. Vår er en skarp, smart, flink journalist og programleder som snublet litt under en tre timer lang direkte sending. Give her a break.

Vår Staude har ikke besvart VGs henvendelser.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder