SATSER I USA: Ketil Jansen og Ulrik Denizou Lund i elektronika-duoen Leimaitre har bosatt seg i Los Angeles for å prøve å slå gjennom internasjonalt. Foto:Sara Johannessen,VG

Lemaitre: Vil ta USA med elektronika

Har over én million følgere på SoundCloud

Oslo-duoen Lemaitre føler seg ikke som en del av EDM-bølgen. Men de surfer mer enn gjerne på den.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

– I USA snakkes det nå om «post-EDM», sier Lemaitres Ulrik Denizou Lund, og fortsetter:

– Det innebærer elektroniske musikksjangre som vi har kjent i Europa i lange tider, gjerne litt særere enn listetoppene. Det er mange mer spesialiserte sjangre som gror godt i skyggen til det mange oppfatter som den mer enkle EDM-musikken.

Oslo-duoen er på en svipptur tilbake i gamlelandet for å spille festivaler.

– Men EDM-bølgen har gitt mange et inngangspunkt til elektronisk musikk. Vi er fullt klar over at det er suksessen til for eksempel Skrillex som har medført at vi nå har en sjanse til å gjøre det bra i det amerikanske markedet, mener makkeren Ketil Jansen.

Lemaitre er ikke de eneste nordmennene som prøver EDM-lykken i USA for tiden. Se oversikten over flere norske stjerneskudd nederst i saken.

Unik mulighet

Lemaitre fikk kontrakt med det selskapet Astralwerks, som blir distribuert av giganten Universal, etter at talentspeideren Ryan Murphy så dem på Øyafestivalen i fjor.

– Det var ikke som lyn fra klar himmel, sier duoen. ­– Vi hadde bygd oss opp ganske solid i forkant, og hadde drøyt 30 låter ute i verden da et skjedde, sier Denizou Lund.

Interessen var et resultat av at bandets musikk hadde blitt plukket opp av bloggere, ikke minst i USA, og brukt som lydspor på YouTube. Og ikke minst musikkdelingstjenesten SoundCloud, der duoen har over én million følgere.

– SoundCloud gir deg en unik mulighet til ikke bare få lansert materialet ditt, men også få testet det. I gamle dager var det slik at når en låt var ferdig mikset – vel, så var den ferdig mikset for all tid. I dag er det fullt mulig å både bygge ut og fikse på sangene etter at de i praksis er sluppet, sier Jansen, og legger til:

– Å jobbe i studio er en ensom, nerdete ting. Da er det deilig å få umiddelbar feedback fra publikum.

Kollektiv i Los Angeles

FLYTTET TIL LA: Ketil Jansen og Ulrik Denizou Lund i elektronika-duoen Leimaitre er et av flere internasjonale toppnavn fra den blomstrende norske elektronika-scenen som satser i USA. Foto:Sara Johannessen,VG

I januar flyttet Jansen og Denizou Lund til Los Angeles. Med på flyttelasset fulgte manageren og bookingagenten deres, samt Johannes Grev Muskat, som tar seg av bandets videoer og distinkte visuelle uttrykk. Alle fem bor sammen.

– New York er blitt så dyrt at folk søker seg vestover. Når man har lave utgifter, er det lettere å ta kreative sjanser. Los Angeles er dessuten i ferd med å bli et kreativt sentrum for musikkbransjen, sentrert rundt Silver Lake, der vi bor, og Echo Park.

– Hver frokost er et møte: «Hva skjer i dag?». Det er veldig effektivt. Og det er deilig å kunne hoppe i bassenget etter en dag i studio.

De støter ikke på så mange andre transplanterte nordmenn.

– Cashmere Cat er basert i New York. Folk flest er generelt på reisefot. Bortsett fra Nasty Kutt (Nico & Vinz-produsenten bak «Am I Wrong, red. anm.), som alltid er i studio.

Fransk inspirasjon

Lemaitres dansepop er alt for sofistikert til å la seg begrense av EDM-sjangerens rigide krav til tempo og temperatur. Både indierock-gitarer og discorytmer har sin naturlige plass i miksen, og det hjelper at de to har nokså forskjellig smak.

– Ulrik er mye mer opptatt av hip hop og R&B enn meg, sier Jansen.

– Og jeg er mer opptatt av funk og jazz enn ham.

Duoen innrømmer at de er svært inspirerte av norske Röyksopp, og kanskje aller mest av fransk elektronisk musikk.

– Halvparten av fansen vår tror vi er franske. Det er jo naturlig, med tanke på navnet vårt. Men også musikalsk har vi store franske helter. Daft Punk og Justice er åpenbare eksempler.

Reiser frem og tilbake

Bandet har gjestet en rekke norske festivaler i sommer, noe som i praksis har medført skytteltrafikk over Atlanteren.

– Å spille konserter, er veldig gøy, mener Jansen. – For det første blir vi dyktigere musikere. Vi var ikke veldig dyktige i det hele tatt til å begynne med.

– Men vi er studionørder i bunn og grunn, sier Ulrik. – Lager samples fra bunnen av, og jobber hver for oss før vi syr elementene sammen i felleskap.

Bandet har så langt konsentrert seg om EP-formatet.

– Vi har alltid drømt om å lage et album, sier Ulrik, og fortsetter:

– Vi har mange rare instrumentale stykker liggende som vi gjerne vil bruke. Musikk som ikke har passet på EPene, som helst bør være tre-fire låter som kan stå alene. Albumet gir deg mulighet til å leke mer, skape en egen verden. Vi har en ønskeliste med «collabs», gjesteartister, og det begynner å bli lettere å få folk til å si ja nå.

Albumet skal etter planen ut i desember. Men Lemaitre er urolige for at de ikke skal nå deadlinen.

– Det er jo vanlig å ha tre år på seg til å lage debutalbumet. Daft Punk og Justice kunne holde på i fred over lang tid, uten stressende tidsskjemaer, fordi de ikke hadde en karriere å pleie samtidig. Slik er ikke situasjonen vår. Vi turnerer hele sommeren og store deler av høsten, sier Jansen.

– Det gjelder å ikke bli stresset, sier Denizou Lund. – For vi vil at det skal være supergjennomført.

Elektronisk gullrush

Lemaitre er ikke de eneste nordmennene som prøver EDM-lykken i USA for tiden.

Cashmere Cat (26)

Fra Halden, tidligere kjent som DJ Final. Egentlig navn: Magnus August Høiberg. Norgesmester i «turntableism» i 2006 og 2007. Kjent som DJen til LidoLido. Ga ut EPen «Mirror Maru» i 2012, og ble belønnet med terningkast seks i VG. Er nå bosatt på Manhattan, der han samarbeider tett med produsenten Benny Blanco. Har blant jobbet for blant andre Lana Del Rey, Ludacris, Ariana Grande, Maroon 5 og Wiz Khalifa.

PÅ ROSKILDE: Magnus August Høiberg fra Halden, går under navnet, Cashmere Cat. I sommer fylte han plassen foran Apollo scenen på Roskilde Festivalen 2014. Foto:David Leth Williams,NTB scanpix

Kygo (22)

Egentlig navn: Kyrre Gørvell-Dahl. Signerte platekontrakt med den internasjonale giganten Sony Music sist helg. Kjent for sine remikser av sanger som Ed Sheerans «I See Fire», Ellie Gouldings «High For This» og Coldplays «Midnight». Remiksen av Seinabo Seys «Younger» har toppet VG-lista i sommer.

Coucheron (20)

Fullt navn: Sebastian Kornelius Coucheron-Gautier Teigen. Fra Nesøya i Asker. Tegnet kontrakt med den amerikanske armen av plateselskapet Warner Music i desember i fjor. Har hatt remiksoppdrag for blant andre Usher, Passion Pit og CLMD. Ga ut låten «Deep End» med Mayer Hawthorne i mai.

KJEMPEKONTRAKT: Bærums-DJ-en Sebastian Teigen, kjent som Coucheron, har tidligere underskrevet kanskje en av de viktigste kontraktene i norsk platehistorie. Foto:Roger Neumann,VG

Finnebassen (25)

Egentlig navn: Finn Peder Wang. House-DJ og produsent. Ble kjent som en del av «Sunday Roast»-teamet på Jaeger i Oslo. Begynte utstrakt turnering i 2012, og har blant annet vært «resident DJ» på klubber på Ibiza. Aktiv på Soundcloud, og har gitt ut plater på uavhengige plateselskap.

CLMD

Carl Arvid Lehne (26) og Martin Bjercke (26) fra Snarøya. Førstnevnte annonserte nylig at han forlot duoen, som de siste to årene har vært basert i New York. Bjercke fortsetter under det samme navnet. Duoen har varmet opp for Tiësto, Avicii, David Guetta, Calvin Harris og for Madonna i Telenor Arena i 2012. Har hatt suksess med låter som «Black Eyes And Blue», «Falling Like Angels» og «Stockholm Syndrome».

BARE EN FORTSETTER: Carl Arvid Lehne (til venstre) og Martin Bjercke står bak CLMD. Lehne annonserte nylig at han forlater duoen, mens Bjercke, som går under navnet Martin Danielle, kommer til å fortsette. Foto:Therese Alice Sanne,VG

Ørjan Nilsen (32)

Trance-DJ og produsent fra Kirkenes. Oppdaget av DJen Armin van Buuren. Fikk mye oppmerksomhet for låten «La Guitarra» i 2008. Fortsatt basert i Kirkenes, men turnerer verden over.

Broiler

Mikkel Christiansen (22) og Simen Auke (23), DJ- og produsentduo fra Slemmestad. Kongene av norsk harrydansemusikk skapte kontrovers blant fansen da de i fjor la om til engelske tekster, med fire øyne på det internasjonale markedet. Varmet opp for Avicii i Oslo Spektrum i 2012. Fikk i fjor et stipend fra Spotify for «innovativ bruk av digitale og sosiale medier».

DRAMMENSGUTTER: Broiler, bestående av Mikkel Christiansen (22) og Simen Auke (23), har lagt om tekstene sine fra norsk til engelsk, og planlegger nå å erobre det internasjonale markedet. Foto:Ned Alley,VG

Les også

 1. Broiler tar avstand fra narkotika

  STAVANGER (VG) Broiler synes det er synd electronic dance music assosieres med hard festing og narkotikamisbruk.
 2. Norske Magnus (23) jobber med Lana Del Rey

  Magnus August Høiberg er glad for at Lana Del Rey velger noe annet enn «Sweedish House Mafia-remixen».
 3. EP-anmeldelse: Cashmere Cat - «Mirror Maru»

  Himmelsk mjauing.
 4. Broiler-Simen er singel igjen

  STAVANGER (VG) Det var nærmest kjærlighet ved første blikk da Simen Auke i Broiler møtte kjæresten sin i 2013.
 5. Norske Kyrre (22) spiller på megafestival

  Kyrre Gørvell-Dahll, eller Kygo, som han er kjent som i musikkverden skal spille på en av Europas største…
 6. Fansen kritiserer Kygos nye
  internasjonale samarbeid

  Den norske artisten Kygo signerte i helgen kontrakt med Sony Music. Nå er fansen meget bekymret for fremtiden til DJ-en.
 7. Er Sebastian (19) den nye Avicii?

  Den amerikanske plateselskapsgiganten Warner Music tror de kan ha funnet en ny Avicii i den 19 år gamle Sandvika-gutten…
 8. Seinabo Sey takker norske Kygo for suksessen

  Fredag kveld skal soulsensasjonen Seinabo Sey fremføre superhiten «Younger» foran en fullsatt rådhusplass – og hun er…
 9. Norsk DJ-duo mot stjernene

  Interessen rundt Carl Louis og Martin Danielle i CLMD ble så stor at de så seg nødt til å flytte til New York for ett år…
 10. DJ-Broiler satser mot utlandet

  «Vannski»-duoen Mikkel Christiansen (20) og Simen Auke (21) i DJ Broiler har toppet de norske hitlistene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder