VAR «USYNLIG»: Norsk presse var lenge ganske uvitende om «folkebevegelsen» på grasrota som har løftet frem Matt Corby (25) til å bli et av sommerens store festivaltrekkplaster. Her hjemme i Australia for en tid tilbake. Foto: Ryan Pierse Getty Images

Matt Corby om Norges-suksessen: – Hysterisk morsomt

Om «Idol»-nedturen  *Om Kygo  * Om låten «Brother»

Australske Matt Corby (25) trodde ikke sine egne ører da han fikk beskjed om at konserten i Oslo ble utsolgt på minutter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Eksterne lenker

Facebook - Log In or Sign UpMatt Corby - Telluric

– Jeg vet ikke hva jeg skal si, men det er veldig festlig, sier en lattermild Corby på telefon til VG få dager etter at han har opptrådt for et fullsatt Rockefeller i Norge.

Fansen fortvilte i sosiale medier da Parkteatret etter kun fire minutter like før jul meldte at samtlige billetter til konserten 31. mars var revet bort. Arrangøren reagerte imidlertid lynraskt og flyttet showet til Rockefeller, som rommer langt flere. Der tok det bare tre minutter før alt var utsolgt.

– Helt hysterisk morsomt. Jeg hadde aldri ventet det, og det var vanskelig for meg å tro at det var sant. Egentlig er jeg ganske sjokkert, innrømmer Corby.

Fikk du det med deg? Denne mannen får folk til å gå bananas

Det hører med til de absolutte sjeldenhetene at en artist som aldri har vært listet på radio i Norge, som de store mediene aldri har skrevet om, og som har vært tilnærmet usynlig her til lands, skaper et sånt engasjement. Med unntak av et par konserter i ørsmå lokaler for flere år tilbake, har Corby ligget lavt i terrenget i Norge – men høyt nok til at grasrotbevegelsen har trykket ham til sine hjerter.

RØFF «LOOK»: Matt Corby fremstår ujålete og hevder han blåser i eget utseende, men må likevel leve med «pretty boy»-stempel. Foto: WARNER

VG+: Slik skapte ukjente Matt hysteri i Norge

Tilbake i sommer

De som ikke fikk billetter til konserten, kan trøste seg med at 25-åringen kommer tilbake to ganger i sommer, til Piknik i Parken i Oslo i juni og Slottsfjellfestivalen i Tønsberg i juli. Det er nemlig ikke bare fansen som digger Corby, artisten har fått alvor fått smaken på Norge.

– Jeg mener det helt ærlig når jeg sier at nordmenn er nydelige. Den varmen jeg opplever, er enestående. Musikk bryter kulturelle barrierer, og Norge ser ut til i større grad enn mange andre land å ha en kulturell forståelse for det jeg ønsker å formidle. Det gjør meg ydmyk. Og så lenge dere vil at jeg skal komme, så kommer jeg.

– Elektrisk

Corby var rørt under søndagens konsert i Oslo.

– Det var en magisk kveld. Definitivt elektrisk. Man kunne føle at det skjedde noe spesielt. Jeg var ett med publikum. Det var en følelsesladet opplevelse for meg, og det kanaliserte jeg gjennom musikken, forteller Corby, som etter en fersk USA-turné nå opptrer rundt om i Europa.

VGs anmelder: «Vent, ikke gå! Matt Corby er verdt å høre på»

Holdt på å legge opp

Det ferske debutalbumet «Telluric» har gått rett til topps i artistens eget hjemland, noe han selv overfor VG beskriver som «helt vilt». Det lå nemlig ikke i kortene at han skulle få en sånn opptur. Etter at Corby som 17-åring i 2007 meldte seg på «Idol» i Australia og endte på annenplass, fulgte en skikkelig smell. Han følte seg presset inn i kommersielle rammer han mistrivdes enormt i.

– Hva er den viktigste erfaringen du høstet fra deltagelsen i «Idol»?

– At jeg aldri igjen skal gå på kompromiss med meg selv. Det lærte jeg på en tung måte, i veldig ung alder og i full offentlighet. Jeg lot meg selv bli utnyttet. Men aldri mer.

«IDOL»: Matt Corby som håpefull deltager i Australia for ni år siden. Foto: Kristian Dowling Getty Images

Så langt nede var Corby at han på et tidspunkt var nær ved å legge all musikk på hylla. I dag er han glad for at han ikke ga opp, men at han fulgte sitt eget hjerte og laget den musikken han selv står inne for, i sjangeren indie/popsoul. Etter flere EP-utgivelser med låter som «Brother», «Resolution», «Untitled» og «Made Of Stone», høster Corby nå rosende anmeldelser for nyheter som «Monday», «Knife Edge» og «Sooth Lady Wine».

YouTube: Matt Corby – «Monday»

– Man endrer seg konstant som menneske. I dag favner jeg bredere. Det er noe som skjer naturlig. Jeg gleder meg allerede til å lage neste album. Da går jeg sikkert i en helt ny retning, ler musikeren.

Han ler i det hele tatt mye, noe som står i kontrast til det mystiske imaget, og det faktum at Corby ofte fremstår som i sin egen seriøse verden. 25-åringen er ikke den som sprudler foran publikum, og låtene er kompliserte og blottet for tradisjonelle klisjeer.

– Det er ikke lett å forstå hva eller hvem du synger om?

– Kanskje det betyr at jeg ikke er en særlig god låtskriver? svarer en leende Corby før han legger til:

– Det finnes en million ord og måter og bruke språket på. Jeg legger mye av sjelen min i tekstene. Mer enn jeg gjorde før. Jeg ønsker å ta for meg komplekse tanker og styrer unna «baby, baby». Folk bryr seg ikke om den dritten der. Hvis folk oppfatter en fjerdedel av sangene mine, så er jeg fornøyd. Musikk bør ha som mål å gjøre folk smartere. Jeg prøver hele tiden selv å bli smartere og samtidig gi noe positivt til lytterne.

NORSK KOMET: Kyrre Gørvell-Dahll aka Kygo. Foto: Krister Sørbø VG

Kygo inviterte seg selv

Selv om det tok tid for norske medier å fange opp Corby, var Norges nye superstjerne Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll (24) tidlig på ballen. Allerede i 2013 tok Kygo kontakt med Corby, noe som resulterte i remiks-samarbeid mellom de to da nokså ukjente musikerne.

Se Kygo-remiks på YouTube: Matt Corby – «Resolution» (Kygo Edit)

– Vi har fortsatt kontakt. Kyrre vil at jeg skal komme på festivalen han skal arrangere til sommeren, men jeg vet ikke ennå hvordan tidsskjemaet mitt er. Han er en kjempemorsom fyr, men jeg klarer ikke å følge med på alt han gjør om dagen. Jeg husker da Kyrre spurte om å få komme på besøk til meg. Jeg tok ham med til den rønna av et hus jeg bodde i og et aldeles grusomt studio. Det var møkkete og fælt, og jeg forventet at han skulle si «Hva i helvete er dette?». Men Kyrre er kjempehyggelig. Vi har skrevet et par låter sammen.

Oppdatert? Kygo får egen festival

Taus om kjæreste

I låten «Knife Edge» synger Corby om å være selvsentrert og narsissistisk. Han legger ikke skjul på at det handler om ham selv.

– Vi har det alle i oss. Sånn er det å være menneske. Iblant er vi på en egotripp og tror at vi er større enn vi er. Da prøver jeg å gi meg selv en oppstrammer. Det burde alle gjøre for å finne ut hva i helvete de holder på med.

Han har ord på seg for å være hemmelighetsfull og tilbakeholden om privatlivet. Når VG spør om han har kjæreste, svarer han:

– Det er et tema jeg ikke ønsker å si så mye om, annet enn at ting er litt komplisert for tiden. Men jeg kan si at jeg er velsignet med fantastiske venner og familie. Vi er der for hverandre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I LONDON: Matt Corby, her i London i 2013, beskrives av musikkmagasinet Gigwise som «Fremtidens superstjerne i 2016» Foto: Rob Ball Getty Images

Om å lære av feil

VG kan heller ikke slippe ham uten å spørre om hva han egentlig synger om i «Brother», låten fansen har hatt endeløse spekulasjoner rundt. Det ryktes om alt fra utroskap til mulig «tyveri» av en venns kjæreste. Så veldig mye klokere blir vi ikke, men han svarer i hvert fall:

– I korte trekk handler låten om ikke å være bevisst de valgene man tar. Jeg vil ikke gå i detalj. Alle gjør vi dumme ting som kan såre andre, og noen ganger resulterer det i verst tenkelige reaksjoner. Da får man en oppvekker – og det var det som skjedde med meg.

Mer lystig tone blir det når Corby får spørsmål om hårsveisen og «pretty boy»-imaget. For det er ikke til å komme fra at fansen ikke bare er opptatt av musikken.

– Det er bare en teit greie som andre er opptatt av, ikke jeg, flirer Corby.

– Jeg antar at jeg burde klippet håret oftere og vasket det mer. Denne sveisen skyldes mye saltvann, forklarer artisten, som kommer fra Oyster Bay utenfor Sydney.

Les også: Hjerteknuser besøker Norge

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder