TJENT EN FORMUE: Sissel Kyrkjebø er bokstavelig talt en gullstrupe. Foto: Roger Neumann

Stryrtrik gullstrupe

Gjennom sine 20 år som artist har Sissel Kyrkjebø (36) tjent en formue. Selv konservative anslag viser at den skandinaviske superstjernen har håvet inn minst 75 millioner kroner - bare på albumsalget alene.

  • Espen Arnold Hansen

Artikkelen er over 14 år gammel

Sannsynligvis er tallet høyere. Kanskje så mye som 100 millioner - eller mer...

Det er nemlig en kjensgjerning at ytterst få artister har en så høy royalty på sitt albumsalg som Sissel Kyrkjebø.

Sissel befinner seg dermed i et økonomisk sjikt hvor hun bare har konkurranse av gutta i a-ha og Lene Nystrøm, som tjente en formue i Aqua.

Vanligvis får en artist 10 til 15 prosent av det beløpet plateselskapet sitter igjen med etter at et album blir solgt til grossister eller forhandlere. Med en lagerpris på om lag 100 kroner tilsvarer det en royalty på 10 til 15 kroner.

Det er blitt sagt at Sissel får så mye som 25 prosent, eller rundt regnet 25 kroner pr. album, men det vil ingen bekrefte.

Hverken plateselskapet eller Sissels manager, Arne Svare fra selskapet Stageway, vil eller kan fortelle nøyaktig hvor mye hun sitter igjen med. Sissel får også betalt fra første album. Det er også meget uvanlig.

- Det stemmer at Sissel har en høy royalty, men det må ses i sammenheng med at hun og Stageway faktisk finansierer innspillingene. Vi eier samtlige mastertaper og retten til å utgi albumene. Siden vi tar den økonomiske risikoen, sitter vi også igjen med mer enn det som er vanlig, forklarer Svare.

I 1998 arbeidet Sissel i USA sammen med den kjente produsenten Rick Churtoff. Albumet, som skulle bli hennes internasjonale gjennombrudd, ble aldri utgitt - selv om regningen nok lå et sted mellom 5 og 7 millioner.

Forsiktig anslag

VGs regnestykke for at Sissel tjener fra 75 til 100 millioner kroner, tar utgangspunkt i at Sissel tjener 15 kroner hver gang det blir solgt et av hennes album.

Det er et forsiktig anslag: Kilder i Sissels plateselskap Universal Music Norge bekrefter at 15 kroner ikke er et overdrevet tall.

Siden debuten med albumet «Sissel» i 1986 har sangeren utgitt 10 studioproduksjoner under eget navn, inkludert «Nordisk vinternatt» fra 2005. Til sammen har disse albumene solgt 5 millioner eksemplarer.

I tillegg kommer samarbeidsprosjekter som «Christmas In Vienna» med Plácido Domingo og Charles Aznavour, «Lord Of The Rings» og ulike samlealbum som er utgitt i Japan, USA og Storbritannia. Da blir tallet 7 millioner album.

Men da er ikke «Titanic»-albumene regnet med. Det første filmalbumet solgte 38 millioner, og Sissel sang på åtte av tolv spor.

- På det albumet var ikke royaltiene rare greiene, hevder manager Svare.

Det andre albumet, «Glade jul» fra 1987, solgte 600000 i Norge alene - en nesten uslåelig rekord. Allerede da skrev avisene at Sissel var big business. Så stor var hun faktisk at Rune Larsen, som drev Noah Records, rett og slett måtte kapitulere.

Viktig brikke

Larsen ringte Svare, som arrangerte og booket konserter, og spurte om han kunne tenke seg å bli manager for Sissel.

- Sissel var min vei ut av kjellerlokalene, sier Svare, som fortsatt er hennes personlige manager. Svare eier også Stageway AS og selskapets mange datterselskaper. Sissel har vært en viktig brikke i oppbyggingen av den norske underholdningsgiganten fra Bergen.

- Det er riktig at Sissel har vært grunnsteinen i Stageway gjennom oppturer og nedturer. Det handler ikke bare om økonomi, men om all kunnskapen og alle kontaktene jeg har skaffet meg gjennom å jobbe med Sissel i så mange år. Det har selvfølgelig kommet Stageway til gode i andre sammenhenger, forklarer Svare.

Spør du derimot hvor mye Sissel har tjent, blir Svare taus eller i beste fall kryptisk.

- Det er vel noen millioner, mumler han.

- Vi har alltid hatt som prinsipp å ikke snakke om privatøkonomien til Sissel, innholdet i avtaler og kontrakter og lignende, fastslår manageren, som selv tar rundt 20 prosent av alt Sissel tjener.

Hennes nye klassiske album, «Into Paradise», som ikke er beregnet utgitt i Norge, havnet i butikkene i USA denne uken. Om en drøy uke skal albumet ut i Storbritannia.

Konsertinntekter

Sissel ligger ikke på latsiden: Mens hun turnerer for utsolgte hus i Danmark og Sverige, sitter manageren i Bergen og planlegger en ny serie med konserter i Storbritannia og USA.

- Spesialprogrammet om Sissel er blitt sendt nesten 600 ganger på PBS' TV-stasjoner i USA. Det betyr at hun har nådd mange mennesker. Det skaper et grunnlag for å turnere og tjene penger, opplyser Arne Svare, som heller ikke kan røpe hva Sissel tar i honorar for å opptre.

Konsertinntektene kommer selvfølgelig i tillegg til platesalget. Sissel gjør 70 til 100 konserter årlig. Inntekten er høy, men også på dette feltet arrangerer og finansierer hun og Svare det meste selv gjennom Stageway-systemet.

Unntaket er konserter som «Lord of The Rings», Norsk Hydro-konserten i Oslo og meget godt betalte eventjobber for private selskaper. Sissel Kyrkjebø tar neppe mindre enn 250000 for å synge i lukkede sammenhenger.

Flere artikler

  1. Dropper å utgi nytt album i Norge

  2. Tiårets største platesuksess

  3. Prissjokk på juleturneene

  4. Skiller lag etter 17 år

  5. Sigrid Solbakk Raabes honorarer stiger kraftig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder