VG anmelder Melodi Grand Prix 2017

Se hva VGs anmelder mener om Melodi Grand Prix-finalen i Oslo Spektrum.

 • Stein Østbø
 • Frode Hansen

Artikkelen er over tre år gammel

Lørdag kjempet ti deltagere om å bli Norges bidrag til Eurovision-finalen i Kiev den 13. mai.

Det var Kåre Magnus Bergh og Line Elvsåshagen som var programledere for lørdagens Melodi Grand Prix i Oslo Spektrum, som var den 55. i rekken.

VG har allerede anmeldt låtene da de ble offentliggjort i februar, men lørdag kveld telte også selve showet inn i anmeldelsen.

Det var JOWST og låten «Grab The Moment» som til slutt tok seieren. De slo slo Åge Sten Nilsens band Ammunition på tampen av nedtellingen.

Bak navnet JOWST står Joakim With Steen. Han har med seg vokalist Aleksander Walmann, som i 2012 fikk andreplass i TV 2-konkurransen «The Voice».

Les mer om seieren: JOWST var favoritten til både seerne og den internasjonale juryen

Her er VGs anmeldelse av de ti finalelåtene:

Melodi 1: Ulrikke Brandstorp med «Places»

VG:s terninger viser 4 prikker

Dette er fremdeles en tidsriktig og smygende godbit som bygger seg naturlig opp mot et svært refreng, blandingen av R&B og EDM er som snytt ut av Rihannas nese. Men refrenget er muligens mer rettet mot hitlister enn direkte mot Eurovision-seire, hvilket også sceneopptredenen peker mot.

MELODI 1: Ulrikke Brandstorp var først ut med låten «Places». 21-åringen fra Sarpsborg var med i «The Voice» i 2015. Foto: Frode Hansen VG

Les også: Tregt billettsalg: Melodi Grand Prix knust av «lillebror»

Melodi 2: Jenny Augusta med «I Go Where You Go»

VG:s terninger viser 3 prikker

Dolly Parton i rødt? Åpningen er dessverre for svak, selv om Parton-kvalitetene i stemmen kommer kjapt til sin rett. Selve låten er egentlig ikke så mye mer enn uendelige repetisjoner av tittelen; fengende nok, men også irriterende når det ditto samme feletemaet kommer inn annethvert sekund. Sorry.

MELODI 2: Jenny Augusta Enge (31) er kjent fra «Norske Talenter» og festivalopptredener rundt om i Norge. Hun kommer fra Sømna, men bor i Oslo. Foto: Frode Hansen VG

Melodi 3: Rune Rudberg Band med «Run Run Away»

VG:s terninger viser 3 prikker

Det blir ikke mer jovialt enn dette, men samtidig er denne låten skapt for treplattinger på norske campingplasser nå i sommer. Der er den også perfekt! Tross svarte engler – trolig en Rubdberg’sk karrieremetafor – blir frekkheten fraværende og moduleringen mot slutten av låten klarer aldri å gjøre det en modulering skal; heve den. Snillisme i dansekøntri-drakt, dette.

MELODI 3: Rune Rudberg deltar for sjette gang i Melodi Grand Prix. Foto: Frode Hansen VG

Les også: Kristian Valens vannshow skaper Melodi Grand Prix-trøbbel

Melodi 4: JOWST med «Grab The Moment»

VG:s terninger viser 5 prikker

Dette er fløyel! Gyngende fløyelsputer i moderne puls, og det er jo dette vi nordmenn eksporterer mest av akkurat nå; mjuk mjuk EDM med en god vokalist til. Men tar det for lang tid før killer-refrenget? For refrenget sitter langt sterkere fra scenen enn fra presentasjonsvideoen som tidligere har vært kjent. Den internasjonale juryen vil nok vise tommel opp for denne – litt mer usikker på det norske folk.

MELODI 4: JOWST er musiker Joakim With Steen (27) fra Steinkjer. Med seg har han vokalist Aleksander Walmann (31) fra Porsgrunn. Foto: Frode Hansen VG

Melodi 5: Kristian Valen med «You & I»

VG:s terninger viser 3 prikker

Er vi ironisk, eller er vi ikke? Skjelvende og usikker i stemmen, hvorfor sitter ikke Valen ved pianoet i stedet? Kristian klamrer seg rundt mikrofonstativet som om det var hans siste pust her i livet. Her regner det ikke nok på scenen – som for øvrig er en kopi av fjorårets ballettdanserinne bak Agnete Johnsen – til at oppmerksomheten kommer unna Valens eksplisitte nervøsitet. Dette kan han bedre. I kveld ga han dessverre ikke sin nydelige ballade sitt aller beste.

MELODI 5: Kristian Valen debuterer i MGP med låten «You & I». Foto: Frode Hansen VG

Melodi 6: In Fusion med «Nothing Ever Knocked Us Over»

VG:s terninger viser 2 prikker

For meg er dette et surt og masete nummer som blir overkjørt av østeuropeere i en eventuell semifinale i Kiev i mai. Og disse landene kommer ikke til å forstå noe som helst når russerytmene rykker inn og påkaller helt andre blålys enn de som sveiper over scenen. Passer perfekt inn i kveldens Star Wars-konsept, men Darth Vader fra Jotunheimen; han kommer pinadø ikke til Ukraina i vår.

MELODI 6: In Fusion fremfører låten «Nothing Ever Knocked Us Over». Trioen fra Trondheim består av Miriam LaBreche (28), Nina Grødahl (26) og Saima-Iren Mian (26). Foto: Frode Hansen VG

Melodi 7: Amina Sewali med «Mesterverk»

VG:s terninger viser 3 prikker

Takk for det eneste norske bidraget, Amina! Men hvem er du; sanger, danser eller skuespiller? Mest det siste, og tekstens budskap taper for alle de ytre effektene her. Låta er mer kraftfull enn den første gangen vi stiftet bekjentskap med den, og dramaturgien i opptredenen er både rørende, sterk og varm. Men det er dessverre ikke teaterdrama Europa er ute etter i mai.

MELODI 7: Amina Sewali stilte med den norske låten «Mesterverk». Foto: Frode Hansen VG

Sett denne?: Laber interesse for Melodi Grand Prix-låtene

Melodi 8: Åge Sten Nilsen og bandet Ammunition med «Wrecking Crew»

VG:s terninger viser 5 prikker

Don’t bore us, get to the chorus! Glam tar Per Gessles ord alvorlig og kommer oss rett i trynet, live-proff som han og bandet er. Derfor tar Glam refrenget som intro, ikke som en gjemt perle altfor langt ute i sangen. Denne retro-låten med tung Def Leppard og Thin Lizzy-slagside er tidsmessig ute så det holder, men likevel klassisk. Glam veiver med mikrofonen som sist gang han var i Ukraina – i 2005 – men da var skjerfet rundt oransje i tråd med revolusjonen. I kveld var det svart. Det var definitivt ikke Glamunnitions opptreden i kveld.

MELODI 8: Åge Sten Nilsen har med seg bandet Ammunition på låten «Wrecking Crew». Foto: Frode Hansen VG

Melodi 9: Elin & The Woods med «First Step In Faith/Oadjebasvuhtii»

VG:s terninger viser 4 prikker

Elin har et helt fantastisk refreng, der du ikke helt vet om du blir hypnotisert til søvn eller ekstase. Men trolig kunne refrenget gå i det uendelige for noen. Versene er dessverre svakere og mer saktegående, en stoppeffekt som en Melodi Grand Prix-låt ikke har tid til å inneholde. Men samisk suggesjon skal vi aldri undervurdere, selv om det gikk skjevt i fjor.

MELODI 9: Elin & The Woods består av den samiske artisten Elin Kåven (37) fra Karasjok og musikkprodusent Robin Lynch (40) fra Sandnessjøen. Foto: Frode Hansen VG

Melodi 10: Ella med «Mamma Boy»

VG:s terninger viser 4 prikker

Endelig et nummer der det visuelle virkelig forsterker låta – ei låt som i utgangspunktet ikke var av feltets sterkeste. Men Ella – i red light district-påkledning – viser at kvinnedagen gjelder også etter 8.mars med en sterk og selvstendig fremføring av en låt som egentlig hadde vært enda frekkere dersom opphavskvinnen Ida Maria hadde levert den.

MELODI 10: Elin Kristiansen (39) fra Ski bruker artistnavnet Ella. Hun er kjent fra showgruppa Voi Voi, som i ti år har spesialisert seg på nettopp schlagere. Foto: Frode Hansen VG

Se vinnerintervjuet med JOWST her:

Les også

 1. Agnete Johnsen på Snap etter scene-comebacket: – Et forbannet tungt år

  OSLO SPEKTRUM (VG) Fjorårets vinner (22) har ligget lavt siden exiten fra Eurovision Song Contest i Stockholm 2016.
 2. JOWST vant MGP - vil endre sceneshowet til Eurovision

  OSLO SPEKTRUM (VG) Norsk elektronisk musikk seiler i medvind internasjonalt. Nå også i Eurovision Song Contest i mai.
 3. Kristian Valens vannshow skaper Melodi Grand Prix-trøbbel

  OSLO SPEKTRUM (VG) Kristian Valens nummer forårsaket vannlekkasje under øvelsene fredag.
 4. Laber interesse for Melodi Grand Prix-låtene

  Den mest populære finalelåten til svenske Melodifestivalen har 50 ganger så mange avspillinger på Spotify som det mest…
 5. Tregt billettsalg: Melodi Grand Prix knust av «lillebror»

  Mens billettene til MGPjr ble revet unna på under ett minutt, er det fortsatt billetter igjen til Melodi Grand…

Mer om

 1. Melodi Grand Prix
 2. NRK
 3. Anmeldelse
 4. Kristian Valen

Flere artikler

 1. JOWST vant MGP - vil endre sceneshowet til Eurovision

 2. VG anmelder årets låter: Her er vår MGP-favoritt

 3. Her står JOWST på Eurovision-scenen for første gang

 4. MGP-kommentar: Mangler et dristig grep

 5. JOWST om motgangen før Eurovision: – Levde på ris og grillkrydder

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder