NETTPIONER OG NETTSKEPTIKER: Prince' gamle hjemmesider er atter tilgjengelige. Her under en konsert i november 2010. Foto: AFP PHOTO

Nå åpnes Prince-arkivene

Prince hadde et anstrengt forhold til Internett. Likevel
driftet han over offisielle 20 nettsider i løpet av karrieren. 12 av dem er nå gjenåpnet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er bransjebladet Billboard som melder at www.princeonlinemuseum.com er åpent for digitale besøkende.

Artisten, som døde brått 21. april i år, var kjent for sitt ofte antagonistiske forhold til digitale kanaler, og lå ofte i krig med YouTube og piratnettstedene. Han gikk heller ikke av veien for å angripe egne fans som spredte materialet hans digitalt og uten tillatelse

Uavhengig artist

I 2008 yppet han til bråk mot de norske superfansene Christer Falck og Petter Aagaard, som hadde gitt ut en femdobbel CD-samling for å hylle helten.

Samtidig var prince en digital pioner, som åpnet over 20 offisielle hjemmesider i løpet av karrieren. Flere av disse inneholdt mengder med unike musikk- og videoinnspillinger.

Det nye digitale museet omfatter foreløpig 12 av disse, fra den utprøvende CD-ROM teknologien i «Prince Interactive» (1994) til hjemmesiden han opprettet for protesjeene 3rdEyeGirl i 2013.

– Museet er bygd av mennesker som jobbet direkte med Prince på disse prosjektene, uttaler museumssjefen Sam Jennings til Billboard.

– Meningen er at det skal fungere som en påminnelse om alt han oppnådde som en uavhengig artist – med god hjelp fra de dedikerte tilhengerne. Det er ingen som blir betalt for dette. Det vil ikke være mulig å laste ned innholdet, og det vil heller ikke være noen medlemsavgifter.

Mimreaften

– Wow, så gøy. Dette er en «tripp down memory lane», sier Christer Falck til VG.

Han er vært klar over at museet var på gang.

– Det er som om 1990- og 2000-tallet kom tilbake. Jeg så på film akkurat nå, men den kommer jeg nok ikke til å fullføre.

Falck er usikker på om rettighetsspørsmålene er hundre prosent avklart. Og får støtte av medforfatter, med-fan og musiker Petter Aagaard, som etter eget utsagn har et «autistisk» forhold til Prince, og gjerne kaller seg «Purple Rain-Man».

– Prince hadde nok ikke likt dette, sier Aagaard.

– Han mislikte å se seg tilbake.

Aagaard sier at mye, men ikke alt av det opprinnelige innholdet er rekonstruert på de «virtuelle» nettsidene.

– Jeg savner fan-forumene. Synd at de ikke er med, i hvert fall ikke foreløpig. Prince deltok ofte i diskusjonene om seg selv på chatsidene, forteller Aagaard, som er sikker på at han flere ganger utvekslet meninger med den lilla storheten selv.

SUPERFANS: Christer Falcks og Petter Aagaard går lange nostalgiske kvelder i møte etter at heltens gamle hjemmesider er åpnet igjen. Her ved lanseringen av boken «Shockadelica» i 2014. Foto: TROND SOLBERG/VG Foto: VG

Podkast-pioner

Han savner også en del musikk. Prince hadde det med på legge ut «virtuelle singel B-sider» på nettsidene. Mange ganger angret han, og fjernet filene dagen derpå.

Aagaard har hatt kontakt med Sam Jennings siden 1990-tallet, og har flere ganger bidratt med tanker om hvordan nettsidene kunne forbedres. Han mener at deler av innholdet webdesigneren har lagt ut befinner seg i en «gråsone» rent opphavsrettsmessig.

– På den annen side legger han kun ut materiale som har vært tidligere tilgjengelig.

På spørsmål om hvilken av de 12 nettsidene den nysgjerrige fan bør fordype seg i først, er både Falck og Aagaard enige: NPG Music Club. Websiden som Prince driftet da han fremdeles mente at Internett var en musikkdistribusjonskanal det var mulig å tjene penger på.

– Siden var en streamingtjeneste før noen hadde oppfunnet streamingtjenestene, sier Aagaard.

– Prince lagde dessuten podkaster – lenge før noen hadde hørt om podkaster. Han var opptatt av ny teknologi, men hadde det med å miste interessen nokså raskt.

Han mener at fans går spennende tider i møte.

– Prince uttalte ved en anledning at han kunne gi ut ett album i året i 100 år etter at han var borte. Det er lov å håpe!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder