HAR DET FORTSATT TUNGT: Chinook Lamers. Foto: Stian Andersen / SONY Foto: ,

Sliter med angst: «Idol»-Chinook slutter på skolen

17-åringen slet og skiftet skole etter å ha gått på en smell i kjølvannet av TV-berømmelsen. Nå slutter hun helt på skolen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dag hadde Chinook Lamers et siste avklaringsmøte med Vinstra videregående skole, men hun hadde allerede bestemt seg for å hoppe av utdanningen.

I august gjorde hun det kjent at hun har slitt psykisk etter tiden i «Idol» 2014. Hun ble en publikumsfavoritt, og kom på tredjeplass i TV-konkurransen.

Les også: Kjenner du igjen disse MGP Jr. deltakerne?

I et åpenhjertig innlegg hun da postet på Facebook, fortalte hun at hverdagen hadde vært spesielt vanskelig på skolen hun gikk på.

«Jeg prøvde å være med noen forskjellige fra klassen min, men enten så gikk de, så jeg ble sittende alene, ellers så overså de meg. Jeg skjønte meg ikke på det, skjønte ikke hva jeg hadde gjort galt», skrev hun.

– Jeg fikk mange tilbakemeldinger fra folk i klassen etter innlegget – de sa at de ikke visste om det, og ba om unnskyldning, sier Chinook til VG nå.

Fikk du med deg? «Idol»-dommerne reddet Chinook

Klandrer ikke medelever

I høst begynte hun i stedet på Vinstra videregående.

– Det har ikke gått så veldig mye bedre, røper hun.

– Jeg har funnet ut mer av hva som passer meg best, og det å gå på skole er ikke det beste for meg akkurat nå.

Chinook understreker at hun ikke klandrer sine nåværende medelever. Hun opplever også at lærerne har vært til støtte for henne.

– At jeg slutter har ikke noe med folk på Vinstra å gjøre, for de har ikke gjort noe galt mot meg. Det har med meg å gjøre, det er jeg som har problemene jeg må jobbe med å bli kvitt.

Likevel føler 17-åringen at hun heller ikke nå har fått det til å fungere sosialt på skolen.

– Jeg har inntrykk av at de ikke helt vet hvordan de skal forholde seg til meg.

I høst har Chinook gjenopptatt artistkarrieren. Hun har akkurat gitt ut singelen «Dancing In Flames» og har et management som også tar seg av Tone Damlis og «Skal vi danse»-Adeléns karrierer.

Flytter til Oslo

Satsingen har imidlertid hatt en uheldig effekt.

– Når jeg har vært i Oslo og spilt inn musikk, er det utrolig vanskelig å komme tilbake på skolen. Jeg føler at jeg på en måte blir bedt om å være to helt forskjellige personer, forklarer Chinook, som planlegger å flytte til hovedstaden neste år.

– Jeg merket det da jeg var i Oslo nylig for å promotere singelen min, da var jeg veldig fornøyd med livet. I kalenderen min nå står det radiotid, studiotid, konserter – det begynner å se travelt ut med ting jeg elsker å gjøre, og det digger jeg.

Låtanmeldelse: Astrid Smeplass overrasker

Nå går hun til psykolog en gang i uken.

LYSPUNKT: Artistlivet gjør Chinook Lamers lettere til sinns. Foto: Stian Andersen / SONY Foto: ,

– Det hjelper veldig å få snakke med noen. Jeg har ikke fått noen diagnose, men psykologen min sier at jeg har fått en angstreaksjon etter «Idol».

Advarer ikke mot Idol

Likevel vil hun ikke advare andre håpefulle mot å delta i TV 2s konsept.

– «Idol» var jo drømmen og drømmelivet, og jeg tror ikke noen som er med der skal klage.

– Hvordan har du det nå, målt mot hvordan du hadde det da du lettet på sløret i august?

– Mye bedre, men grunnen til det er jo at jeg nå har bestemt meg for å slutte på skolen, og heller komme meg inn i arbeidsmiljøet. Grunnen til at jeg føler for å være åpen om dette, er at jeg tror det hjelper for folk som sliter at andre er åpne om problemene sine.

Les også: Her er årets idol-dommere

Et annet lyspunkt i Chinooks tilværelse er at hun nylig har fått seg kjæreste. Problemfritt er det likevel ikke, siden hennes hjertes utkårede bor i Østerrike.

– Jeg har det utrolig bra når vi er sammen, og så er det vanskelig å komme tilbake til Norge etterpå. Men han støtter meg fullt ut, så det hjelper. Vi prøver å få møtt hverandre mest mulig, om det så bare er tre dager om gangen.

VG har vært i kontakt med Vegard Moshagen, avdelingsleder ved musikk/dans/drama-linjen ved Vinstra videregående skole, hvor Chinook har gått de siste to månedene.

– Man må finne ut hva man vil selv, og i Chinooks tilfelle har vi skjønt at det ble vanskelig å kombinere skolegang med karriere og der hun er i livet nå, sier han.

– Det har skjedd før at folk går litt utenom det vanlige, normerte løpet, og det vil skje igjen. Vi prøver å legge til rette for elevene, men det er ikke alltid det fungerer likevel. Det blir hennes valg, og vi ser ikke noe dramatikk i det. Vi er sikre på at dette er nøye vurdert av henne.

* VGs intervju med Chinook er gitt med samtykke fra hennes mor.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder