JORDNÆR: Astrid Smeplass får skryt for sine stjernekvaliteter, men hevder å ha god bakkekontakt. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto: ,

Astrid Smeplass: – Folk ville ikke vært så interesserte om jeg var en «bitch»

Popstjernen tror ikke interessen for henne ville vært all verden om hun var høy på seg selv.

Artikkelen er over fire år gammel

Det nærmer seg årsoppsummeringssesong for musikkbransjen. Lørdag arrangerer NRK sin tredje P3 Gull-prisutdeling, og en av de som kan hente hjem priser er Astrid «S» Smeplass (19) – en av tre artister som er nominert i flere kategorier.

– Jeg gleder meg veldig! Jeg var der i fjor og tenkte at det hadde vært stas å være en av de nominerte neste år, men at det kanskje var å ha litt høye forventninger, sier Smeplass.

Les også: «Hvorfor synes folk Astrid Smeplass er så interessant?»

– I år er jeg en av de nominerte, og det er jo en seier i seg selv! Jeg kommer til å ha det gøy uansett hvem som vinner.

Den siste måneden har hun gjort det bra på VG-lista med sin andre Astrid S-singel, «Hyde».

Sjekk anmeldelsen: Astrid S – «Hyde»

På P3 Gull er forgjengeren «2 AM» nominert til «årets låt», og artisten har vært ivrig etter å rekruttere stemmer via sosiale medier.

Her ble hun kanskje litt vel ivrig:

Smeplass er likevel ikke den mest omtalte norske artisten de siste ukene; der trekker Aurora Aksnes, fersk stjerne i Storbritannia og aktuell med opptreden på P3 Gull, det lengste strået.

– Jeg er nok mer «pop» enn Aurora, sier Smeplass om deres musikalske slektskap.

Så du denne? Fans sender Aurora Aksnes døde insekter

– Men vi er jo litt i samme landskap, og har mye felles – vi er fra Norge, er like gamle, har navn som begynner på A. Jeg hører masse på Aurora og synes hun er kjempebra, jeg er kjempefan.

Oppmerksomhet er imidlertid ikke mangelvare for Smeplass.

Artisten tror mye av interessen rundt henne kommer av at hun håndterer sosiale medier for egen maskin.

– Det er jeg selv som legger ut bilder på Instagram, det er jeg selv som poster statuser på Facebook og Twitter. Og jeg skriver musikken min selv. Musikken er alltid det som vil få meg opp og frem, tror jeg.

Smeplass har nå over 160.000 følgere på Instagram. Her er et knippe av hennes senere poster:

Savner å gå i badedrakt med Julie på festival og klistre pynt i trynet og spille volleyball3 dager igjen å stemme til P3 Gull! Link i bio 😌 (I'm the exact same colour as the wall lol)

Fikk du med deg? Astrid Smeplass' samboer gjør popsuksess

Å være jordnær har Smeplass også tro på.

– Det hjelper så klart. Folk liker at jeg ikke er påtatt. Jeg tror ikke folk ville vært så interesserte om jeg var en «bitch» og høy på meg selv.

– Får du mye oppmerksomhet når du er ute i offentligheten?

– Jeg merker at folk ser ganske mye, at de glor litt, men det er sjelden noen kommer bort til meg. Om de ikke tør, eller er for kule for det, vet jeg ikke! Små unger kommer gjerne bort, da. Jeg synes det er dritkult.

– Hvem er din typiske fan?

– Både åtteåringer som vil ta bilde og folk opp mot 70 som lurer på om jeg er Astrid Smeplass. Men mest folk på min egen alder. På konsertene er de fleste mellom 18 og 30, tror jeg, men jeg ser jo også folk i 50-60-årsalderen som gjemmer seg litt bort i krokene.

Husker du? Astrid Smeplass kritiserer anmelder for sex-slakt

VERNER OM PRIVATLIVET: Astrid Smeplass vil være nøye på hva hun deler med offentligheten. Foto: JAN PETTER LYNAU Foto: ,

Apropos gjemme seg bort: Det er omtrent det Smeplass gjør hvis man spør om hun har kjæreste.

– Det vil jeg ikke snakke om. Jeg har det veldig bra, og det er alt jeg vil si om den delen av privatlivet mitt. Jeg synes det er viktig at musikken er i fokus.

Etter snart tre år i rampelyset føler Rennebu-jenta at hun allerede har vært åpen om veldig mye.

– Men jeg kom til et punkt der jeg følte at jeg har så mye annet å snakke om enn privatlivet mitt.

Tilbakeblikk: Derfor gjorde Astrid Smeplass og kjæresten det slutt

– Føler du at du har «gitt bort» for mye tidligere?

– Nei, jeg føler at jeg har vært flink til å finne ut hva jeg er komfortabel med, og nå fortsetter jeg med det. Det er mye interesse og mange som er nysgjerrige, men for meg blir det rart om hele Norge skal vite så mye. Så noen ting må jeg velge å holde for meg selv. Som artist som skal ut i den store verden er det også viktig å sette grenser for hva man skal si og ikke.

19-åringen er for øvrig takknemlig for å ha unngått det som nærmest er blitt en selvfølge for unge jenter godt synlige i media: Netthets.

– Jeg kjenner både jenter og gutter i bransjen som får veldig mye oppmerksomhet og meldinger. Men hva stygge kommentarer på nett angår, har jeg vært veldig heldig. Nå oppsøker jeg det ikke heller da, men mitt inntrykk er at det er veldig lite. Baksiden ved å bli kjendis er å oppleve slikt. Noen kommentarer får jeg, men man må bare ha bein i nesen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder