STJERNEDUO: Patti Smith har lest inn Jo Nesbøs «Blod på snø» på lydbok og kan nå vinne en av verdens gjeveste priser. Her er de sammen på Norwegian Wood i Oslo i sommer. Foto:Vidar Ruud,NTB scanpix

Nesbø-bok kan vinne Grammy: – Veldig morsomt

Og norsk lydmann er trippelnominert – igjen

Patti Smiths fremføring av Jo Nesbøs «Blood On The Snow» kan vinne Grammy – og norske Morten Lindberg konkurrerer mot seg selv.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Blood On Snow (Blod på snø)» kan vinne verdens gjeveste musikkpris i kategorien beste lydbok. Nyheten om at den berømte musikeren Patti Smith (68) skulle lese inn den engelske versjonen av Nesbøs (55) krimbok, kom på nyåret. Siden har de to også stått på scenen sammen.

SUKSESSFORFATTER: Jo Nesbø. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Nesbø var uforberedt

For Nesbø kom nyheten om nominasjonen helt overraskende. Han visste ikke engang at Grammy hadde en kategori for lydbøker.

– Det var noen som ringte og ga meg beskjed, og dette er jo veldig morsomt. Patti Smith har så vidt jeg vet aldri vunnet en Grammy før, og jeg og Di Derre har faktisk aldri vært nominert en gang, sier en fornøyd Nesbø på telefon til VG.

– Jeg hadde ikke trodd det var på denne måten jeg skulle nomineres til Grammy, men siden det ikke ble med «Jenter», så må vi ta til takke med dette.

– Har du vært i kontakt med Patti Smith etter at du fikk gladnyheten?

– Vi har bare sendt gratulasjoner, svarer Nesbø og legger til at han mener hun leser fantastisk på lydboken.

– Det som er litt artig, er at New York Times hadde en kritisk anmerkning om at hun leste med utpreget New Jersey-dialekt. Det er jo som om noen her hjemme skulle kjefte for at noen leste en boksmålsbok på østfolddialekt. Jeg synes hennes dialekt passer perfekt.

– Det finnes liksom ingen grenser for hva du får til?

– Nå er det først og fremst Patty som er nominert, men jeg synes jo det er ekstra morsomt at det er med ei tynn flis av ei bok som «Blod på snø».

Jo Nesbø + Patti Smith = sant

På den norske lydboken er det skuespiller Thorbjørn Harr (41) som leser.

Islandsk jury: «Blod på snø» er årets beste krim

NOMINERT: Den norske lydteknikeren og produsenten Morten Lindberg, her som produserende midtpunkt i Selbu kirke under en innspilling med TrondheimSolistene i 2012. Foto:Steinar Larsen,

Norsk lydmann med tre sjanser

At norske popartister hevder seg på nominasjonslista til Grammy, er sjelden, selv om produsentene Stargate og videoregissør Ray Kay ofte har hatt en finger med i spillet. Norge har imidlertid titt og ofte stilt med vinnersjanser i de klassiske kategoriene, og det gjør vi også i år.

Produsent og lydtekniker Morten Lindberg (45), som har vært nominert mange ganger før, kan i år vinne for albumet «Magnificat» i kategorien «album med beste surround-lyd». Øyvind Gimse, Anita Brevik samt Nidarosdomens Jentekor & Trondheimsolistene synger på albumet. Lindberg driver selskapet 2L.

Ikke nok med det – han stiller med ytterligere to vinnersjanser i samme kategori med utgivelsene «Amdahl: Astrognosia & Aesop» og «Spes». Altså konkurrerer han med seg selv.

– Dette er utrolig gøy, skriver Lindberg i en melding til VG.

Skiensmannen kan med dette skilte med hele 23 Grammy-nominasjoner opp gjennom årene. Han har imidlertid til gode å vinne.

– I år tror jeg faktisk vi kan klare å hente med oss et trofé hjem, sier en optimistisk Lindberg.

Popstjerner i tet

Kendrick Lamar (28) kan håve inn 11 priser, blant annet for årets album («To Pimp A Butterfly)», beste rap-album og årets låt («All right»).

I TET: Hiphop-artisten Kendrick Lamar Foto:AP,

Taylor Swift (25) og The Weeknd (25) stiller med syv vinnersjanser hver. Swift kan høste det gjeve trofeet for albumet «1989» og blant annet for låtene «Blank Space» og «Bad Blood».

Vinner hun for «Bad Blood», må hun dele hederen med duettpartner Kendrick Lamar.

Grammy.com: Se alle de nominerte

Også The Weeknd kan vinne for årets album med «Beauty Behind The Madness». Han kan i tillegg vinne for blant annet beste popsolefremføring med «Can't Feel My Face».

KAN VINNE: Taylor Swift. Foto:Mark Ralston,AFP

En norsk «touch» er det også når filmen «The Imitation Game», regissert av norske Morten Tyldum, kan vinne for «best score soundtrack» takket være komponist Alexandre Desplat.

Storavisen USA Today har bitt seg merke i at Madonna og Prince glimrer med sitt fravær på nominasjonslisten, og at heller ikke hitlåten «FourFive Seconds» til Kanye West, Rihanna og Paul McCartney stiller med vinnersjanse.

Foo Fighters' «Sonic Highways» må også se langt etter en plass på lista. I tillegg er Mumford & Sons, Fall Out Boy og Carly rae Jepsen blant dem som er snytt.

SUPERSTJERNE: The Weeknd i Oslo i høst. Foto:Trond Solberg,VG

Mange har i tillegg twitret indignert over det faktum at Adele ikke står på lista til tross for at hennes nye album «25» har slått alle rekorder den siste tre ukene. Men det har sin naturlige forklaring. Alle som er med i nominasjonskampen, må ha gitt ut musikk i perioden 1. oktober 2014 til 30. september 2015. Adele var rett og slett for sent ute, men vil kunne ta revansj om ett år.

Grammy deler ut priser i nærmere 100 kategorier. Showet finner sted i Los Angeles 15. februar neste år.

Grammy.com: Se alle de nominerte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder