KRITISK: Kygo gjør braksuksess både i og utenfor Norge, og ble et stort navn i 2014. Men han er ikke Spellemann-nominert. Foto: SONY Foto: ,

Regjerer VG-lista, men er ikke nominert: Kygo refser Spellemannprisen

Den elektroniske musikken er blitt en betydelig eksportvare for Norge. Likevel blir det ingen Spellemannpris til sjangerens spydspisser i år.

  • Thomas Talseth

Artikkelen er over fem år gammel

Det vakte oppsikt at Todd Terje, bejublet i Norge og verden over for sitt 2014-album, ikke var nominert til Spellemannpris.

Men han er ikke det eneste store elektronikanavnet som savnes på nominasjonslistene når platebransjens festkveld finner sted i Stavanger lørdag kveld.

Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, er heller ikke nominert i noen kategorier. Og 23-åringen har litt å vise til fra fjoråret.

2. desember slapp han singelen «Firestone». Den topper i dag VG-lista for sjette uke på rad, og er allerede spilt 32 millioner ganger på Spotify.

Kygo er også utropt til dette årets mest lovende elektronikanavn av det amerikanske bransjebladet Billboard.

Bakgrunnen for oppstusset er Kygos virksomhet som remikser for andre artister, blant dem store internasjonale stjerner som Ed Sheeran, Coldplay og Ellie Goulding.

Mange av remiksene er samlet på hans Soundcloud-side, og til sammen avspilt over 100 millioner ganger.

Et annet stort norsk navn innen elektronisk musikk er Magnus August Høiberg (27), bedre kjent som Cashmere Cat. Han ga i 2014 ut en bejublet EP, turnerte verden over, og produserte låter for store popnavn som Charlie XCX og Ariana Grande.

Sistnevntes album toppet blant annet salgslistene i USA, Australia og Norge.

HETT NAVN: Men Cashmere Cat er ikke Spellemann-nominert. Foto: UFA Foto: ,

– Jeg synes det er trist, svarer Kygo på spørsmål om hva han synes om sitt eget og de ovennevnte kollegenes Spellemann-fravær.

– Veldig mye forandrer seg i musikkbransjen, og jeg synes Spellemann bør henge med i tiden, følge med på det som er populært, og være aktuell.

Kygo var også mannen bak fjorårets nest største VG-listeslager. Hans remiks av svenske Seinabo Seys «Younger» toppet VG-lista i syv strake uker.

Den er ikke blant Spellemannprisens syv kandidater til «årets hit».

– Burde Spellemann hatt en egen remikskategori?

– Det hadde ikke vært feil, nei. Remikser blir jo ofte større hits enn originallåtene, det er en stor del av det produsenter av elektronisk musikk driver med. Spellemann vil ha originallåter, mens jeg jo har jobbet mest med remikser. Det var det som ga meg oppmerksomhet først, påpeker Kygo.

SPELLEMANNSJEF: Styreleder Marte Thorsby. Foto: IFPI Foto: ,

Spellemannprisens styreleder Marte Thorsby synes at tanken om en pris for beste remiks er interessant.

– Vi må selvfølgelig holde tritt med utviklingen, og en kategori for remikser er muligens noe vi vil diskutere i forkant av neste års Spellemann. Vi prøver å holde en viss kontinuitet i kategoriene våre fra år til år. Men når vi gjennom flere år ser en utvikling innen et spesifikt felt, er det noe vi må se på, sier Thorsby.

Vegard Waske er manager for Cashmere Cat. Han er også kritisk til hvordan Spellemann håndterer disse artistene.

– Om Spellemann skal bli så viktig som det en gang var må de nok blant annet kuratere priskategoriene i større grad, sier Waske.

Han synes heller ikke noe om dagens Spellemann-system, hvor artistene eller deres representanter selv må melde på sine utgivelser, mot en avgift. Det har blant annet ført til Todd Terjes fravær, siden hans album ikke ble påmeldt.

– De må gå bort fra modellen med påmelding, mener Waske.

Han har selv ikke meldt på Cashmere Cat. Siden hans «Wedding Bells»-EP er på knappe 18 minutter, ville den heller ikke kvalifisert ham til Spellemann-nominasjon; der kreves det minimum 25 minutter originalmusikk utgitt i løpet av året som gikk.

Waske gjør det imidlertid klart at han uansett ikke ville meldt på sin artist.

– Anerkjennelse er noe man burde få fordi noen synes man fortjener det. Ikke noe man burde sende inn en søknad om å få innvilget, sier han.

Marte Thorsby er ikke så begeistret for managerens karakteristikker.

– Det er ikke noen søknad. Men i år er over 700 utgivelser påmeldt til Spellemann. Hvis det skal ligge på oss å velge ut hvem som skal meldes på blir det en ekstremt stor jobb, med en stor sjanse for at vi ikke får fanget opp alle utgivelsene. Vi gir folk sjansen til å gjøre oss oppmerksomme på hva som er gitt ut, forklarer hun.

– Det er også slik at enkelte ikke ønsker å være en del av Spellemann, av forskjellige grunner. Noen synes for eksempel at musikk ikke skal være en konkurranse. Men det er ikke enkelt å finne den ultimate løsningen for alle.

Les også

Mer om

  1. Spellemannprisen
  2. Kygo

Flere artikler

  1. Plateselskapsjef om Spellemann: – Astrid Smeplass-låt burde kanskje ikke vært nominert

  2. Kommentar: Ingen stopp for Röyksopp

  3. Kygo dropper Spellemannprisen for tredje gang: – Usympatisk og utakknemlig

  4. Kygos eventyrår!

  5. Kygo: Lei seg for å gå glipp av Spellemannprisen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder