TRIUMFERENDE: Tim Bergling, bedre kjent som Avicii, i det som har blitt en velkjent positur under hans millioninnbringende DJ-sett. Foto: wenn.com

Plateanmeldelse: Avicii - «True»

DJ løser langspillergåten.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

ALBUM: POP
Avicii
«True»
(Universal)

VG:s terninger viser 5 prikker

Klubbmusikken har alltid slitt med albumformatet. Platesnurrere med evne til å lage enkeltstående radio- og dansegulvslagere har en tendens til enten å lage hauger av spor over samme tema, eller å bli altfor ambisiøse og dermed pretensiøse.

Den svenske 24-åringen går derimot for noe som kan stå igjen som en «greatest hits» om et par år - selv uten fjorårssuksessen «Levels» på låtlisten.

Den Aloe Blacc-gjestede «Wake Me Up», som i skrivende stund har toppet VG-lista i 11 strake uker, er imidlertid med.

Den nye singelen «You Make Me», med Salem Al Fakir bak mikrofonen, er et typisk eksempel på Aviciis arbeidsmetode: saftig synth, grandiost piano og klubbvennlige takeoffpartier, toppet med tydelige, radiovennlige vokallinjer.

PROMINENT GJEST: Discogiganten Nile Rodgers er blant gjestene på Aviciis debutalbum. Foto: Pa

Han tilhører den mest kommersielle avdelingen av dansemusikken, men behersker kunsten å gjøre ting enkle uten å bli fordummende.

«Hey Brother» kunne eksempelvis lett gjort seg gjeldende i Eurovision Song Contest; banal så det ljomer, og samtidig så melodisk velformet at det er håpløst i stå imot.

Der det ofte er lett å trekke frem russebussfaktoren som et negativt argument, er den Aviciis store styrke, som på den bitende «Dear Boy» - lyden av Lana Del Rey på Tryvann.

De fleste låtene på «True» har prangende listepotensial. Countryleflende uten å bli Rednex, eurodansete uten å bli altfor horete. Aviciis popteft er imponerende, platens oppbygning likeså.

Om det er kredibelt nok?

Vel, i likhet med Daft Punk har han fått med seg Chic-geniet Nile Rodgers på flere kutt. Og et av disse, den fresende funky bassfesten «Lay Me Down», sunget av Adam Lambert, vasker gulvet med «Get Lucky».

BESTE LÅT: «Lay Me Down»

THOMAS TALSETH

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder