JUBELSTEMNING: Kygo (24) har mye å applaudere for om dagen. Her i Oslo Spektrum desember 2014. Foto: TROND SOLBERG

JUBELSTEMNING: Kygo (24) har mye å applaudere for om dagen. Her i Oslo Spektrum desember 2014. Foto: TROND SOLBERG Foto: ,

Kygo med historisk VG-listeplassering

Elektronikastjernen fra Bergen leverer en VG-listeprestasjon som setter a-ha, Lene Marlin og alle andre i skyggen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I dag går Kyrre «Kygo» Gørvell-Dahll rett til topps på VG-lista med singelen «Stole The Show». I desember klarte han det samme med debutsingelen «Firestone».

VG har gått gjennom alle VG-lister siden den startet i 1958. Ingen artister, hverken norske eller internasjonale, kan vise til det samme, altså å få sine to første singler direkte til topp-posisjonen på Norges offisielle salgsliste.

– Dette er utrolig kult. Jeg må bare takke fansen for den fantastiske mottagelsen musikken min har fått, sier Kygo, som for øyeblikket befinner seg på Ultra-festivalen i Miami, hvor han skal gjøre sin kanskje viktigste spillejobb til nå i helgen.

Den første norske artisten som toppet VG-lista med to singler på rad var Inger Lise Rypdal (den gang Andersen). Hun klarte det med «Romeo og Julie» og «Fru Johnsen» i 1968. Disse var hennes første solosingler, men bare sistnevnte gikk rett til topps.

Å kapre førsteplassen på VG-lista med flere singler på rad er i det hele tatt en sjeldenhet – også for store internasjonale artister.

Den første som klarte det var Cliff Richard. I 1959 tok han sin femte og sjette singel til førsteplassen, men begge måtte jobbe seg opp dit.

KOMETKARRIERE: Men selv ikke Katy Perry trumfer Kygos VG-listebragd. Foto: HELGE MIKALSEN Foto: ,

Katy Perry er den siste ikke-norske som gikk til topps med sine to første singler, i 2008 og 2009, men ingen av dem gikk direkte til førsteplass.

En av de største stjernene i senere tid, Kygos svenske forbilde Avicii, har tre førsteplasser å vise til, men måtte nøye seg med en sjetteplass for «You Make Me» mellom listetoppene «Wake Me Up» og «Hey Brother» i 2013.

Black Eyed Peas-sjef Will. I. Am greide to førsteplasser på rappen i 2012 og 2013, men hverken «This Is Love» eller «Scream & Shout» gikk uhindret til topps.

Det forrige norske artistnavnet som toppet VG-lista med sine to første singler er Donkeyboy, med «Ambitions» og «Sometimes» i 2009. Begge måtte imidlertid klatre litt før de nådde førsteplassen.

DEBUTERTE STERKT: Men heller ikke Donkeyboy kunne matche Kygos VG-listeprestasjon. Fra venstre: Cato Sundberg, Peter Michelsen, Kent Sundberg, Alexander Garborg Ågedal og Thomas Drabløs. Foto: FREDRIK SOLSTAD Foto: ,

Tilsvarende skjedde med Alexander Rybak samme år. Ditto for Erlend Bratland i 2008.

Om man regner bruddet med DJ Løv som en helt ny start for Ravi, kan også han sies å ha fått sine to første singler til topps, i 2006 – men ingen av dem gikk rett inn til besteplasseringen.

Hvorvidt Pizza Grandiosa er en artist kan muligens diskuteres, men de Lars Kilevold-forfattede reklamelåtene «Respekt for Grandiosa» og «Full pakke» nådde begge førsteplass i 2006 og 2007, sistnevnte etter tre ukers klatretur.

Øvrige norske artister som har fått to førsteplasser på rad det siste tiåret er rappere i popmodus:

Vinni, med coverlåtene «Sommerfuggel i vinterland» og «Godmorgen Norge» i 2012 – begge tilknyttet «Hver gang vi møtes» på TV2.

Og Madcon, med «Glow» og «Freaky Like Me» i 2010. I likhet med Vinni hadde duoen imidlertid en lang rekke singler ute før de nådde toppen.

Kygo er allerede godt i gang med en internasjonal karriere. Det kan derfor være interessant å se hva andre norske artister med stor suksess utenlands har å vise til på hjemmefronten.

RETT TIL TOPPS: Men Lene Marlin måtte vente i litt over fire år før hun fikk sin andre førsteplass på VG-lista for singler. Foto: PIA SOLBERG Foto: ,

Lene Marlin debuterte med «Unforgivable Sinner» og gikk rett til førsteplass i 1998. Oppfølgeren «Sitting Down Here» nådde annenplass. Først etter en lengre pause gikk hun til topps igjen, med «You Weren't There» i 2003.

Og a-ha? «Take On Me» brukte syv uker på å klatre til førsteplassen i 1985 (i ny versjon; en tidligere variant nådde tredjeplass i 1984). Oppfølgeren «The Sun Always Shines On TV» nådde annenplass.

Den største norske musikkeksporten noensinne måtte imidlertid vente til høsten 1986 og førstesingelen fra annetalbumet, «I've Been Losing You», før de nådde toppen igjen. Heller ikke den gikk rett til førsteplass.

Musikkleksikonforfatter Jon Vidar Bergan påpeker at det er lettere å gå kjapt til topps på VG-lista i nyere tid, nå som den er basert på digitalt salg fra butikker som iTunes og streamingtall fra tjenester som Spotify og Wimp.

– Men uansett er det sjeldent med to førsteplasser på rad, så dette er imponerende. Kygo har åpenbart mange fans som har ventet på den nye singelen, sier Bergan.

Marte Thorsby, sjef for de norske plateselskapenes forening Ifpi, berømmer også 24-åringens prestasjon.

– Kygo har kommet som en rakett inn i det norske musikkmarkedet. Det blir veldig spennende å følge ham fremover.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder