SINGLE SAMME DAG: Katy Perry og Lady Gaga kom mandag med sine nye singler samtidig. Foto: EMI/Afp

Singleanmeldelser: Lady Gaga og Katy Perry

To kvinnelige superstjerner slipper singler på samme tidspunkt - er det duket for et realt bitch-e-slagsmål?

Publisert:

3 av 6
5 av 6

LÅT: POP
Katy Perry: «Roar»
(Capitol/Universal)
Fra det kommende albumet «Prism»
og
LÅT: POP
Lady Gaga: «Applause»
(Interscope/Universal)
Fra det kommende albumet «Artpop»
Næh. De er faktisk såpass gode venninner at da begges ferske singler ble lekket på nettet i helgen, tvitret de sin støtte til hverandre mot disse fordømte hackerne som på død og liv ikke kan vente til offisielt singleslipp.

Det kan være sant, og det kan være et vellykket PR-grep á la taxituren til Jens. Iallfall vil tilfeldighetene (?) ha det til at begge rush-releaser - unnskyld, fremskynder utgivelsen av hver sine nye singler.

Uansett har Katy Perry hoppet fra Norge til Sverige siden hun sammen med Stargate klappet hengelåsen rundt førsteplassen på Billboard og kastet nøkkelen i Hudson River med «Fireworks» for tre år siden.
Nå er det Max Martin og Dr.Luke som er samarbeidspartnere. Det høres i den grad at Perrys single er den mest umiddelbart iørefallende med sitt bombastiske - og monotone - arrangement og tildels masende refreng-gjentakelser.

Men den er catchy nok for radioene vil jeg tro, men ikke så pop-forfinet ekstatisk som nevnte «Fireworks».

For øvrig er «Roar» et såkalt «empowerment anthem», som de sier der borte i de forenklede stater. Den en gang så uskyldige Katy har blitt voksen nå og brøler sin motstand som en tiger mot macho-typen sin i en klisjéfylt tekst.

Hva det salgsmessig vil si å ta et par trinn oppover i kattedyrenes evolusjonsrekke fra parfymen som bærer hennes navn - de som kun maler og mjauer som en katt, «Purr» og «Meow»
- gjenstår å se.

Lady Gaga er heller ikke helt perfekt på «Applause», men den har en helt annen og - underlig nok - original friskhet over seg. Underlig fordi man trodde at nå var påhitt-boksen hennes tom. Men så finner hun på noe nytt likevel, ved å nærmest opptre helt vanlig.
Når hun åpner kjeften på «Applause» - etter en intro med støtende synth og tunge trommer - kvepper man til. Er det enda en ny overraskende single fra David Bowie?

Hun fraserer iallfall som The Thin White Duke og har like godt adoptert blikket (og litt av sminken) fra coveret til klassiske «Scary Monsters» på sitt eget cover.

Selvfølgelig er det bare Lady Gaga i egen eksentrisitet. Samtidig er hun ikke like langt ute på siden som det kan virke som hun har vært, iallfall utenom musikken, de siste månedene.

Sammen med DJ White Shadow har hun heller laget godlynt, hektende house-pop som bare sprer gode vibber der hun ved siste korsvei var tidvis noe mørkere til sinns. Og ja, hun må nok fremdeles tåle sammenligningen med Madonna. Men blås nå i det - Lady Gaga synger dessuten bedre!

For å si det enkelt avslutningsvis; å høre «Applause» gjør deg genuint glad.

Katy Perrys «Roar» gjør deg bare kalkulert glad.

STEIN ØSTBØ

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder