UKRAINSK HÅP: Krimtataren Susana Jamaladinova, kjent som Jamala, vant helgens nasjonale Eurovision-uttagning i Ukraina med låten «1944», en tittel som har sin bakgrunn i året da Stalin deporterte alle krimtatarer fra Krim-halvøya. Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

Ukraina med politisk betent Eurovision-bidrag

Årets ukrainske bidrag i Eurovision handler om svart periode i Russlands politiske historie.

Susana Jalamadinova (32) – med artistnavnet Jalama – tilhører den tyrkisk etniske folkegruppen krimtatarer og vant i helgen den nasjonale Eurovision-konkurransen med låten «1944». Årstallet markerer året da Josef Stalin deporterte alle krimtatarer fra Krim-halvøya til de sentralasiatiske delene av daværende Sovjetunionen, fordi han mistenkte dem for å stå i ledtog med nazistene.

Jamalas tippoldemor var en av dem som ble deportert.

Området utgjør fremdeles en verkebyll i forholdet mellom Russland og Ukraina etter førstnevntes annektering av Krim i 2014. Under Eurovision-finalen i København i 2014 førte dette blant annet til at Russlands representant ble buet ut av publikum.

LES OGSÅ: I 2013 vant hun Melodi Grand Prix. I dag bor hun på hybel

I et intervju med Reuters har Jamala fortalt at hun synger Ukrainas bidrag for at vi ikke skal glemme fortidens synder.

– Hovedbudskapet mitt er at vi må huske og vi må kjenne vår historie. Når vi vet, kan vi også forhindre, sa Jamala.

Se Jamala fremføre «1944» HER!

I utgangspunktet er det forbudt å komme med kritikk mot et annet land eller å ha et sterkt politisk budskap i Eurovision-bidragene, men det har like fullt blitt bråk ved flere anledninger. Stemmegivningen mellom Russland og flere av nasjonene som tidligere lå under Sovjetunionen har blant annet i flere år ført til nasjonale kontroverser.

I 2009 ble Georgia diskvalifisert da de på oppfordring fra Eurovision ble bedt om å endre tekstbidragets referanser til Vladimir Putin. Dette nektet Georgia å godta og ble følgelig disket.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder