KONGENE AV FESTALLSANG: DJ Broiler slo gjennom med humorpregede afterski-låter. Fredrik Auke (innfelt) mener det fremdeles er et marked for denne type musikk i Norge, og satser hardt på den norske allsangkulturen. Foto:NED ALLEY/VG,

«Pinne for landet» topper Spotify-liste: Freddy Kalas vil gi det norske folk allsang i ekte DJ Broiler-stil

Da Simen Auke (23) og Mikkel Christiansen (22) i Broiler bestemte seg for å satse internasjonalt, ga de stafettpinnen videre til Fredrik Auke (24) – også kjent som Freddy Kalas.

  • Marthe Berg

Artikkelen er over fem år gammel

«Vi tar en pinne for Hemsedal, pinne for Trysil, pinne for Hafjell, en pinne for landet...» Du har kanskje hørt den på radioen de siste dagene?

Låten som siden den ble sluppet 1. juledag har tatt Norge med storm, og som nå troner øverst på den norske topplisten på Spotify, minner farlig mye om de gode gamle DJ Broiler-hitene.

Er ikke til og med vokalen ganske lik?

Det er ikke så rart. Mannen som kaller seg for Freddy Kalas er nemlig 24 år gamle Fredrik Auke, storebroren til Simen Auke, som utgjør halve Broiler.

Det mange kanskje ikke vet er at det også er han som er vokalist på Broiler-hitene «Afterski», «Vannski» og «Bonski».

Nå har han passert lillebror på Spotify sin liste over Norges mest populære sanger i øyeblikket, og låten ligger allerede an til å bli årets store festallsang. Broilers «Wild Eyes» ligger nå på en 7. plass, mens «For You» ligger på 25. plass.

– Debutlåten min har ligget på 1. plass i godt over to uker, og det er helt fantastisk. Det hadde jeg ikke forventet i det hele tatt, sier en takknemlig Auke til VG.

«Pinne for landet» ligger også på 4. plass på VG-lista Topp 20.

Saken fortsetter under bildet.

VOKALIST FOR BROILER: Det er ikke første gang Fredrik Auke (midten) står på scenen. Han har drevet med musikk siden han var 12 år, og er vokalist på tre av DJ Broilers største hits. Her fra «Allsang på Grensen». Foto:Daniel Larsen,

Jobber med oppfølger

Da Simen Auke og Mikkel Christiansen bestemte seg for å legge om profilen sin, skifte navn til Broiler og satse mot utlandet, bestemte storebror Fredrik seg for å føre arven etter drammensduoen videre.

– Det er ikke DJ Broiler, men det er en fortsettelse av det samarbeidet vi har hatt. Jeg har satt meg selv på et lite «mission» for å opprettholde det norske allsangmarkedet, og har gått inn hundre prosent for det, forteller han.

«Pinne for landet» er skrevet av Fredrik Auke og produsert av Mikkel Christiansen.

Auke eller Kalas, som han liker å kalle seg, forteller at låten er ment å være en patriotisk vinterlåt, som hyller den norske, flotte naturen og alle de fantastiske menneskene i dette landet, med en god dose humor.

– Jeg jobber nå med en oppfølger og har planer om å pushe ut flere låter fremover. Den neste låten kommer til å bli en drikkesang, en skikkelig gladlåt, som er litt røffere og mer rock n’ roll enn denne. Det er i hvert fall det som er tanken, forteller han.

Auke-brødrene gjorde også suksess med russelåten «Cannabus' 2011» for fire år siden, den gang under artistnavnene SimenA og Freddy Genius. Låten havnet den gang på VG-lista, og ble kåret til Årets russelåt av NRK mP3.

Utelukker ikke internasjonal satsing

Til VG forteller Auke at han har jobbet med musikk siden han var 12 år, og at han ligget en stund i bakgrunnen og ventet på at det skulle bli hans tur til å slå igjennom.

– Jeg har skrevet mange tekster, laget noen hits og vært litt populær i Drammen. Jeg har hatt en avtale med Simen og Mikkel om å hjelpe dem litt, og nå hjelper de meg, forklarer han.

NY HIT PÅ GANG: Debutlåten til Fredrik Auke har tatt helt av. 24-åringen fra Drammen lover at det kommer mer. Foto:Alter Ego Music,

– Simen og Mikkel har gjort et stilskifte i sitt musikalske uttrykk, og har kanskje blitt mer voksne …

– Ja, også er det storebror som overtar … Jeg vet det, men jeg er litt mer barnslig enn dem, og er ikke helt voksen enda. Før var de veldig humorbaserte, og jeg hadde lyst til å fortsette med det. Det har jo vist seg at det ikke var en dum idé.

– Så du har ingen planer om å satse internasjonalt?

– Plutselig skjer det. Det er mulig jeg også begynner å skrive på engelsk. Jeg har ingen direkte plan om det nå, men det er vel en ambisjon, innrømmer han.

– Høres bedre ut enn fest

På spørsmål om hvordan artistnavnet Freddy Kalas ble til, har Auke en enkel og grei forklaring:

– Navnet Freddy har fulgt meg siden jeg startet som artist. Kalas er jo fest på svensk, og siden Freddy Kalas er sjefen for fest, og fest på svensk høres kulere ut enn fest på norsk, så ble det det!

– Det handler om å ikke ta seg selv for høytidelig. Kalas er her for at folket skal tørre å slippe seg mer løs, sier han.

Og fest blir det. Under et russearrangement på Sälen i Sverige, i november, ble Auke så ivrig etter å få med seg publikum at han slang armen så hardt i været at han fikk den ut av ledd.

– Jeg måtte forlate scenen og reise på legevakten. Nå må jeg være forsiktig med den skadde armen, men jeg bruker den andre armen for alt den er verdt, sier han til VG.

Mer om

  1. VG-Lista Topp 20
  2. VG-lista

Flere artikler

  1. Freddy Kalas om hitparaden: – Jeg sitter jo med en følelse av at man må treffe igjen

  2. Festivalklare Broiler: – Det har gått med en halv årslønn på fyrverkeri

  3. MGP-Freddy med gigantisk forsprang

  4. Broiler: – Redd for å bli for myk og rolig

  5. Går for Innertier på VG-lista

  6. Julie Bergan nærmer seg toppen av VG-lista

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder