Ny Klovner i Kamp-video: «råskap, skjønnhetsidealer, mensen, sexting, snaps, dop, fest, gutter, vennskap, kjærlighet»

Hun vant Spellemannpris for sin forrige video. I sin nye viser Marie Kristiansen unge jenter som utforsker sin seksualitet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Regissøren ble kronet med masse heder for videoen hun lagde for Karpe Diem i 2015, «Hvite menn som pusher 50».

Marie Kristiansen (33), datter av Vibeke Løkkeberg og Terje Kristiansen, ble endog den første kvinnelige regissøren som fikk Spellemannpris for årets beste musikkvideo.

Det kan godt hende hun blir tatt med i betraktningen når prisen for 2016 skal deles ut. Videoen hun nå har laget for Klovner i Kamp, «Min aller beste venn», er i alle fall langt fra daglig kost – du kan se den øverst i denne saken.

Les også: Kjendisparet vil ikke vise frem babyen

Kristiansen forteller at videoen handler om vennskap mellom tre jenter gjennom tre stadier i puberteten, fra åtte til 18 år.

– Videoen tar for seg alt det innebærer å være ung jente i dag. Alt av råskap, skjønnhetsidealer, mensen, sexting, snaps, dop, fest, gutter, vennskap, kjærlighet, sier hun.

(artikkelen fortsetter under bildet)

FIKK HEDER: Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid (t.v.) og Chirag Rashmikant Patel sammen med Marie Kristiansen under utdelingen av Spellemannprisen 2015. Foto: NTB SCANPIX

Videre beskriver regissøren verket som en reise fra barn til voksen, hvor samfunnets idealer og utfordringer reflekteres i de unge jentene og deres ulike stadier.

– De yngste er de tøffeste og mest selvsikre, de er i den alderen der du ennå ikke er så preget av begrepet «å være jente». De er mer kjønnsnøytrale, på en måte, og er ankeret de eldre jentene har langt inni seg.

– I hvilken grad er videoen et feministisk utspill?

– Jeg tror dette må være den første musikkvideoen som viser et mensenbind. Så jeg vil si i stor grad.

– Hvorfor er det så mye fokus på ung seksualitet i videoen?

– Jeg har sett veldig mange hip hop-videoer med mer fokus på seksualitet uten at det har blitt satt særlig stort spørmålstegn ved, sier Kristiansen.

Fikk du med deg? Kygo omfavnet Maren

Hun mener «Min aller beste venn» er et motstykke til mer sjangertypiske videoer hvor damer «twerker» foran menn som rapper.

– Den viser unge jenter som utforsker sin seksualitet på godt og vondt. Den handler om forbilder og hvordan de preger en fra de tidlig tenårene, hvor man begynner å øve seg til å bli voksen.

Klovner i Kamp måtte gi Kristiansen full kunstnerisk frihet for at hun skulle lage videoen for dem. Det angrer de ikke på.

(artikkelen fortsetter under bildet)

STOLTE: Klovner i Kamp. Fra venstre: Thomas Gullestad, Esben Von Ullbæk Bundgaard-Jørgensen Selvig og Aslak Hartberg. Foto: FRODE HANSEN

– Vi ga Marie frie tøyler. Dagen etter så vi at hun hadde lagt ut en liste over rekvisitter hun trengte på instagram: MDMA, selvlysende kondomer, hvitt pulver til sæd og så videre, sier Aslak Hartberg.

– Vi har lurt veldig på hvordan dette skulle bli. Men vi ble blown away. Ikke fordi den var så drøy, men fordi den var så bra.

Thomas Gullestad forteller at han var nervøs for hva resultatet skulle bli.

– Men neglebitingen er over, for den er fantastisk. Jeg ble flau, rørt og glad av å se den.

Låten handler ifølge klovnene om ensomhet og kjærlighet mellom venner. Og trioen sier seg svært fornøyd med at regissøren flytter kjønnsperspektivet.

– Aspektene ved usikkerhet og selvsikkerhet i fjortistid er noe vi dessverre bare har opplevd som gutter. Med videoen får vi det fra jenteperspektivet. Det er en deilig kombo, sier Gullestad.

– Videoen blir et konsentrat av det evige vennskapet som oppstår når man smelter sammen som gjeng, mener Esben Selvig.

– Det nysgjerrige og risikosøkende, ungdommelig overmot og usikkerhet, videoen passer både bandet og låten perfekt, sier Hartberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder