Prince er obdusert: – Ingenting tyder på selvmord

– Dette er en tragedie

–  Ingen synlige skader

– Har ikke oversikt over alle ryktene

MINNESOTA/OSLO (VG) Sheriff Jim Olson var preget da han møtte pressen etter at Prince var obdusert. Fortsatt er dødsårsaken uklar.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Prince ble obdusert fredag av rettsmedisiner A. Quinn Strobl ved Midwest Medical Examiners Office i Ramsey, Minnesota. Kl. 22 samme kveld inviterte politiet ved Carver County Sheriff's Office til pressekonferanse.

Bakgrunn: Prince funnet død hjemme

Kroppen frigitt

Politiet hadde gjort det klart på forhånd at de ikke vil konkludere med dødsårsak før den endelige obduksjonsrapporten foreligger, og det kan ta flere uker. Det er foretatt en rekke blodprøver for blant annet å sjekke eventuelle spor av giftige stoffer.

Prince er død: Full dekning her

Men siden obduksjonen er overstått, er stjernens kropp nå bli frigitt til familien, så de kan planlegge begravelse.

– Jeg skulle ønske dere var her under andre omstendigheter. Dette er en tragedie. For dere er han en stor artist, for oss er han en medborger og en nabo. For familien er han høyt elsket. Han var en privat person, og vi vil fortsette å respektere hans ønske om privatliv. Vi håper at pressen vil gjøre det samme, sa sheriff Jim Olson innledningsvis med skjelvene stemme.

Han presiserte at dette er en sak av høyeste prioritet.

– Det er bare 29 timer siden han døde, og vi er i gang med etterforskningen, men det er mye jeg ikke kan snakke om ennå, la han til.

– For oss er det viktigere å gjøre en god jobb enn en rask jobb. Det er en stor og viktig hendelse med internasjonal oppmerksomhet. Vi lover å gjøre alt vi kan for å etterforske dette.

Sheriffen var selv blant dem som rykket ut til Prince sitt hjem, hvor superstjernen lå død. Han fortalte på pressekonferansen at alle som var på stedet, var sterkt preget av hendelsen.

KJÆRLIGHETSERKLÆRING: En fans siste hilsen. Foto: Mark Ralston Afp

Tyder ikke på selvmord

Politiet informerte deretter om hvordan de fikk nødoppringningen, hvordan de rykket ut, og at Prince ble erklært død på stedet. Bekymrede personer nær Prince hadde oppsøkt hjemmet hans, siden de ikke hadde klart å få kontakt med stjernen tidligere på dagen.

Det var ingen synlige skader på Prince sin kropp. Han hadde på seg klær da han ble funnet.

– Så lenge en person dør alene uten andre rundt seg, er det vanlig prosedyre å etterforske, forklarte politiet, som opplyste at rettsmedisinerne jobbet flere timer på stedet hvor han ble funnet.

Også ordføreren i byen, Denny Laufenburger, var til stede på pressekonferansen. Han også preget av stundens alvor.

På direkte spørsmål fra reportere, svarte sheriffen:

– Vi har ingen indikasjoner på at han begikk selvmord.

Politiet vil ikke kommentere hvorvidt Prince gikk på medisiner eller ikke.

De skal nå snakke med hans nærmeste og jobbe seg frem mot å kartlegge hva som skjedde.

Politiet vil ikke kommentere hvorvidt det finnes overvåkningsopptak fra Prince sitt hjem, men sier at dersom det foreligger, er det vanlig prosedyre å se på det.

Politiet vil for øvrig ikke svare på spørsmål om det foreligger tegn på at Prince kan ha dødd av en overdose. De kan heller ikke svare på om Prince sin lege er avhørt.

– Det er så mye rykter der ute at jeg ikke har oversikt over dem, sa sheriffen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HYLLES: Fans verden over sørger over at Prince er død - bare 57 år gammel. På gjerdene rundt eiendommen hans, er det hengt opp blomster og hilsener. Foto: WARNER og THOMAS NILSSON

Rettsmedisiner Martha Weaver var til stede og opplyste om at de nå skal studere både Prince sin legejournal, samt familiens sykehistorikk. Hun var også sterkt berørt av det som har skjedd.

– Prince sto for sangboken til så mange viktige hendelser i våre liv. Alle vi som står her er fans. Det er som med Elvis Presley, sa Weaver.

Politiet har undersøkt Paisley Park-eiendommen og bygningene grundig og jobber fortsatt.

– På grunn av det store området, måtte vi ha mange personer på jobben, forklarte politiet, som bekreftet at Prince ble funnet i heisen.

– Det er mye trapper der, så det var ikke rart at han benyttet seg av heisen. Prince var også som sagt en privat person, så det er ikke rart at han befant seg hjemme alene. Selv om han var mye på reise, var dette hans hovedresidens. Akkurat hvor lenge han hadde oppholdt seg hjemme nå, er usikkert.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PAISLEY PARK: Her bodde Prince, og her ble han funnet død. Foto: Thomas Nilsson VG

På spørsmål om det var noen mobiltelefon nær Prince da han ble funnet, svarte sheriffen at han ikke husker å ha registrert det. Det var heller ikke musikk i bygningen da de ankom stedet.

Politiet sier at det er for tidlig å si noe om Prince etterlot seg et testamente.

Nyheten om musikerlegendens brå død har slått ned som en bombe.

«Han er død», sa den ikke navngitte mannen som ringte nødsentralen fra artistens hjem, Paisley Park Studios i Chanhassen, kl. 09.43 lokal tid torsdag.

Politiet har offentliggjort en utskrift av samtalen.

– Vi er i huset til Prince, sa innringeren før han raskt fortsatte:

– Personen er død.

– Vet du hvordan personen døde? spurte 911-operatøren.

– Jeg vet ikke, jeg vet ikke, svarte mannen.

Først lenger ute i samtalen ble det klart at det var den verdensberømte artisten som lå livløs i en heis i sitt eget hjem og platestudio. Prince ble erklært død en halv time etter nødoppringningen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Enig? De 20 beste Prince-platene

I Prince sin egen hjemby Chanhassen er innbyggerne sorgtynget. Hundrevis av mennesker samlet seg ved Paisley Park kort etter at dødsbudskapet ble kjent.

– Jeg elsket Prince å pleide å komme hit så ofte jeg kunne, forklarte Shila Claytos til VG.

VG møtte fansen: – Kan ikke tro at han er borte

Blomster, ballonger og personlige brev pryder hele gjerdet utenfor Paisley Park, hvor ikonet bodde og jobbelt til det siste.

Superfan forteller: – Slik var festene hos Prince

Artikkelen fortsetter under videoen.

Prince-fans verden over skal ha vært bekymret for 57-åringens helse underveis i turneen, fordi han skal ha sett redusert ut. Det gjorde ikke engstelsen mindre at han avlyste konserter og måtte nødlande i Illinois sist fredag. Den offisielle forklaringen lød da på at Prince hadde influensa.

Nettstedet TMZ, som var først ute med å melde om dødsfallet, har imidlertid vært i kontakt med kilder som hevder at Prince ble behandlet for opiat-overdose. De spesifiserte ikke om opiatene stammer fra smertestillende medisiner eller en form for narkotika.

Prince gikk imidlertid på scenen allerede dagen etter. Han skal ha trosset legenes angivelige anbefaling om å bli på sykehuset i minst 24 timer og forlatt sykehuset etter bare tre timer.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Stjernen skal også ha slitt med store hoftesmerter i 11 år og av den grunn brukt mye smertestillende. Han skal ha gått med stokk ved flere anledninger i det siste. 2009 skrev avisen The Guardian at Prince måtte velge mellom helsen og Jehovas vitner, fordi trossamfunnet ikke tillater blodoverføring som må til ved en hofteoperasjon.

Prince Rogers Nelson, som er hans fulle navn, var sterkt religiøs og ble medlem av Jehovas vitner i 2001.

Les også: Slik var Princes siste dager

Det at den vanligvis så private Prince nylig kunngjorde at han vil skrive biografi, har også satt fart i spekulasjonene om at han kan ha visst noe om sin egen skjebne. Blant dem som tror superstjernen kan ha visst hvilke vei det gikk, er Christer Falck, som er en av Norges desidert største fans, og som har brukt over én million kroner på Prince-klenodier.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Sorgen over «Purple Rain»-stjernen har generert en bølge av lilla hyllest verden rundt. Sosiale medier koker, og flere signaturbygg er opplyst i lilla flomlys, deriblant sportssenteret og messehallen Louisiana Superdome i New Orleans, rådhuset i San Francisco og Madison Square Garden i New York – alle til minne om hans store hit og bestselgende album.

Prince etterlater seg en formue på nærmere 2,4 milliarder kroner. Og verdien vil sannsynligvis stige, siden artisten har flere tusen uutgitte sanger. Han var skilt og har ingen foreldre eller barn i live. Sønnen han fikk med sin første kone Mayte Garcia (42) i 1996, levde bare en uke.

– Han var mitt alt. Nå er han hos vår sønn, sa en sønderknust Garcia til People fredag.

Det er søsken og halvsøsken som eventuelt arver. Det er som nevnt ikke kjent om Prince hadde skrevet testamente.

Salgstallet føk ikke overraskende i været i timene etter hans død, også i Norge. Fredag figurerte han på de 14 øverste plassene på albumlisten på iTunes, mens syv låter okkuperte de øverste plassene på låtlisten.

PROTOKOLL: Send siste hilsen – og del dine Prince-minner

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder