IKKE MØRK TIL SINNS: Sivert Høyem, som blir far på nyåret, understreker at han har det bra til tross for inntrykket man kan få av hans nye plate. Foto: KRISTER SØRBØ

Sivert Høyem synger om døden

I etterkant av terrorangrepene måtte Sivert Høyem (35) tenke nøye over dødstematikken som dominerer hans nye album.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

En tekstlinje som «parents that have survived their kids lift their banners out of the dust» er bare ett eksempel på det lyriske mørket som dominerer «Long Slow Distance».

- Jeg har tenkt på en del av disse linjene, sier Høyem.

- De får en litt uhyggelig mening sett i lys av det som skjedde i sommer. Men dette er jo ting som ble skrevet lenge før den tid, så det har ikke vært meningen å være så profetisk som det kan fremstå. Det man gjør i rockemusikken lever jo sitt eget liv, forklarer han.

VGs ANMELDER: TERNINGKAST 5

Høyem understreker at platen ikke er laget med tanke på å passe inn i hverken den ene eller andre sinnsstemningen.

- Jeg vet ikke om det er dette folk trenger mest akkurat nå. Men mye av det handler om å deale med sorgen sin, som jo kan være relevant for noen, sier Høyem.

Flere sider av faren

Hans fars død og Madrugada-gitarist Robert Burås' bortgang (begge i 2007) behandles nå mye mer direkte enn på det forrige albumet, det musikalsk mer livsbejaende «Moonlanding» (2009).

- Etter hvert som tiden går, har du gjerne andre ting å si om det som har skjedd deg. Jeg har ikke vært så mørk til sinns når jeg har laget platen, det er heller snakk om å bearbeide ting som jeg føler har forandret livet mitt. Jeg har et bra liv, jeg, men livet har jo flere lag, mener Høyem.

Når sangen som tydeligst handler om faren dukker opp mot slutten av platen, blir den musikalske stemningen merkbart lysere. Til tross for en tekst som forteller at «you were not there most of the time».

- «Father's Day» er sonisk sett oppløftende. Og det er bra at det er friksjon mellom det tekstlige innholdet og hvordan det presenteres. Den sangen tar for seg flere sider av faren min, sier Høyem, som ikke ønsker å analysere dette ytterligere.

Til senere bruk

- Det er klart færre poplåter på denne platen enn hva som var tilfellet på de tre forrige?

- Ja, men jeg er jo rockeartist! Jeg føler at denne platen er mer beslektet med Madrugada enn mine tidligere soloplater. Jeg var litt lei av den måten å skrive låter på. Men det var masse poplåter med i studio, som ble tatt ut av dette prosjektet til senere bruk.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder