BARNDOMSDRØM: Torbjørn Brundtland (til venstre) og Svein Berge innrømmer at de virkelig var i lekegrinda da de lagde Star Wars-låten «Bounty Hunters» på oppdrag fra selveste Rick Rubin. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Röyksopp lager «Star Wars»-låt med legendarisk produsent

Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Röyksopp trodde knapt det var sant da de ble bedt om å lage en «Star Wars»-låt - av produsentlegenden Rick Rubin.

Artikkelen er over fire år gammel

– Det gikk ganske greit å si ja, medgir Svein Berge overfor VG med en smule underdrivelse i stemmen.

Bakgrunnen er samleplaten «Star Wars Headspace» der en rekke profilerte DJ-er og produsenter har fått fri tilgang til alt av lydeffekter, inkludert dialog, og lydkulisser fra «Star Wars»-serien til å lage en helt ny låt.

Sjef for prosjektet; Rick Rubin - verdens kanskje mest legendariske produsent med flere titalls klassiske produksjoner bak seg, fra Johnny Cash til Jay-Z.

– Vi vet jo ikke eksplisitt om det er han personlig som har valgt oss - det må du spørre andre om. Men det var slik det ble lagt på bordet, at han skulle kurere denne platen. Uansett, Rick Rubin har hatt veldig stor innflytelse på oss. Han produserte den aller første plata jeg kjøpte som tiåring, «Raising Hell» med Run DMC (1986), og er en produsenttype jeg liker veldig godt - en som ikke lar seg begrense av sjangre, sier Berge.

Husker du denne? Kommentar: Ingen stopp for Röyksopp

Rick Rubin har også bidratt direkte på ett av sporene på platen, faktisk sammen med regissøren av den siste «Star Wars»-filmen, JJ Abrams.

«Star Wars»-filmene er et minst like sterkt barndomsminne for barn av syttitallet som Rick Rubin, sier Berge.

– Det har litt med hvor man vokste opp også. Vi er jo unektelig fra Tromsø med det arktiske elementet. Både Torbjørn og jeg var fanatisk opptatt av verdensrommet og det meste av science fiction da vi vokste opp, noe som ledet naturlig videre til interessen vår for synther, forteller han.

DETTE mente VG om den siste «Star Wars»-filmen, «The Force Awakens»

Röyksopps bidrag til «Star Wars Headspace» heter «Bounty Hunters» og er over åtte minutter lang. Berge og Brundtland fikk altså fri tilgang til de tre første Star Wars-filmene når de skulle lage låten.

– Vi mistenkte at platen kanskje ville bli EDM-tung med mye Darth Vader-dialog, så det prøvde vi å unngå. Vi tok for oss det vi syntes var tøffest da vi var små og har for eksempel puttet inn litt Han Solo og dusørjegerne - derav tittelen på låten, samt lyden av TIE fighters, altså romskipene til de slemme typene. Den lyden brant seg inn i barndommen og er fremdeles en av de stiligste lydene jeg vet om, sier Svein Berge.

Foto: ,

Han lover også at de mest nerdete «Star Wars»-trainspotterne vil få sitt gjennom en omdiskutert scene som har blitt endret av regissør George Lucas i ettertid.

– Det har vært mange kontroverser rundt scenen der Han Solo (Harrison Ford) skyter dusørjegeren Greedo i den første filmen, om Han Solo virkelig skyter Greedo med kaldt blod eller om Greedo skjøt først. Det er gøy å henvende seg til de største trainspotterne, men det gjelder å trå forsiktig; her snakker vi virkelig om dedikerte fans.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder