HER DET BRA: Susanne Sundfør kler seg i svart, men avviser at det har noe med sorg å gjøre. Foto: Mattis Sandblad / VG

Susanne Sundfør: - Nå har jeg fått bearbeidet alt

En ny plate med Susanne Sundfør (26) betyr en ny runde med mørk musikk. Men det betyr ikke at hun selv ser svart på livet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Man kan jo være en helt annen i kunsten enn den man er til vanlig. Jeg synes det er veldig mye ironi i kunst i dag, og det er jeg ikke noe fan av, sier Sundfør, for anledningen kledd i en helsvart kjortel.

- Synes du den er sørgelig, spør hun.

- Ja.

- Men jeg tok den ikke på meg for å være sørgelig, jeg synes bare den er fin.

Det er for så vidt en sørgelig plate som kommer nå, men det er ikke noen sammenheng mellom den og det jeg har på meg nå.

Jeg går bare i det jeg har lyst til å gå med, og det er ikke noe spesielt gjennomtenkt image, selv om jeg jobber med en stylist, forklarer Sundfør.

VG-LISTA: Susanne Sundfør

For en måned siden snakket hun i musikkmagasinet Eno om en dyp personlig krise som har satt sitt preg på både forgjengerplaten «The Brothel» og den nye, «The Silicone Veil», som slippes over helgen.

Uten å utdype hva som forårsaket den.

- Nå går det veldig bra. Nå har jeg fått bearbeidet alt på disse to platene. Men det er ikke noe jeg vil snakke om i media, sier hun.

Tekstmessig virker det som om det har blitt lysere tider for haugesundjenta. «God has left us anyway», het det forrige gang. «Heaven is a place on earth», synger hun nå.

- Jeg er veldig glad i religiøse temaer og referanser. Jeg tror «The Brothel» var mer dystopisk enn «The Silicone Veil» er. Den nye er mer søkende enn konkluderende, mener hun.

De som savner Sundførs trallvennlige singer/songwriter-stil fra debutalbumet og gjennombruddssingelen «Walls», må nok logge slukkøret av Spotify også denne gangen.

- For meg føles ikke det jeg lager som «vanskelig» musikk.

Jeg lager bare det jeg har lyst til, sier hun.

Og det hun har lyst til nå er å dyrke kald, klinisk lyd. En kommentar til livet vi lever nå, ifølge Sundfør.

- Det er en voldsom renhetskultur i vår tid, med fokus på hva man skal spise, å komme seg ut i naturen, slike ting. Fine idealer, men det er ikke bra om det blir en elitekultur. Jeg er ikke sunn selv. Jeg trener ikke, forteller hun.

«The Silicone Veil» er nok et resultat av samarbeid med en av Norges mest ettertraktede musikere, Lars Horntveth, som Sundfør har blitt observert ofte sammen med de siste årene.

- Vi er bare gode venner.

Jeg er singel og glad, ler Sundfør, som selv har blitt en av de mest ettertraktede gjestevokalistene i norsk populærmusikk.

I fjor var hun bejublet duettpartner for blant andre Timbuktu og Real Ones, og hun lover flere samarbeid i nær fremtid.

- Jeg synes det er viktig å leke. Man må prøve ut nye ting, hvis ikke tar kreativiteten slutt, konstaterer hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder