FULL POTT: Farid Mammadov, som representerte Aserbajdsjan under helgens Melodi Grand Prix-finale, fikk 12 poeng av Russland. Den rause poenggivningen ble ikke gjengjeldt av Aserbajdsjan. Nå starter presidenten granskning for å finne ut hvorfor. Foto: REUTERS

Aserbajdsjan starter Grand Prix-granskning

(VG) Aserbajdsjans president Ilham Aliyev har beordret full granskning av hvorfor landet hans ga Russland null poeng i lørdagens Melodi Grand Prix-finale.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Aserbajdsjans ambassadør til Russland, Polad Bulbuloglu, sier til BBC at landets president har beordret etterforskning, samt at stemmene blir talt opp på nytt.

Man mistenker nemlig at det kan ha forekommet brudd på reglene for stemmegivning.

Både de som stemte og den offisielle juryen ga det russiske bidraget sterk støtte, mener den aserbajdsjanske ambassadøren.

- Russland burde ha fått 10 poeng fra Aserbajdsjan, i henhold til våre data, sier han til BBC.

- Alvorlig feil

Sjefen for den aserbajdsjanske rikskringkastingen, Camil Guliyev, sier det at Russland ikke fikk poeng er en alvorlig feil.

- Vi håper på det sterkeste at denne hendelsen, muligens initiert av visse interessegrupper, ikke vil kaste skygge over det broderlige forholdet mellom det russiske og det aserbajdsjanske folk, sier han til BBC.

Aserbajdsjan, som var vertskap for Melodi Grand Prix i fjor har prøvd å vedlikeholde et godt forhold til Moskva, selv om det tidligere har vært disputter i forhold til energispørsmål.

Russlands Dina Garipova kom på femteplass i helgens MGP-finale. Russland ga på sin side hele 12 poeng til Aserbajdsjans bidrag - en ballade fremført av Farid Mammadov.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NULL POENG: Russiske Dina Garipova fikk ikke poeng av Aserbajdsjan under lørdagens finale. Foto: AFP

«En potensiell sikkerhetstrussel»

Hvilket land man stemmer på i Melodi Grand Prix har tidligere vist seg å ikke være noen spøk i diktaturet Aserbajdsjan. I 2009 ble flere personer som hadde stemt på sangen til erkefienden Armenia kalt inn til avhør av den aserbajdsjanske sikkerhetstjenesten, ifølge BBC.

- De ville ha en forklaring på hvorfor jeg stemte på Armenia. De sa det dreide seg om nasjonal sikkerhet, sa den unge MGP-entusiasten Rovshan Nasirli i Baku til Radio Free Europe.

En annen mann skal ha blitt forklart at hans stemmegivning til Armenia var «en potensiell sikkerhetstrussel», ifølge BBC.

The Guardian skriver at i alt 43 personer som stemte på Armenia ble kalt inn til avhør og spurt ut om sin «etniske stolthet» i kjølvannet av MGP 2009.

INN PÅ TEPPET: Det falt ikke i god jord at 43 personer i Aserbajdsjan stemte på erkefienden Armenias bidrag, fremført av Inga og Anush, til Melodi Grand Prix i 2009. Foto: AP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder