INGEN HIP HOP-FAN: David Crosby. Foto: AP Foto: ,

Eldreopprør: David Crosby og Keith Richards: – Hip hop er ikke musikk!

Rockveteranene er ikke fornøyde med den «nye» musikkformen.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hip hop har sine røtter på syttitallet, og har gjennomsyret popkulturen i økende grad siden da. Ifølge Wikipedia ble sjangeren den mest populære i verden i 1999.

Det betyr imidlertid ikke at kunstformen går hjem i alle leire.

Les også: Crosby, Stills & Nash til Norge

VG har snakket med David Crosby, en av rockhistoriens tyngst meritterte veteraner, med fartstid både som soloartist og i de banebrytende gruppene The Byrds og Crosby, Stills, Nash & Young.

– Jeg liker ikke rap og hip hop i det hele tatt. Jeg anser det ikke som musikk. Det er bare rytmisk lyrisk roping over andres musikk, sier Crosby.

Sjekk: Er det noe hip hop på VG-lista?

74-åringen er svært aktiv på Twitter. Der benytter han jevnlig anledningen til å lufte sin forakt for en av hip hop'ens største artister det siste tiåret, Kanye West.

– Jeg er ikke sint på Kanye West, men jeg synes han er en posør, forklarer Crosby.

REFSER RAP: Keith Richards. Foto: GETTY Foto: ,

– Han kan ikke skrive, synge eller spille. Så hvorfor anser han seg selv som, jeg siterer, «den største rockstjernen i verden»? Det er bare tull. Kun ego som ikke er basert på talent.

Les også: Kanye West får ærespris

Crosby er imidlertid ikke den eneste rocklegenden med rap-antipati. Han får støtte av Rolling Stones-gitarist Keith Richards (71), i et ferskt intervju med New York DailyNews.

– Rap; så mange ord, så lite sagt. Det rap har greid, som er imponerende, er å gjøre det klart hvor mange tonedøve folk som finnes der ute. Alt de trenger er en trommebeat og noen som roper over den, så er de fornøyde. Det er et enormt marked for folk som ikke kan skjelne en note fra en annen, tordner Richards.

Les også: Keith Richards vil lage ny Rolling Stones-plate

I rettferdighetens navn lar ikke Richards rocken slippe unna heller, og mener de fleste band i dag driver med «døll dunking». Og hva tyngre rock angår:

– Millioner elsker Metallica og Black Sabbath. Jeg syntes bare de var en god spøk.

Forøvrig er det ikke bare på artistnivå hip hop møter forakt. Bransjebladet Billboard la nylig frem en undersøkelse blant toppsjefer i amerikansk musikkbransje, hvor det kom frem at hip hop var sjangeren flest av dem mislikte sterkest.

Les også: Hater hip hop – elsker Taylor Swift

Gisle G. Stokland er utgiver av det urbane underholdningsnettstedet 730.no og co-produsent for «National Rap Show» på NRK P3. Han mener det ville vært mer oppsiktsvekkende om disse eldre herrene sa at rapmusikk var noe de kan relatere til.

– Selvfølgelig er Kanyes personlighet drøy kost, men hvis man lytter til platene hans er det liten tvil om at talentet er stort. Det er lov å hate det meste innen hip-hop, men man svekker sin troverdighet som allsidig musikkjenner ved å avfeie hele sjangeren på en så bastant måte, sier Stokland.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder