TRIST FARVEL: Svein Berge (t.v.) og Torbjørn Brundtland sier adjø til albumformatet - men ikke til hverandre eller publikum, lover de. Foto: ,

Röyksopp: - Ting har vært vanskelige

Det er ikke uten grunn at det som skal bli det siste Röyksopp-albumet låter så trist, forteller Svein Berge (38) og Torbjørn
Brundtland (39).

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Natt til tirsdag ble platen «The Inevitable End» gjort tilgjengelig. En mørk affære, synes VGs anmelder – som får støtte av duoen selv.

– Mørke og tristesse er helt klart til stede på platen, sier Brundtland.

– Vi føler at det alltid har vært et tilsnitt av det i musikken vår. Men sjelden har det vel vært et så eksplisitt element av tristesse som på denne platen, sier Berge.

Opphavskrangel

Röyksopp er en av Norges største musikkeksporter gjennom tidene. Den Bergen-bosatte duoen fra Tromsø var også noenlunde skjermet for kontroverser, helt til deres gamle partner Rune Lindbæk i 2011 gjorde rettslig krav på gamle opphavspenger.

– Det er ikke noen hemmelighet at det har vært ting som har vært litt vanskelige for oss, forteller Berge.

– Hva sikter du til?

– Jeg vet ikke hvor konkrete vi skal være om akkurat det, for vi har ikke lyst til å frarøve lytteren friheten til å tolke hva musikken handler om.

– Hvilke låter på platen handler om Rune Lindbæk?

– Vi føler at platen handler om større ting enn dét. Det var en tidstyv, og det har vi lagt bak oss, sier Brundtland.

– Vi er ferdige med den saken. Det kom en dom, og det neste søksmålet ble løst ved forlik. Det tok mye tid, og det var ikke noe gøy, men det er ikke noe som har påvirket musikken, mener Berge.

«The human condition»

Ifølge duoen er det langt mer åndelige ting enn pengekrangler de nå tar for seg.

– Denne platen tar tak i «the human condition». Platen handler ikke om døden, men den handler om ting som tar slutt, og ting tar slutt i menneskeliv. Plutselig er det noe inni der som ikke er der lenger. Og sørgmodige musikalske uttrykk har en estetikk som er givende og dyp, det har vi alltid syntes, forteller Brundtland.

– Jeg må bruke store ord … det handler om å være menneske. Jeg er jo ikke den samme som jeg var i 1998, da vi løp rundt og livet var nytt og friskt. Det er ikke meningen å låte gammel og bitter, men det handler jo om at man blir eldre og får et nytt syn på ting, mener Berge.

Röyksopp er tydelige på at «The Inevitable End» blir deres siste album i tradisjonelt format. Men de understreker at de slett ikke gir seg.

De stiller seg ikke positive til å gjøre det som har blitt en gjenganger i konsertbransjen i senere tid: Å fremføre klassiske album i sin helhet. «Melody A.M. Live» kan man se langt etter.

– For min del er det en sperre der. Å feire oss selv er noe som byr oss litt imot, å dra inn Kringkastingsorkesteret og slikt – det ville jo vært en liten bekreftelse av stagnasjon, sier Berge.

– Om det er én plate jeg kunne tenke meg å feire er det «Senior», gjerne med sittende publikum, forteller Brundtland.

MØRKT OG SORT/HVITT: Röyksopp slik de fremstår på promobildene de serverer i forbindelse med sitt siste album. Foto: WARNER Foto: ,

Röyksopp røper at tvil er et gjennomgangstema på «The Inevitable End».

– De rene følelsene, som kjærlighet og sinne, er det mye av i pophistorien. Tvil er blant de tingene vi føler er litt uutforsket, og vi vil jo gjerne gjøre ting som ikke er gjort for mye før, sier Berge.

– Ingen gladlåter à la «Happy Up Here» denne gangen?

– Det er helt bevisst. Vi hadde lyst til å lage et album som rendyrker en estetikk, en budskap og et konsept. Og det glade, med en liten bøy, er en viktig del av vårt uttrykk. Vi føler at vi i fremtiden har muligheten til å finne ideenes rette hjem i formatforstand, forklarer Brundtland.

«The Inevitable End» byr i kjent Röyksopp-stil på et knippe gjestevokalister. Britiske Jamie McDermott er tyngst tilstede, på fire låter, mens Robyn og Susanne Sundfør er med på to låter hver.

– Stemmebånd, kvalitet og farge er enormt viktig for oss. Men alle vi jobber med har en personlighet, og har skapt et univers rundt seg selv som er stort og tydelig. Vi liker at det er noe mer der enn en stemme til leie, sier Brundtland.

– Fellesnevneren er at de har egne karrierer, og er artister i seg selv, så de vil forstå hva vi driver på med når vi lager vår musikk. Både preferanser og referanser er viktig, mener Berge.

– Hvorfor bruker dere ikke flere lokale talenter i Bergen, nyere navn som Aurora Aksnes eller Thea Hjelmeland?

– Vi er veldig for oss selv i Bergen, vi er ikke så mye en del av noe miljø. Og ofte er det slik at venner av oss jobber med navn som de du nevner der. Vi har jo en viss posisjon, og da kan det bli litt vanskelig, forklarer Berge, og demonstrerer med en skyvebevegelse hvordan han ikke ønsker at Röyksopp skal fremstå.

I disse dager er det en annen kar i Bergen som opplever opphaussing i elektronikakretser slik Röyksopp gjorde det rundt årtusenskiftet: Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo. 23-åringen er allerede utropt til det neste store elektronikanavnet internasjonalt avbransjebibelen Billboard.

– Han er veldig flink i sitt segment, mener Berge.

DEN NYE SOPPEN? Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo. Foto: LARS GØRVELL-DAHLL Foto: ,

– Det er alltid artig når det kommer noe som bryter med det etablerte, og særlig i USA, hvor det er «big room» og 128 beats per minute som gjelder. Ringvirkningene av at han er blitt så stor er jo nesten større enn hva han er selv per nå, sier Brundtland.

Kygo ble nylig beskyldt for å lage «heismusikk» av en stor elektronikastjerne. Et stempel Röyksopp også fikk smake på da debutalbumet ble fast inventar på kaffebarer. Brundtland synes det er merkelig at enkelte føler for å angripe musikk med behagelige elementer i seg.

– Kygo har bitt i seg, han fortjener ikke det stempelet, mener han.

Röyksopp påpeker en klar forskjell på Kygo og dem selv: Mens Kygo foreløpig kun er kjent for sine remikser av andre artister, hadde de selv allerede gitt ut førsteplaten da den store internasjonale anerkjennelsen kom.

– For oss var det aldri noe sånn «uæh!» over natten. Jeg håper at oppmerksomheten ikke ødelegger for Kygo, at han ikke føler at det blir en hype han ikke kan innfri. Vi har dessuten vært to, og kan snakke om ting sammen, sier Berge, og avløses av sin makker:

– Vårt tips til Kygo er: Bli to!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder