GODE VENNINNER: Asbjørnsen og Brun har kjent hverandre siden slutten av tenårene. Frem til i dag har de jobbet med hver sine musikkprosjekter, men nå synger de duett for første gang. Foto: Privat

Ane Brun synger duett med bestevenninnen

I 20 år har Ane Brun (37) fra Molde og Hilde Louise Asbjørnsen (37) fra Sykkylven vært gode venninner. Nå synger de for første gang sammen på plate i låten «Christmas Is A Lullaby».

Jennifer Bråthen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Både Ane Brun og Hilde Louise Asbjørnsen har hatt suksess på hver sin musikkscene. Mens Brun lager popmusikk, bor i Stockholm og turnerer Europa rundt, satser Asbjørnsen på teater og jazz her hjemme i Norge.
På Asbjørnsens ferskeste plateutgivelse «Round About Christmas» har hun fått Brun til å jazze seg opp i låten «Christmas is a lullaby».

- De siste årene har vi begynt å nærme oss sånn rent musikalsk også, men det er litt tilfeldig at vi samarbeider nå, sier Asbjørnsen. Hun legger ikke skjul på at hun hadde Brun i tankene da hun laget duetten.

- Mens jeg jobbet med låten hørte jeg Anes lyse stemme klart for meg. Etter et par kjappe tekstmeldinger takket hun ja, og det var utrolig gøy å se henne synge låten - hun måtte ta på seg en ny hatt - jazzhatten, sier Asbjørnsen.

PÅ BESØK I STOCKHOLM: Brun har bodd i Stockholm i mange år. Her er Asbjørnsen på et av sine mange besøk. Året var 2001. Foto: Privat

Stor respekt

Samarbeidet om Asbjørnsens julelåt gikk som smurt. At Brun måtte nærme seg jazzmusikerens musikalske verden var uproblematisk.

- Vi har stor respekt for hverandre, så det var enkelt å samarbeide med Hilde, sier Brun.

Popmusikeren lar seg imponere av Asbjørnsen egenskaper som musiker med eget plateselskap.

- Jeg blir imponert over hennes prosjektleder egenskaper - hun kan holde i så mange tråder samtidig. Hun gjør så mye forskjellig og hver gang med høy kvalitet, og samtidig har hun alltid et smil å by på! Jeg elsker hennes sprudlende og morsomme side - jeg syns hun er en fantastisk komiker, sier Brun.

Jentene har kjent hverandre helt siden de flyttet fra Møre og Romsdal for å studere i Oslo i 1996.

I dag eier de i dag hvert sitt plateselskap, og har gitt ut en rekke studioalbum på hver sin kant. Brun har også vunnet Spellemannsprisen for beste kvinnelige artist to ganger.

Asbjørnsen forteller at det har vært utrolig inspirerende å følge Bruns musikalske utvikling opp gjennom årene, men når det kommer til å misunne venninnen er terskelen høy.

- Ane er veldig flink til å danse og hun ha et stort uttrykksregister. Hun kan for eksempel slenge et bein opp i været og ta en piruett. Hun kan også hoppe ned i spagaten! Jeg vet ikke om hun har vedlikeholdt det, men det skulle jeg ønske jeg kunne, ler Asbjørnsen, og påpeker at hun unner Brun alt hun har fått til i løpet av sin karriere.

I BERGEN: På gulvet i Bruns hybel i Bergen spilte jentene inn hverandres låter. Året var 1999. Foto: Privat

Gode minner

Asbjørnsen forteller at jentene brukte lang tid på å finne sitt musikalske uttrykk. Det var da Brun fikk en klarinett til jul i 1997 mye løsnet.

- Hun byttet den inn til en gitar med en gang, forteller Asbjørnsen. Den vinteren murte venninnene seg inne. I motsetning til Brun som fant sitt musikalske uttrykk raskt, brukte Asbjørnsen lengre tid.

- Jeg fant ikke mitt uttrykk der og da, men Ane nærmet seg sitt. Jeg husker hun satt og plukket gitarspillet til Ani DiFranco og Ben Harper. Det var da jeg skjønte at Ane ville noe mer med musikken enn bare å spille gitar på vorspiel og nachspiel. For min egen del kom jeg litt senere i gang, men jeg ante allerede da at det ikke var singer/songwriter-tradisjonen som var min verden, forteller Asbjørnsen.

Hun tenker tilbake på slutten av 90-tallet som en god tid der begge hadde de utrolig gøy.

- Vi visste jo ingenting! Jeg ante jo for eksempel ikke hva jeg skulle bli. Det var en bekymringsfri periode - en viktig tid der vi begynte å lete etter hva vi ville. Vi så de første ideene om kanskje å kunne jobbe med musikk på den tiden. Minnene er utelukkende gode, sier Asbjørnsen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder