SUVEREN VINNER: 31 år gamle Carl Erik Thorbjørnsen kom fra det store intet og vant den norske finalen i Melodi Grand Prix lørdag kveld. I dette intervjuet forteller han hva vinnerlåten "Silent Storm" betyr for han. Foto: Kyrre Lien

SUVEREN VINNER: 31 år gamle Carl Erik Thorbjørnsen kom fra det store intet og vant den norske finalen i Melodi Grand Prix lørdag kveld. I dette intervjuet forteller han hva vinnerlåten "Silent Storm" betyr for han. Foto: Kyrre Lien

MGP-Carl Espen fra sorg til triumf

Ble Norges representant til Eurovision Song Contest i København den 10. mai

Carl Espen Thorbjørnsen mistet bestemoren i kreft før hans egen søster ble hardt rammet av sykdommen. I går vant han Grand Prix med sin personlige låt om at livet ikke alltid blir som man planlegger det.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Bestemoren gikk bort av kreft da Carl Espen var 14 - mens søsteren først ble frisk for to år siden av samme sykdom.

- Både det å miste noen i kreft og det at søsteren min ble rammet var selvfølgelig kjempetungt. Jeg husker jeg opplevde at jeg ble helt hjelpeløs; jeg kunne jo ikke gjøre noe som helst. Men heldigvis så gikk det bra med søsteren min, forteller Carl Espen som lørdag kveld var den suverene vinner av den norske finalen i Melodi Grand Prix.

- Når jeg tenker tilbake på bestemor så var hun som bestemødre er. Koselig og trygg, sier han.

VGTV hadde videopremiere på årets MGP-vinnerlåt «Silent Storm» i helgen. Se den HER!

Også VGs kommentator hadde Carl Espen som forhåndsfavoritt.

31-åringen innrømmer at opplevelsen av både det å ha mistet noen i kreft, og å ha en søster som er syk, har gjort noe med hans innstilling til livet.

- For min egen del er jeg bare veldig glad for å være frisk og det å være i livet. Det har gått opp for meg at livet ikke er en selvfølge - og at jeg ikke er udødelig, sier han.

Etter at søsteren ble frisk, begynte Carl Espen å jobbe som frivillig for kreftforeningen.

- Jeg begynte der for to år siden. En til to ganger i måneden er jeg på kreftavdelingen på Haukeland, og serverer kaffe og vafler - og snakker med dem som vil det.

- Hva gir det deg å jobbe frivillig for kreftavdelingen?

- Først og fremst er det godt å få gjort noe som er såpass uselvisk. Det er mye bedre enn å ligge på sofaen og bare tenke på seg selv og sitt. Også gir det meg en stor glede selv. Jeg setter mer pris på livet, forteller han.

Låten «Silent storm» er skrevet av Carl Espens kusine Josefin Winther - som skrev låten om Carl Espen uten at han selv var klar over det.

VINNERNE: Josefin Winther er den egentlige vinneren, ettersom Melodi Grand Prix tross alt er en låtskriverkonkurranse. Josefin er Carl Espens kusine og har spesialskrevet låten for han. Foto: Kyrre Lien


«I'm here to use my heart and my hands. Somehow the bruises changed my plans. And there's silent storm inside me, looking for a home. I hope that someone's gonna find me. And say that I belong» er noe av teksten fra låten, som handler om Carl Espen.

«Etter Winther kommer vår», skrev VGs anmelder om låten, som i likhet med det norske folk mente at Josefin hadde skrevet årets beste bidrag i «Melodi Grand Prix».

- Teksten handler om en indre storm. Er det noe konkret, eller er det noe generelt?

- Nei, det er ikke nødvendigvis en angst. Men det handler mer om å finne sin plass her i livet. Og det er ikke det at jeg alltid har hatt så store problemer med det, men livet går ikke alltid som planlagt. Og det er det låten handler om.

- Og ja, jeg er nok en ganske følsom fyr. Selv om jeg ikke er den aller beste til å vise det.

- Hvordan føles det å utlevere seg selv som melankoliker?

- Det er jo veldig personlig, og nå får jo alle vite om det som skjer inne i meg. Men det er kjekt å kunne gjøre det her, og det er en litt tung sang å fremføre, for å si det sånn.

- Dystert tema i en setting som vanligvis er forbundet med glitter, glamour og hysteriske homser. Føles det litt rart ut å fremføre denne låten i «Melodi Grand Prix»?

- He-he. Det er kanskje litt utradisjonelt, men det føles bra. Og folk liker det jo, heldigvis. Det blir spennende å synge i finalen, sier han.

Carl Espen jobber som salgskonsulent i et glassmesterfirma, samtidig som han jobber som dørvakt på Bergens legendariske rockebule «Garage». Da i tillegg til å stå på scenen og synge en ballade om sjelesorg og hjertesmerte på Melodi Grand Prix.

- En spennende kombinasjon?

- Haha. Det er i alle fall litt spesielt å blottstille seg på den måten. Og nå vet jo plutselig alle hvordan jeg er. Det blir litt nakent, sier han.

PALLPLASSER: Linnea Dale og Mo holdt lenge følge med Carl Espen under avstemningen lørdag kveld, men måtte til slutt ta til takke med andre-og tredjeplass. Foto: Kyrre Lien


Tidligere har han vært utplassert i Kosovo i seks måneder som infanterijeger.

- Jeg var skjermet for det verste, da vi ikke var så mye ute i felten. Men det var en oppvekker, det å sammenligne hvordan livene våre i Norge er sammenlignet med hvordan det er i Kosovo. Men jeg var heldigvis skånet for det verste. Og når Norge er utplassert i utlandet så jobber man jo først og fremst som en del av en fredsbevarende styrke, sier han.

Nå satser Thorbjørnsen for fullt på musikken, og planlegger både album og nye singelutgivelser.

- Er du singel selv?

- Jeg er singel, ja.

- Hvilke damer faller du for?

- Jeg liker helt vanlige jenter, men som alle sier: Det må jo være noe helt spesielt med vedkommende, sier han.

- Lar du deg lett oppsluke av kjærlighet?

- Både ja og nei. Men det har skjedd, ja. He-he.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder