TRYGLER FANSEN: Klovner i Kamp trenger billetter til sin egen avskjedskonsert 1. september. Foto: Knut Erik Knudsen

Klovner uten kamp

- avskjeds-konsert etter ti år

Kampen er over. Klovnene trekker seg ut av manesjen. Den 1. september holder Norges mestselgende hiphop-gruppe sin avskjedskonsert på Rockefeller i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

- Kall det heller en pause, du. På ubestemt tid. Men vi er så gode venner at jeg nekter å tro at vi ikke kommer til å møtes igjen, sier Aslak Hartberg, alias Alis og Fatter'n.

Akkurat nå venter imidlertid andre forpliktelser utenfor Klovner i Kamp for Alis, Finger'n, Dansken og Dr. S.

- Privilegert

Både Alis og Finger'n har USA i øynene, henholdsvis New York og Los Angeles, Dr. S får endelig startet legepraksisen sin ordentlig, og kaospiloten Dansken skal forsøke å hanke ned noen av luftslottene som har rullet i hodet noen år.

- Det er med skrekkblandet fryd jeg ser at alt plutselig ligger åpent. Men jeg føler meg privilegert. Jeg kan velge alt fra et utviklingsprosjekt i Sudan til å lage TV i Norge - det er faktisk to konkrete tilbud. Men først og fremst føler jeg meg privilegert for å ha hatt det så moro i over ti år med verdens beste venner, sier Dansken og serverer en spontanklem til Klovner-kollegene.

Selv kaller gutta sin egen karriere på drøye ti år en evig fight. Som Dansken sier - de har ertet på seg alt fra feminister, lesber og likestillingsministeren til hiphopere, bytryner, snut og streitinger.

- Regler er til for å brytes, og vi har klart å sette noen liter piss i kok, sier Dansken, mens Alis ramser opp de viktigste kampene som Klovnene har utkjempet - kamper som har ført kvartetten frem til Spellemannpris, Edvardpris for sine tekster og til Norges mestselgende hiphop-act med over 30000 for «Bjølsen Hospital».

- Alle lo

- Vi brakte norskspråklig ræpp ut til mange, selv om alle lo av oss da vi startet. Vi fylte ræpp-låter med et nytt innhold - vi torde å skrive om andre ting enn de fire tradisjonelle elementene. Vi har gitt lytterne historier om angst, kaninkokere, selvmordstanker og homsekjærlighet. Og vi har alltid vært oss selv. Det er vi stolte av.

I disse dager slipper de også «Til våren» som single i nyinnspilt versjon, men den 1. september er både turneen for sisteplaten «Ørnen tek ikkje unga» og historien til Klovner i Kamp over. Uten anger.

- Det er nå eller aldri for å gyve løs på nye prosjekter. Klovner i Kamp har vært livsnerven for fire unge menn fra Tåsen og Bekkelaget i over ti år, og vi har opplevd sinnssykt mye fett. I ti år har vi spredt musikken vår som sæd over landet, proklamerer Dansken.

- I ti år har vi spredt sæden over landet også, supplerer Alis lattermildt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder