Her er høydepunktene fra minneseremonien

LOS ANGELES/OSLO(VG Nett) Mange slet med å holde tårene tilbake da datteren Paris tok farvel med pappa. Det var det siste høydepunktet i en lang og minneverdig seremoni til ære for popkongen i Staples-senteret i Los Angeles.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Jeg vil bare si, siden jeg ble født har pappa vært den beste far man kan tenke seg. Og jeg vil bare si at jeg elsket han så høyt, sa Paris, med Michael Jacksons brødre og søstre ved siden av seg.

Stor bildespesial: Michael Jacksons minnestund

VG Netts reporter Ola Stenberg utenfor Staples-senteret fortalte om journalister fra hele verden som ikke klarte å holde tårene tilbake da den lille jenta sto fram på scenen, et øyeblikk som blir sendt om igjen og om igjen på alle verdens TV-stasjoner utover natten.

VGTV:Se datterens sterke ord til pappa her!

TOK FARVEL: Michael Jacksons barn, Prince Michael, Paris Katherine og Prince Michael II, på minneseremonien for faren. Foto: AFP

Seremonien ble en minneverdig stund for Jackson-fans verden over, og ikke minst for de 17500 heldige som ble trukket ut til å være med i salen.

Høydepunktene sto i kø i seremonien som ble sterkt forsinket på grunn av lydproblemer.

Da det hele omsider kom i gang igjen kom Smokey Robinson inn på scenen og leste opp en personlig hilsen fra Diana Ross og Nelson Mandela.

«Jeg vil at du skal vite at selv om jeg ikke er i Staples Center, er jeg der i hjertet mitt. Jeg har bestemt meg for å stoppe opp og være stille. Dette føles riktig for meg», sto det i telegrammet» fra Diana Ross, som Michael Jackson har omtalt som en søster og kjæreste i en og samme person.

Til tonene av gospelsangen «Soon, very soon» ble Michael Jacksons forgylte kiste dekket av røde blomster båret inn av hans brødre.

MICHAELS KISTE: Popkongens kiste føres inn i Staples-senteret av Michael Jacksons brødre. Foto: AP

Deretter fremførte Mariah Carey og Trey Lorenz «I'll be there» og artisten og skuespilleren Queen Latifah leste opp en personlig hilsen.

VGTV:Se Mariah Carey og Trey Lorenz opptreden her!

Hun ble etterfulgt av Lionel Richie, mannen som skrev verdenshiten We Are The World sammen med popkongen.

Grunnleggeren av Motown Records Berry Gordon holdt en personlig tale hvor han omtalte Jackson som «en sønn for meg».

Stående applaus

Første store høydepunkt i seremonien kom da Stevie Wonder ble leid inn på scenen. Han satt seg ned og spilte en minneverdig versjon av «I never thought you'd leave in summer». Han fortalte litt om bakgrunnen til sangen som Jackson selv spilte inn sin versjon av.

Foto: AP

- Michael ga sangen en utrolig behandling, sa Stevie Wonder fra scenen. Wonders opptreden gikk over i «They wont go when I go» og da han var ferdig reiste publikum seg i salen og ga han stående applaus.

VGTV:Se Stevie Wonders fantastiske opptreden her!

Basketlegendene Magic Johnson og Kobe Bryant holdt tale sammen, og Magic fortalte anekdoter fra deres liv sammen som ga publikum et lite pusterom med latter.

Flammende tale til barna

Deretter entret gravide Jennifer Hudson scenen og sang «Will you be there» før presten og borgerrettighetsforkjemperen Al Sharpton holdt en flammende tale som rettet seg til barna hans.
- Det var ikke noe rart med deres far! Det som var rart var alt

HYLLET POPKONGEN: Jennifer Hudson sang «Will you be there» under minneseremonien for Michael Jackson. Foto: Reuters

han måtte igjennom, sa han. Datteren Paris var en av de første som reiste seg for å gi presten stående applaus for talen som også fokuserte på Michael Jacksons evne til å føre sammen folkeslag fra hele verden gjennom musikken sin.

Presten ble etterfulgt av John Mayer, som med gitar fremførte en helt særegen versjon av Jackson-låta Human Nature fra Thriller-albumet.

Tårevåt Shields

Neste høydepunkt kom da den tidligere skuespilleren Brooke Shields entret scenen. Hun slet veldig med å holde tilbake tårene. Men i talen var det latteren hun mintes.

- Vi filmet aldri eller spilte inn musikk. Det vi gjorde, vi lo! Michael elsket å le, han hadde den søteste og mest ekte latter du kan tenke deg, sa hun mens hun fortsatt kjempet mot tårene.

VGTV:Se hele Brooke Shields tårevåte tale her!

Så fortalte hun hele salen hvilken låt som var Michaels favoritt: Smile fra Chaplin-klassikeren Modern Times.

- Og det er hva alle trenger å gjøre denne dagen, sa Shields.

Foto: Reuters

Nettopp Smile var neste låt som skulle fremføres i Staples-senteret.

Michael Jacksons bror Jermaine Jackson viste storhet da han hyllet broren sin, bare en uke etter han døde. Jermaine gjennomførte låten mens tårene trillet nedover ansiktet mot slutten. Nok et enormt rørende øyeblikk for alle i salen og alle millionene foran TV-skjermene rundt.

Han ble avløst av borgerrettighetsaktivistene Bernice King og Martin Luther King III og deretter senator Sheila Lee Jackson som gikk ut mot anklagene som har kommet mot popkongen oppp gjennom årene.

- Man er uskyldig til det motsatte er bevist sa hun.

Minneseremonien hadde også innslag fra relativt ferske artister. R'nB-artisten Usher valgte seg en Jackson-låt, balladen «Gone too soon» da han ga sin hyllest til popkongen.

Han var den første under seremonien som gikk direkte til Jacksons kiste, tok av seg solbrillene og brast i tårer da han sang direkte til Jacksons kiste.

Et enda yngre innslag kom da Shaheen Jafargholi (12), kjent fra talentshowet Britain's got talent entret scenen. Også han hadde valgt seg en Jackson-låt, «Who's loving you», som han fremførte til stor begeistring fra publikum i salen.

Kenny Ortega, mannnen som regisserte London-konsertene som aldri ble noe av, presenterte så den store avslutningen på seremonien.

SAMLET PÅ SCENEN: Flere av Jacksons familiemedlemmer kom på scenen under «We Are the World» Foto: EPA

Verdenshiten «We are the World» fra 1985 ble spilt mens flere av artistene som hadde opptrådt entret scenen sammen med mange av popkongens kolleger som skulle være med på London-konsertene. Den ble etterfulgt av «Heal the world» og da kom også Michael Jacksons barn og en rekke andre barn og unge på scenen.
VGTV: Se familiemedlemmene hylle Michael Jackson med sang

Jermaine Jackson takket deretter alle de fremmøtte på vegne av familien og overlot ordet til Marlon Jackson. Oppløst i tårer fortalte han om barndomsinner og om tapet han følte da broren forlot ham.

- Da du forlot meg, tok du en del av meg med deg, sa han og ba en bønn direkte til sin avdøde bror.

Gi vår bror Brandon en klem fra meg, sa Marlon og refererte til hans egen tvillingbror som døde ved fødselen.

Så kom altså øyeblikket hele den musikkinteresserte verden vil snakke om i dager fremover, da Michaels lille datter Paris gråtkvalt takket sin far...

TAKKET PAPPA: Paris Michael Katherine Jackson, takket pappa fra scenen i Staples-senteret. Foto: AFP

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder