Michael Jackson smiler til fansen før han tar fatt på en ny dag i retten. Foto: AP

Michael Jackson-rettssaken: Juridiske eksperter slakter aktoratet

(VG Nett) Etter første uke av Michael Jackson-rettssaken er juridiske eksperter alt annet enn imponert over det aktoratet har lagt frem.

 • Ola Stenberg

Artikkelen er over 15 år gammel

Advokaten jobber som juridisk ekspert for den amerikanske nyhetskanalen CBS News.

- Hvis denne trenden fortsetter de neste ukene og månedene, kommer juryen til å spise fra hendene til Jacksons advokater før de i det hele tatt har begynt forsvarsjobben, mener Cohen.

Michael Jackson-rettssaken tar fatt på sin andre uke i dag. Det er ventet at guttens bror inntar vitneboksen i løpet dagen. Det er foreløpig usikkert når gutten som har anklaget Jackson selv skal fortelle retten sin historie.

- Sneddon lyktes ikke

Distriktsadvokat Tom Sneddon har et anstrengt forhold til Michael Jackson etter at popstjernen lagde en sang om ham på HIStory-albumet. Der gir Jackson klart uttrykk for hva han mener om mannen som nå er aktor i saken mot ham. Foto: AP

- Og du tar en sjanse når du under åpningsprosedyren presenterer en sak med mange tidspunkter, datoer og personer uten å gi juryen en forklaring på hvem som gjorde hva mot hvem og når det skjedde.

- Tom Sneddons (distriktsadvokat) åpningsprosedyre var rett og slett ikke god nok til å trekke jurymedlemmene inn i historien aktoratet vil at de skal tro på, mener Cohen.

Disse konklusjonene trekker også flere juridiske eksperter i USA. I tillegg mener flere amerikanske kommentatorer at popstjernen har fått et lite forsprang etter de første dagene av den flere måneder lange rettssaken.

- Distriktsadvokat Tom Sneddon har ikke bare en svak sak - han har en dårlig sak. Uansett hva de tror Michael Jackson har gjort eller ikke gjort, denne familien lurte ham, skriver Fox News-journalisten Roger Friedman.

Forklaringsproblemer

Da søsteren til gutten som har anklaget Michael Jackson vitnet før helgen, innrømmet hun overfor forsvarer Thomas Mesereau at hun hadde løyet. Det var en innrømmelse som definitivt taler til Jacksons fordel.

- Så du lyver om enkelte ting og forteller sannheten om andre ting, avhengig av hva du blir spurt om? Er det riktig? spurte Mesereau, og fikk følgende svar:

- Ja...

Roger Friedman mener det var starten på slutten for aktoratet. Han mener også at videoen som viser familien og deres begeistring for Jackson vil skape alvorlige forklaringsproblemer problemer for aktoratet.

- Familien påstår at de ble tvunget til å lage videoen, og at de fikk et manus i forbindelse med opptakene. Først: Hvis videoen var så viktig, hvorfor ble den aldri brukt? Før juryen så den fredag, hadde ingen i Jacksons indre krets sett den, skriver Friedman.

Personen som gjorde opptakene beholdt kassetten da videoen var ferdig fordi han mente Jackson skyldte ham penger. Jackson skal ha fått tilbud om å kjøpe videoen for 400.000 dollar, men gjorde det aldri. Kassetten ble funnet under en politirazzia hos fotografen.

I retten mandag vil trolig det påståtte manuset bli tema. Det skal ha blitt skrevet av Jacksons tyske manager, Dieter Wiesner. Ifølge kilder Friedman har snakket kan umulig Wiesner ha skrevet det fordi han er svært dårlig i engelsk. Thomas Meserau vil mandag prøve å bevise at det aldri ble laget noe manus.

For komplisert?

Andrew Cohen mener den omfattende tiltalen mot Jackson også kan tale til fordel for popstjernen. I tillegg til å være tiltalt for seksuelt overgrep, kjemper han mot anklager som konspirasjon og alkoholservering.

- Hvorfor ble det ikke reist en ren sextiltale mot Jackson, så kunne man unngått all innviklet jus i forbindelse med konspirasjonsteorien? Og hvorfor ble bare Jackson tiltalt når så mye av bevisene indikerer at det fantes mennesker som deltok i konspirasjonen? spør Cohen.

- Aktoratet liker alltid å starte en sak på en sterk måte og sørge for at juryen kjøper det de hører. Dermed blir det lettere å overbevise jurymedlemmene under bevisføringen som kommer.

- Jeg mener at det ikke skjedde den foregående uken. Ikke en gang i nærheten. Og du får som kjent aldri en andre sjanse til å gjøre et godt førsteinntrykk, sier Cohen.

Det er satt av om lag fem måneder til Michael Jackson-rettssaken, men enkelte mener det vil falle en dom i løpet av tre måneder.

Les også

 1. Juyen fikk se dramatisk videobevis: Anklageren og familien forgudet Michael Jackson

  (VG Nett) Michael Jackson er blant annet blitt fremstilt som en kynisk sexforbryter av anklagerens familie.
 2. Slik skal Jackson bli frikjent

  SANTA MARIA (VG) I to dager har forsvarer Thomas Mesereau tatt et nådeløst oppgjør med familien til gutten som hevder…
 3. 15-åringens søster forklarte seg i kveld: - Fløyet til Miami før Jackson-dokumentar

  (VG Nett) Den samme dagen som dokumentaren om Michael Jackson gikk på lufta, ble 15-åringens familie fløyet til Miami.
 4. «Åpnet» Neverland for juryen

  (VG Nett) Michael Jacksons soverom, lekerom, dukkerom og bad ble i ettermiddag fremvist for juryen gjennom en…

Mer om

 1. Michael Jackson

Flere artikler

 1. Varsler sjokkavsløringer i Jackson-rettssaken

 2. Juyen fikk se dramatisk videobevis: Anklageren og familien forgudet Michael Jackson

 3. - Jackson blir forhåndsdømt av mediene

 4. Michael Jackson snakket med fansen i natt: - Jeg har verdens mest utrolige fans...

 5. - Jackson-forsvaret kan avsløre flere løgner

Fra andre aviser

 1. Juryen betenkt, broren sint

  Aftenposten
 2. Michael Jackson-saken fra a til å

  Bergens Tidende
 3. - Absurde anklager mot Jackson

  Aftenposten
 4. Retten er satt for Jackson

  Aftenposten
 5. Nervøs Jackson venter på dommen

  Aftenposten
 6. Nøkkelvitne: - Jeg løy

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no