MGP-FIASKO: Hans-Erik Dyvik Husby alias Hank von Helvete gikk ikke videre fra delfinalen i Florø lørdag, der han opptrådte med låten «No One». Foto: Espen Braata/VG

MGP-FIASKO: Hans-Erik Dyvik Husby alias Hank von Helvete gikk ikke videre fra delfinalen i Florø lørdag, der han opptrådte med låten «No One». Foto: Espen Braata/VG

Seerne svikter Melodi Grand Prix

VGs ekspert: - Dramatiske tall for NRK

TV-ekspert: MGP ikke i nærheten av hva det var

NRK: - Fornøyd

Den andre delfinalen i Melodi Grand Prix opplever en nedgang på over 300.000 seere fra i fjor til i år.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

666.000 nordmenn fulgte i gjennomsnitt med på Melodi Grand Prix-delfinalen fra Florø lørdag, ifølge de offisielle seertallene.

I fjor så 913.000 seere hovedsendingen fra den andre delfinalen i MGP, og over én million (1.004.000) fikk med seg resultatsendinga senere på kvelden.

Det utgjør en nedgang på 338.0000 seere fra i fjor til i år.

Hva tror du nedgangen skyldes? Diskutér nederst i saken!

- Oppsiktsvekkende

I tillegg har «Hver gang vi møtes» en oppgang på over 200.000 seere fra tilsvarende periode i fjor.

- Det er oppsiktsvekkende stor forskjell. HGVM har tatt et bra stykke fra MGP. Det synes jeg er en ganske dramatisk endring, sier TV-ekspert Thomas Høiby i Mediashare til VG.

«Hver gang vi møtes har gått fra 578.000 seere i fjor på denne tiden til nærmere én million på det meste i år.

- GP taper jo en god del da, og er ikke nærheten av det det engang var. HGVM har en ekstrem økning fra i fjor, på det som var sett på som en kjempesuksess allerede da, sier Høiby.

MUSIKKEKSPERT: VGs journalist Thomas Talseth. Foto: VG

- Dramatiske tall

VGs musikkjournalist Thomas Talseth roper et varsku.

- Dette er dramatiske tall for NRK og Grand Prix. Samme hvor utskjelt konkurransen er, skal den til syvende og sist gi en følelse av at «hele Norge» heier frem de beste bidragene. Med så lave seertall kan man ikke si at det er slik, sier han.

Han mener det er synd fra et musikalsk ståsted, fordi bidragene denne helgen var gode.

- NRK har fått mye kritikk for sin PR-strategi med å holde artister og låter hemmelig frem til tre dager før sending. Jeg tror tiden er inne for å slå fast at denne kritikken har vært berettiget, sier Talseth, og fortsetter:

- «Hver gang vi møtes» har blitt en tøff nøtt å knekke for NRK, men dette kan få positive ringvirkninger for seerne. Konkurransen med TV2 vil tvinge NRK inn i tenkeboksen, de er simpelthen nødt til å lage et bedre Grand Prix fremover.

MGP-programleder Erik Solbakken ønsker ikke å kommentere helgens seertall, og henviser til prosjektleder Stian Malme.

- Ikke uventet konkurranse

Prosjektleder for Melodi Grand Prix i NRK, Stian Malme, sier til VG at konkurransen er veldig forskjellig fra i fjor.

- I år går vi mot et umåtelig populært program med kjente artister og hitlåter. Det er formidabel konkurranse hvis man ser opp mot fjoråret. Det skal sies at MGP er grunnfjellet i ny, norsk musikk, men det er et mer krevende format. Jeg er ydmyk overfor konkurransen, men når vi får nesten 40 prosent av seerne til ny, norsk musikk er jeg fornøyd. Vi har også førsteplass på iTunes og seks låter listet på radio, sier Malme.

- Men dere er ned 3-400.000 seere siden tilsvarende delfinale i fjor. Er du bare fornøyd?

- Det er ikke uventet at vi møter såpass sterk konkurranse når vi ser ressursene våre konkurrenter bruker på lørdagene. Vi var forberedt på det. MGP har levert vanvittig mange hits opp gjennom 50 år, og konseptet vil overleve. Men vi var forberedt på at vi kom på å få noe lavere tall, så det er ikke noe sjokk, sier han.

- Hva har det å si for konkurransen at såpass mange færre ser på og de ikke har «folket i ryggen» på samme måte?

- Jeg tror vi har en veldig stor del av folket i ryggen. Vi ser på stemmetallene at de ikke har falt noe, så de samme ringer og stemmer. I år er et rekordår og suksessår med seks låter listet på radio, og det er til artistene og låtskrivernes beste. Ikke minst at de gjør det så bra på iTunes, det er rene tilbakemeldinger fra folk, svarer Malme.

- Vil dere endre noe inn mot neste delfinale eller hovedfinalen?

- Konkurransen er selve motoren i MGP, og det er vanskelig å endre noe på den underveis. Det har fungert før, og jeg har troen på det fortsatt.

MGP-EKSPERT: Inge Solmo. Foto: VG

- Metningspunkt

MGP-ekspert Inge Solmo tror publikum kanskje har nådd et metningspunkt når det kommer til MGP.

- I Sverige så de samme tendensene til nedgang i seertall, frem til de fikk en vitamininnsprøytning da de vant i fjor. Der begynte de også så smått å snakke om et metningspunkt for hele GP-systemet, og i Sverige har de holdt på noen år lengre med det omreisende sirkuset, for å si det sånn, sier MGP-ekspert Inge Solmo til VG.

Solmo mener svenskene tar MGP mer seriøst enn nordmenn.

- I Norge er Grand Prix blitt sett på som en «ved siden av-scene», og også blitt behandlet slik av media. Per Sundnes klarte å gjøre det til en mer seriøs scene, og der gjorde han en veldig viktig jobb for MGP, mener Solmo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder