Til Norge for å få puste

Anja Garbarek gir bare ut plater hvert fjerde år. Hvorfor?

  • Anders Kemp

DRAMATISK: Anja Garbarek (35) beskriver musikken sin som sukkersøt og dramatisk. På sitt nye album «Briefly Shaking» har pappa Jan Garbarek hjulpet henne med arrangering. Foto: Andrea Gjestvang

- Jeg tar utgivelsene alvorlig og jobber veldig intenst. Jeg blir sliten etter hver runde, er forklaringen til saksofonisten Jan Garbareks datter.

På sin fjerde langspiller siden debuten i 1992 har musikken nok en gang tatt en ny retning. Anja beskriver «Briefly Shaking» som en reaksjon på den spartanske Spellemann-vinneren «Smiling & Waving» fra 2001, hvor hun gjorde det meste selv, og ikke tok i bruk trommer.

- Albumet har et mer pompøst lydbilde. Noen vil sikkert si at det er det mest kommersielle jeg har gjort (bortsett fra «Velkommen inn»), fordi albumet har en groove som føles safe, men det skjer mye rart rundt omkring.

- Hva betyr tittelen «Briefly Shaking»?

- Det handler om å føle seg redd og ikke kommer fremover. Det var den andre låten jeg skrev til albumet. Og med den trodde jeg det var slutt, sier Anja.

Fanget av London

Etter å ha bodd seks år i London med ektemannen John og datteren Emily (5) begynte hun å føle seg fanget av byen, i negativ forstand.

- London føles trang og veldig møkkete og stor. Man må planlegge nøye når man skal reise fra ett sted til et annet. Det gir deg en følelse av å være fanget. Selv de som er oppvokst der, går rundt med kart, sier Anja.

Også oppgavene som mamma tok etter vært fokuset vekk fra artistlivet.

- Man kan aldri si nei til datteren sin fordi man skal gå inn på et annet rom i huset for å være kreativ. Jeg følte at kreativiteten råtnet innvendig og ble til depresjoner.

Anjas mamma var ikke i tvil om at datteren måtte hjem. Etter seks år i London flyttet artisten tilbake til Oslo i 2003.

- Det norske landskapet gjorde noe med psyken min. Det åpnet seg plutselig opp, sier Anja Garbarek.

Dessuten traff hun på den islandske, men Oslo-baserte artisten Gísli da hun besøkte Waterfall Studio for å sjekke innspillingsmulighetene.

- Uten ham hadde det vært ganske vanskelig. Etter å ha hørt litt av musikken til Gísli, skjønte jeg at det var ham jeg ville ha. Han tilførte meg den skranglete lyden som var perfekt for meg nå.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder