DØDE SØNDAG: Mandag 11. januar våknet verden til nyheten om at David Bowie var gått bort, 69 år gammel. Foto: SONY Foto: ,

Bowies produsent: – David trodde han fortsatt hadde et par måneder igjen

En av rockstjernens aller nærmeste røper nye detaljer.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

David Bowies platekarriére varte i nesten 50 år. De fleste av britens kanoniserte album ble produsert av Tony Visconti, så også det siste, det nå seks dager gamle «Blackstar».

Les også: Når helt nye høyder med sin avskjedsplate

I et intervju med amerikanske Rolling Stone, publisert natt til torsdag, forteller Visconti at dødsfallet kom uventet på ham – til tross for at produsenten lenge hadde kjent til Bowies kreftdiagnose.

Omtrent halvannen uke før Bowie gikk bort, skal stjernen ha kontaktet Visconti via FaceTime og gjort det klart at han ville lage enda en plate. Han skal ha hatt fem nye sanger klare på demostadiet, og ivret angivelig etter å gå i studio på ny.

Du verden: Bowie kontaktet Gud

Ifølge Visconti hadde Bowie fått beskjed om dødelig spredning i november 2015. Kreftdiagnosen skal ha vært kjent siden sommeren 2014.

Ifølge Bowies biograf hadde artisten seks hjerteinfarkt bare i løpet av de siste årene.

Bowie snakket imidlertid ikke med mange om diagnosen.

Produsenten forteller at Bowies arbeidslyst var desto mer gledelig.

SNAKKER UT: Bowies produsent Tony Visconti, her avbildet under en konsert med sitt band Holy Holy tirsdag denne uken, hvor de spilte alle låtene fra det Visconti-produserte Bowie-albumet «The Man Who Sold The World». Foto: AP Foto: ,

– Jeg var henrykt. Jeg trodde, og han trodde, at han hadde et par måneder igjen å leve, minst. Åpenbart, hvis han var så klar for å lage en ny plate, må han ha trodd at han hadde noen måneder. Så slutten må ha kommet fort, sier Visconti til Rolling Stone.

– Han må ha blitt syk veldig kjapt etter den samtalen.

Det ble radarparets siste.

Fikk du med deg? Kristin bodde i kollektiv med Bowie

Visconti sier videre at han ble kjent med Bowies kretfsykdom for ganske nøyaktig et år siden, da innspillingen av «Blackstar» begynte.

– Han kom rett fra en cellegiftbehandling, og han hadde ingen øyenbryn, ikke noe hår på hodet. Så det var ingen måte han kunne skjule det for bandet på. Og han fortalte det til meg, oss to i mellom, og jeg ble helt gråtkvalt da vi satt ansikt til ansikt og snakket om det.

Billboard melder nå at «Blackstar» har stø kurs mot førsteplassen på USAs offisielle salgsliste. Den avdøde rocklegendens siste album vil altså gå inn i historien som et av hans mest populære.

Bowies biograf: – Seks hjerteinfarkt bare de siste årene

Midtveis i 2015 skal Bowies prognoser ifølge Rolling Stone ha forbedret seg.

– Han var optimist, fordi han gikk til cellegiftbehandling og det fungerte, sier Visconti.

Produsenten forteller videre at Bowie etterhvert ble erklært symptomfri.

– Jeg var henrykt. Men han var engstelig. Han sa: «Vel, ikke begynn feiringen ennå. Akkurat nå er jeg i remisjon, så får vi se hvordan det går. Og han fortsatte behandlingen. Så jeg trodde han skulle klare seg. Men i november kom kreften plutselig tilbake. Det hadde spredd seg i hele kroppen hans, og man blir ikke frisk etter det.

Så du? Bowies ekskone brøt sammen på TV

Visconti sier at han på høsten skjønte at «Blackstar» var en farvelplate, konfronterte Bowie med det – og fikk en lattersalve i retur.

– Han var så modig. Han viste aldri noe frykt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder