IMPONERER: OnklP står støtt på sitt tredje album med De Fjerne Slektningene. Foto: THERESE ALICE SANNE Foto: ,

Plateanmeldelse: OnklP & De Fjerne Slektningene – «Slekta III»

Godbitter P-pille.

Artikkelen er over fire år gammel

ALBUM: ROCK

OnklP & De Fjerne Slektningene

«Slekta III»

(Hakaslepp/Universal)

VG:s terninger viser 5 prikker

Om OnklP & De Fjerne Slektningene ble tilnærmet allemannseie i fjor høst, gjør de sitt beste for at det ikke skal vedvare.

De som har observert «slekta» ved flyplasser i Norge før de skal på godt betalte eventjobber i finansbransjen, vet at gjengen både hater og elsker den folkelige posisjonen de har opparbeidet seg. Signalisert ved at coveret bruker samme gullskrift som Odd Nordstogas nye album.

Les også: Gir ut narkolåt på sjokkplate

Foto: ,

Denne dualiteten bærer også «Slekta III» preg av.

Den har ingen ny «Styggen på Ryggen». Selv om Styggen behørig nevnes – og takkes – er det ingen «Dragen i magen», «Dilten på milten» eller «Makken i nakken» her. Heldigvis.

OnklP åpner med egen livserfaring, historier han har fortalt før, men fremdeles uten formaninger: «Sier ikke at du skal høre no' på meg», heter det ett sted. «Kunne fortalt deg om ting jeg har gjort, men jeg tror ikke advokaten min vil digge det stort» et annet.

Husker du? OnklP gikk i Jokke-fella

«Hver gang vi møtes»-deltakelsen berøres i bisetningen «hver gang vi onkles» på «Munner å mette». En strålende, riffdreven smårånesak om, eh, omgang med publikum. «Et kyss på kinnet og en selfie holder ikke dessverre, kjære».

Et tema som allerede har vært behandlet på «Ran». Slektaklassisk i tyngden, og med mer publikumsdiss: «Jeg ser deg uti der med moteriktige slektaklær».

SLEKTA: Fra venstre: Åsmund Lande, Simen Nyustumo Stensland, OnklP, Tommy «Manboy» Akerholdt, Johan Larsson og Knut-Oscar Nymo. Foto: THERESE ALICE SANNE Foto: ,

«Narkour» har platens beste låttittel og mest åpenbare tema. Den er på sett og vis dette albumets «Styggen», der den får «joggiser» til å rime på «mollyser». Mest av alt er den «To fulle menn» eller «Gatelangs» for millennials.

Gatepoetisk, dopromantiserende perfeksjonisme, der det å snøre på noen jævla gode joggiser og fly gjennom lufta ikke har noe med å bevege seg mellom to punkter fortest mulig. Desto mer med at OnklP er selvoppnevnt slektsmester i akrobatikkøvelsen han gir navn til her.

Han kunne også lansert seg som mester i å beskrive forholdsbrudd: Såre «Berlin» valser om den uoppnåelige kosmopolittkvinnen som seiler gjennom livet på første rad, og først er interessert i låtens forteller når livet hennes går ad undas. Men da kan det være det samme.

Fikk du med deg? Vant pris for «Styggen på ryggen»

«Oslo chicks» er derimot en omvendt versjon av deLillos' «Jenter fra en liten plass» og presenterer helt andre stereotypier enn oslojenta Bigbang prøvde å ringe til.

«B-Film» er platas eneste virkelig svake øyeblikk. Ska-låtens tema om livet som en dårlig film holder ikke like høy standard som resten, til tross for en av utgivelsens beste knusktørre linjer: «Jeg ække gææren, jeg er Steven Seagal».

Les også: – Folk venter bare på at jeg skal drite meg ut igjen

Albumfinalen «Ender bra» er mye bedre enn «Slekta II»-avslutteren «Et vakkert liv». Frihetspowerpop der Jaa9 bidrar med bredkjeftet optimisme. Så trivielt berusende at det er lov å juble, selv om man enser brodden i gleden.

For det er helt riktig det de tilstår i «Ran», at «dette er et ran. Det er bare svindel».

Men folk vil fortsatt elske å bli svindlet av denne slekta.

BESTE LÅT: «Narkour»

TOR MARTIN BØE

Les også

 1. VG anmelder «Hver gang vi møtes»-duettene

  Lørdag kveld var det siste utgave av årets «Hver gang vi møtes». VGs musikkjournalist Stein Østbø anmeldte låtene.
 2. Brøndbo overrasker OnklP i «Hver gang vi møtes»

  I kveldens episode skal Pål «OnklP» få høre gjennom låtarkivet sitt, og Bjarne Brøndbo valgte å lage en røff versjon av…

Mer om

 1. Musikkanmeldelse

Flere artikler

 1. OnklP gir ut narkotika-låt på sjokkutgivelse

 2. Konsertanmeldelse: OnklP & De Fjerne Slektningene

 3. OnklPappa!

 4. OnklP vant pris for «Styggen på ryggen»

 5. Videopremiere: Jaa9&OnklP: «En av dem»

Fra andre aviser

 1. Ny plate fra OnklP & Slekta: Tekstene er fremdeles fulle av gode observasjoner og gjenkjennelige scenarioer

  Aftenposten
 2. Lover å lage fest med nye hits og gamle svisker

  Fædrelandsvennen
 3. Lover å lage fest med nye hits og gamle svisker

  Fædrelandsvennen
 4. Flyter på dopen

  Fædrelandsvennen
 5. Nytt album: Ujevn biografi fra OnklP

  Aftenposten
 6. OnklP & De Fjerne Slektningene: Slekta vokser seg større

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder