Kurt fikset ikke hardkjøret etter World Idol

Kurt lover lettere «HGVM»-episode

Sovnet etter nachspiel, endte på Idol-audition

Kurt låste seg inne på do og gråt etter World Idol

Det var ikke bare gledestårer som kom etter at Kurt Nilsen vant World Idol. Rett etter seieren orket han ikke mer og låste han seg inne på do og gråt.

  • Atle Jørstad Wergeland
  • Camilla Norli

Artikkelen er over syv år gammel

Det forteller Kurt Nilsen når det er hans tur til å hylles i «Hver gang vi møtes».

VGTV: Her kan du se Kurt fortelle om hvordan han taklet seieren i World Idol den første dagen av året 2004.

VG møtte Kurt i forkant av kveldens episode - og han innrømmer at det var litt uvant å se seg selv fortelle om slike ting på TV.

- Man blir aldri vant til å se seg selv i en sånn setting. Og det var fire timer lunsj og fire timer middag, som igjen skal klippes ned. Og alle vil ha de nære tingene. Jeg prøver å holde det lett og forklare uten at det blir klissete og kleint. Men man må jo være ærlig, sier Kurt til VG Nett.

TETT PÅ NETT: Torsdag møtte Kurt Nilsen VG Nett-leserne tett på nett.

TETT PÅ NETT: Kurt svarte på spørsmål fra VG Nett-leserne!

I «World Idol» konkurrerte han med «Idol»-vinnere fra 11 andre land. Kelly Clarkson fra USA måtte snurt se at Kurt fra Norge vant. Før det hadde Simon Cowell kalt ham stygg og Ian Dickinson kalt ham hobbit.

Og etter seieren ville alle ha en bit av Kurt. Selv låste han seg inne på do:

- Jeg husker at jeg gikk inn i garderoben, låste meg inne på dass og begynte å grine. Jeg klarte ikke mer, da var det ikke mer macho-Kurt, ikke mer gledes-Kurt, ikke mer klart-alle-skal-få-Kurt. Jeg var helt ferdig, da var det stopp. Det var helt spesielt. Jeg var så glad at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg, men samtidig helt knust fordi alt var så overveldende. Det var rart å være 22 år og få den i fjeset, bare for at jeg hadde sunget en sang, forteller Kurt i kveldens «Hver gang vi møtes».

AKKURAT VUNNET: Dette bildet tok VG av Kurt backstage rett etter at han hadde vunnet World Idol. Han skjønte ikke mye, da. Foto: ESPEN SJØLINGSTAD HOEN


-Hvordan endte den episoden på do?

- Halvor (Marstrander, manager) prøvde å holde døren til garderoben igjen. Media hadde litt for fri tilgang, nemlig. Men jeg trengte bare noen minutter for meg selv, så kom jeg ut og tok hele intervjurekken. Vi sov ikke noe den natten der. Og på morgenen var det flyet hjem til Bergen, forteller Kurt til VG.

Lene og Marion stemte

Både Lene Marlin og Marion Ravn forteller i kveldens program at de stemte masse på Kurt under «Idol» i 2003. Selv forteller han en tidligere kjent historie - men som er såpass morsom at den er verdt å gjengi:

Hadde ikke Kurt Nilsen sovnet i baksetet på en sliten Opel etter et nachspiel etter en konsert med Fenrik Lane i Florø i 2002, så hadde kanskje historien om rørleggeren fra Bergen vært ganske så annerledes. For teknikeren hans kjørte nemlig denne opelen hele natta til Bergen med en sovende og sliten Kurt i baksetet. Utenfor Rainbow hotel i Bergen ble han vekket:

Fra nachspiel til «Idol»-audition

SÅNN STARTET DET: Her er Kurt Nilsen på Idol-audition i 2002. Foto: TV 2

- Kurt, du skal inn der, du skal på «Idol»-audition. Han hadde meldt meg på. Jeg hadde håret offside, og var fortsatt uggen, forteller Kurt til sine artistkolleger om hvordan han endte opp på den etter hvert så kjente auditionen i «Idol». I mai 2003 vant han finalen.

VGTV: Se Kurts audition og Kurt snakke om den her!

Etter World Idol reiste Kurt i Europa med «She's So High». Han opptrådte blant annet for 77.000 på en bilbane i Tyskland. Etter hvert reise de på en turné i England, men manager Jan Fredrik Karlsen skjønte etter hvert at Kurt ikke likte seg noe særlig.

- Jeg hadde ikke noe forhold til landet vi reiste i, jeg fikk ikke komme hjem og se ungene, og jeg hadde ikke tid til å tenke mine egne tanker. Så sa Karlsen: Kurt, skal vi ikke heller dra hjem og lage plate. Det var deilig å komme hjem og lage musikk igjen, forteller Kurt i programmet.

Trives i Norge

Til VG sier han at han aldri angret på det valget:

- Man kan ikke tenke sånn. Jeg er helt superfornøyd med hvor jeg er nå, og vi gjorde så bra vi kunne. Noen ganger stopper ting seg selv. Vi gikk i ring og kom ikke videre. Vi hadde ikke noen ny musikk, og for å få ny musikk måtte vi hjem og skrive. Og ingen av oss hadde vært noe særlig i utlandet. Det var veldig gøy da det sto på, men det var befriende å komme hjem igjen.

- Angrer du på at du ikke fikk mer ut av muligheten til å bli en internasjonal artist?

- Vi gjorde det beste vi kunne, og jeg er veldig glad for at vi klarte såpass. Jeg kunne ikke bedt om mer.

Topper VG-lista

For i Norge går det helt strålende. Kurt Nilsen slapp nylig sitt første norsk-album, «Inni en god periode», og den ligger på toppen av VG-lista. Han vet ikke hvor mye den foreløpig har solgt, men sier med et glis:

- Når den topper VG-listen er den vel den mestselgende platen i Norge.

Les også: Norske «Hallelujah» knuser alle på YouTube - sett av 60 millioner
VG+: Kurt i Portrettet: Det intenes savnet etter familien

- Lettere program

HGVM: Kurt Nilsen gjør en god figur i «Hver gang vi møtes». I kveld er det han som hedres. Foto: www.tollefsen.com

Til tross for historier om tårer og eget brudd - i forbindelse med Marion Ravns låtvalg «Never Easy», sier Kurt at hans episode er lettere enn forrige episode - som klarte å danke ut Melodi Grand Prix med over 100 000 flere seere.

- Sendingen er lettere og friskere enn på Lene sin dag. Vi trenger det nå, for det var en ganske tung dag forrige sending, sier Kurt.

- Jeg håper folk koser seg. Selv er jeg i Arendal og spiller konsert når det går, og det blir faktisk litt godt.

- Hvorfor det?

- Det er greit å kunne fortsette med det jeg elsker hver dag. Å spille musikk er absolutt det gøyeste jeg gjør, sier Kurt som også er med i årets «Idol»-jury.

- Hvordan var det å høre Marion fremføre «Never Easy» som handler om eget forhold og brudd med samboeren?

- Jeg skal ikke legge skjul på at jeg er et følelsesmenneske, men jeg synger den låten hver eneste dag uten å tenke på det. Tankene og historiene rundt det bruddet har jeg lagt bak meg, og det er ikke vits i å rippe opp i det. Jeg håper bare andre kicker på låten, sier han.

- Hva har du lært om deg selv gjennom «Hver gang vi møtes»?

- Det var seks andre der inne som har sine historier som de delte gjennom fire timer lange lunsjer og middager. Og jeg er en utålmodig mann, men det glemte jeg fordi jeg var opptatt av hva folk sa. Jeg tror jeg lærte å lytte.

Flere artikler

  1. «Idol»-Sander ga opp fotballdrømmen for musikken

  2. Brudd mellom Kurt Nilsen og kona

  3. Kurt Nilsens nye plate flopper

  4. Pluss content

    Kurt Nilsens første jul alene med barna

  5. Kurt Nilsen feirer jul uten barna

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder