Videopremiere: Morten Harket - «Brother»

MUSIKK

Morten Harkets nye video henter inspirasjon fra to svenske komikere, men låten har et langt alvorligere utgangspunkt - enkeltindividets rett til å følge sin egen samvittighet.

Publisert:

Det er Harald Zwart som står bak regien til Harkets ferske video, som i dag har verdenspremiere på VGTV.

Videoen viser denne gangen kun ansiktet til Morten Harket og virker langt fra like kontroversiell som forrige gang Zwart hadde regien på en video for Morten Harket og hans to tidligere kolleger i a-ha, «Velvet».

- Idéen til videoen kom til Harald Zwart umiddelbart etter å ha hørt låta første gang. Den er basert på en klassisk film av de svenske komikerne Hasse & Tage. Vi har en avtale med Hasse og Tage-muséet om at «Brother» også skal leveres dit, forteller Harket til VG.

Les reportasjen da VG besøkte Morten Harket og Harald Zwart på filmsettet under videoinnspillingen i Los Angeles HER (krever innlogging)!

Selve låten «Brother», som ble urfremført under årets Spellemannutdeling den 18. januar, er skrevet i samarbeid med tekstforfatter Ole Sverre Olsen som også tidligere har bidratt på Morten Harkets soloplater.

«Brother» er også navnet på resten av hans nye plate som kommer den 11. april. Den er produsert av svenske Peter Kvint og innspilt på Söder i Stockholm.

Det var også Kvint som hadde den opprinnelige musikk-idéen til låten «Brother», som ble belønnet med terningkast fem i VG.

- Den ble utviklet videre derfra til sin endelige form av Peter og meg. Den tekstlige identiteten kom til meg - parallelt - etter nettopp å ha lest biografien til Majiid Nawaz, «Radical», om hans oppvekst som ung muslim i England i møte med europeisk, vestlig kultur og politikk, og hans personlige konfrontasjon med grunnleggende verdier etter et flerårig kompromissløst og farlig løp internasjonalt som islamist. Og velge et enda farligere løp etterpå, sier Morten Harket.

Dermed er han nede ved tekstens kjerne.

- «Brother» handler om kjærlighet og respekt, slik den vises i erkjennelsen av alles rett til å bli seg selv. Om retten til å følge sin egen samvittighet. «Brother» handler om respekten for mangfold - om at betydningen av dette er grunnleggende, sier Morten Harket.

Sangen fikk også en dypere mening under Sotsji-OL nylig da Astrid Uhrenholdt Jacobsen brått mistet sin bror under lekenes åpningsdag.

Noen dager senere tvitret hun et bilde av sin bror med ordene «God som gull» og en lenke til Morten Harkets «Brother».

- Astrid er blitt rammet av det tyngste som kan ramme oss, og hvis «Brother» kan gi trøst og mening i en slik situasjon kan den ikke brukes til noe finere. Hun er i en forferdelig og krevende situasjon og hun har all min sympati, uttalte Morten Harket til VG i februar.

Her kan du lese mer om