Ingen utenlandssuksess for VM-låten til Adelén

Til tross for at «Olé» er på den offisielle VM-albumet har ikke
låten slått an hos lyttere rundt om i verden. I alle fall hvis man skal tro topp 100-listene på iTunes og Spotify.

 • Kristine Hellem Aanstad
 • Marthe Berg
 • Elise Alexandra Gulbrandsen

Artikkelen er over seks år gammel

I april ble det bekreftet at Adelén Rusillo Steen (17) er en av artistene på det offisielle VM-albumet med låten «Olé (Stadium Anthem Mix)».

Av andre artister er store stjerner som Shakira, Ricky Martin, Jennifer Lopez og Avicii.

Platen ble sluppet 12. mai, og siden fotball-VM startet for tre uker siden har låten klatret på VG-lista Topp 20 her hjemme i Norge og ligger i dag på en 7. plass.

Ikke på topp 100-listene

Men ser man utover landegrensene er det lite å rope hurra for:

VG har sjekket både Spotify og iTunes-listene for over 20 land rundt om i verden, og låten «Olé» er ikke å spore hos noen av dem på deres topp 100-lister over de mest populære låtene nå for tiden.

Verken nabolandene våre eller de mest fotballinteresserte landene har fått ørene opp for den halvt norske og spanske 17-åringen (Se hele listen i boksen til høyre).

- Ingen garanti

VGs musikkekspert Morten Ståle Nilsen mener at deltakelsen på VM-albumet ikke var en garanti for suksess.

- Å være én av flere artister på et diverse artister-samlealbum som dette, er ingen garanti for suksess. Låten må først eksponeres, i Adeléns tilfelle via sendingene på TV, og så må folk aktivt oppsøke akkurat hennes sang på iTunes eller YouTube, sier Nilsen.

Han er likevel positiv til en utenlandskarriere ettersom flere i musikkbransjen kan ha oppdaget henne:

- Deltagelsen på VM-albumet er trolig viktigst som en døråpner til den internasjonale bransjen. De følger nok med, og om de liker det de hører kan det innebære nye sjanser.

Fordel av å være norsk i Norge

Musikkjournalist Leif Tore Lindø i Stavanger Aftenblad, sier til VG at han tror Adeléns suksess i Norge kommer av at hun er norsk.

– Vi elsker at nordmenn gjør det bra i utlandet. Vi kan skape et inntrykk at ting er større enn de egentlig er, sier han til VG.

Lindø mener det ikke er unaturlig at 17-åringens låt slår bedre an i Norge enn i utlandet.

– Hun får ikke medvind for å være norsk i utlandet. Selve låten er virkelig ikke mer spesiell enn at grunnen til at hun er på listen i Norge er at hun er norsk. Den er OK, men det går 13 av den på dusinet.

Allikevel tror Lindø at det å ha vært en del av den offisielle VM-skiva har vært en fordel for Adeléns mulige utenlandskarriere - selv om det ikke er noen garanti for å slå igjennom internasjonalt.

– Du vil heller være på den plata enn ikke å være det, men sjansen for å drukne er enorm, avslutter musikkjournalisten.

- Ikke ha noen forventninger

VG møtte Adelén i forbindelse med «Allsang på grensen» denne uken, og da fortalte hun at hun tar alt som kommer som en bonus.

PÅ TV: Adelén på lydprøver på Fredriksten festning i anledning «Allsang på grensen»-innspilling onsdag 2 juli. F Foto:Gisle Oddstad,VG

- Man har alltid sine håp når man gir ut noe, men man lærer seg å ikke ha noen forventninger. Det har jeg lært den korte tiden jeg har vært i bransjen. Du vet aldri, og bransjen er aldri sikker. Jeg er veldig fornøyd med å få opptrådt på VG-lista, det var veldig gøy. Jeg tar bare alt som kommer som en bonus.

I sommer skal 17-åringen på ferie til Spania, før hun igjen satser på musikken.

- Jeg har en del gigs i Norge og Spania i løpet av høsten. Jeg er superfornøyd med responsen i Spania også. Jeg har kommet i god kontakt med flere av artistene der og radiokanalene støtter meg. Jeg er veldig stolt av den spanske delen min, og jeg får en stigende motivasjonskurve av at også Spania responderer.

- Nøktere realister

VG anmeldte låten «Olé (Stadium Anthem Mix)» da den kom i mai og trillet terningen til en 3’er.

- At satte norske fotballfans skal trykke den sydlandsk heftige «Olé» til sitt bryst, er usannsynlig. Men det er lett å se for seg låten brukt som lydspor til endeløse scoringscollager og bilder av «sambafotball».

VG har forsøkt å få en kommentar fra manager David Eriksen, men uten hell. Da han i april ble intervjuet i forbindelse med nyheten om deltakelsen på VM-albumet svarte han på spørsmål om dette kunne bli Adeléns store gjennombrudd internasjonalt:

- Det får vi se på. «Bombo» ble en stor hit i Spania, og vi håper vi kan bygge videre på det. Men vi er nøkterne realister fra Norge.

Mer om

 1. VG-Lista Topp 20
 2. VG-lista
 3. Fotball-VM

Flere artikler

 1. Adelén har fått VM-oppsving

 2. Adelén slo Nico & Vinz i MTV-kåring

 3. Disse artistene kommer til VG-listeshowet

 4. Låtanmeldelse: Adelén - «Olé (Stadium Anthem Mix)»

 5. Kurt Nilsens nye plate flopper

 6. Adelén og Gabrielle klare for spontankonsert i Sortland

Fra andre aviser

 1. - Dette skulle Benedikte opplevd

  Bergens Tidende
 2. Tøffere for norske artister å få suksess ute

  Aftenposten
 3. Kontrastfull mediedekning av norsk musikk

  Aftenposten
 4. Verdens viktigste hitliste inkluderer strømming

  Aftenposten
 5. Nico & Vinz topper listene over hele verden

  Aftenposten
 6. Slik har Karpe og Billie Eilish gjenopplivet albumformatet

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder